Cuvântul stomatologie poate fi intimidant, mai ales dacă porți cu tine un bagaj emoțional din copilăria cu multe dulciuri și…dureri. Însă, astăzi, doamna doctor Raluca Uleanu ne-a invitat în clinica Dental Spa să discutăm despre cariera sa și cum încearcă să schimbe mentalități din centrul capitalei.
Dacă te-ai întrebat cumva, ca mine, care este adevărul din spatele “an apple a day keeps the doctor away” (un măr pe zi ține doctorul departe), află că Raluca recomandă spălarea de cel puțin două ori pe zi sau această alternativă.
“La școală ni se spunea, atunci când se făcea educație sanitară în școli, să mâncăm un măr după fiecare masă, deoarece mărul curăță dinții. În cazul în care nu ajungem să ne spălăm pe dinți la prânz putem opta pentru această variantă.”
Aceasta îmi spune că în tartru există milioane de bacterii care “rod” din smalț și care pot provoca avarii precum carii de colet dentar. “Eu consider că așa cum mergem să ne tundem sau să ne îngrijim unghiile, așa trebuie să mergem la dentist, o dată la șase luni.”
Doctorul Uleanu are un C.V. impresionant, care strălucește cu nume de specializări precum chirurgie, implantologie, estetică, reabilitare sau terapie cu laser. A studiat microscopia endodontică și chirurgia microscopică în Germania, este medic homeopat acreditat și dorește să breveteze invenții pentru a fi folosite în practica stomatologică.
„Tehnologia modernă nu se compară cu cea clasică. Ador să lucrez la microscop. Îmi dă libertate să văd bine câmpul de lucru. Se fac anestezii fără ac pentru confortul pacienților. Există și laserul al doilea, post-operator, care nu mai permite apariția inflamației.”
Între muncă, familie și studii, lucrează la doctorat în prezent, Raluca și-a făcut timp să îmi povestească mai multe despre călătoria ei în acest domeniu, care a fost inspirată de mama sa, medic stomatolog. “În vacanțele de vară petreceam mult timp alături de ea în clinică și fără să-mi dau seama mi-a insuflat pasiunea pentru această meserie.”
CURATORIALIST: Ce poți să ne povestești despre viața de student în România de la început până acum, când faci doctoratul?
Raluca Uleanu: Viața de studentă la medicină dentară mi s-a părut scurtă, deși facultatea durează șase ani și trebuie să fii prezent zilnic câte 10-12 ore la cursuri. Am fost bursieră, ambițioasă și, fiind pasionată de domeniu, nu mi s-a părut așa grea.
Doctoratul a fost o provocare deoarece studiul făcut de mine este unic în România. Am lucrat cu copii cu vârste între 2-12 ani, pe o patologie aparte, pentru a demonstra că dacă tratăm din timp copilul, viitorul adult va avea o dantură perfectă.
De ce îți dorești să lucrezi cu copii, poți să ne povestești mai multe despre studiile pe care le faci în această nișă?
Am observat că nimeni nu se preocupă de probleme lor. Dacă tratăm dinții de lapte nu vor mai exista probleme majore la dinții definitivi. Problema este că mulți încă se ghidează după credințe învechite și consideră că dinții de lapte nu ar trebui tratați, “că oricum cad”.
Studiul meu are la bază grija ca dinții temporari să nu-i îmbolnăvească pe cei definitivi prin intermediul bacteriilor ce se transmit prin os. Copiii care se încadrează în categoria studiului meu de doctorat sunt tratați în mod gratuit în clinica noastră. Nimeni nu a dorit să facă acest lucru în România din cauza costurilor enorme pe care le implică o astfel de teză, de aici și unicitatea studiului.
Când începem educația copilului cu privire la îngrijirea dinților?
Educația copilului începe încă de când îi ies dinții și se realizează cu degetare specifice. Astfel, copilul se învață cu senzația de curat și nu va mai suporta sa fie încărcați dinții cu resturi alimentare. Apoi i se pune periuța pe dinți ușor, în joacă, iar ulterior se dezvoltă tehnici de periaj.
E bine să fim noi exemplu pentru ei. Copiii au tendința să imite comportamentul adulților. Eu folosesc recompense la vârste așa de mici și timere de două minute începând cu vârsta de doi ani. Trebuie să avem răbdare să stăm cu ei atunci când se spală pe dinți.
Cum ar trebui să pregătim copiii pentru primul mers la dentist?
Mergem la dentist cu ei încă de mici și le insuflăm ideea că totul va fi bine, că nu o să-l doară nimic, că doctorul este prietenul lor. Este bine să căutăm un dentist prietenos, care să știe cum să se poarte cu cei mici.
Este de preferat să ne înarmăm cu multă răbdare și să venim mai des, astfel micuțul va fi foarte încântat de vizite. Sunt cazuri când părintele nu are timp și sunt forțată de el să îi pun copilului 2-3-4 plombe odată, ceea ce este foarte obositor pentru cel mic.
În plus, comentariile de genul “urăsc să merg la dentist” nu se fac în fața copiilor, întrucât ei memorează tot. În final, decât să îi promitem marea cu sarea, mai bine îi explicăm că va fi distractiv, fără să le oferim recompense, de restul are grijă medicul dentist.
La începutul carierei…
La începutul carierei rareori găseam chisturi osoase. Acum găsesc la unul din trei pacienți, ceea ce e o evoluție negativă a sănătății umane și mă întristează.
În 10 ani…
M-aș vedea predând și împărtășindu-le altora experiența mea, pentru că rari sunt medicii care primesc în practică și le arată colegilor mai tineri din secretele meseriei.
Măseaua de minte…
E un subiect de actualitate. Are o structură fragilă și se cariază foarte rapid. În general, sunt extrase pentru că au tendința de a împinge toți dinții și astfel apare incongruența dentară (dinți înghesuiți). Molarii de minte se extrag greu, însă noi folosim tehnici chirurgicale aparte, laser ca să nu se umfle zona și aparatură care acționează pe musculatură, astfel încât mandibula (osul în care stă înfipt molarul), să nu se blocheze.
Mă face să zâmbesc…
Un pacient fericit, căruia i-am pus implanturi și nu resimte vreo durere. Nu ai cum să nu fii fericit când meseria ta e și pasiunea ta.
În timpul liber…
Îmi place să mă plimb în natură și să cânt jazz. Cu timpul stau mai prost, dar când se poate, o fac cu bucurie.
foto via UNSPLASH și arhivă personală a doctorului Raluca Uleanu