Mobilier și decorațiuni alese cu scop by prispanouă

Durata: 6 minute

Când am intrat prima oară pe pagina de Instagram prispanouă, am fost cucerită de frumusețea pieselor de mobilier și de sentimentul de cămin confortabil care parcă respiră din fiecare imagine.

Toate piesele prispanouă provin exclusiv de la producători locali, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Iată că avem și noi ateliere în care se fac lucruri cu grijă și cu atenție pentru design și funcționalitate.

În plus, m-a intrigat și numele brand-ului care duce cu gândul la casele tradiționale de la sat. De aceea, am rugat-o pe Laura Tămaș, fondatoarea brandului, să ne povestească mai multe despre acest proiect frumos.

Laura Tămaș

Laura este absolventă de ASE, a lucrat mai întâi în consultanță în management, a inițiat câteva startupuri în domeniul panificației, iar apoi s-a mutat în online, în project management și consultanță IT. Acum lucrează la un startup din domeniul securității cibernetice, însă reușește să aloce zilnic timp și pentru proiectul prispanouă.

În timpul pandemiei, Laura era în procesul de amenajare a unei noi case. Fiind nevoită să cumpere mai totul online, și-a dat seama că îi place „să se piardă” pe paginile magazinelor online de homedeco. De aici s-a născut o adevărată pasiune pentru design de interior, iar după 8 luni în care a cochetat cu ideea cum ar fi să?, a pornit proiectul prispanouă.

Care a fost parcursul de la idee la proiect pentru brandul prispanouă?

De multe ori mă gândesc că mutarea la casă nouă și achizițiile de mobilier sunt ca atunci când faci nuntă: e o experiență de viață plină de emoții, suspans și vrei ca totul să iasă bine. Iar eu vreau să fiu alături de cei care trec prin acest proces și să le înfrumusețez experiența.

În primul rând, am descoperit că luam decizii neinformate, în funcție de ce produse erau promovate ca fiind cool, sau care erau discountate, considerând că am făcut un deal bun. Ulterior mi-am dat seama că materialele, patternele și atenția la detaliile de producție contează, nu e de ajuns doar să ”arate bine”. În al doilea rând am descoperit că nu se pune accent pe customer service, rămânând adeseori cu un gust amar în urma unei comenzi. Așa am început să visez cum ar fi să dau eu drumul unui shop online care să ajute clienții să ia decizii informate, dar și să ofere o experiență faină de shopping.

După opt luni în care aceste gânduri îmi tot ocupau mintea seara când mă puneam în pat, am luat decizia să fac ceva în acest sens.

Care este conceptul care stă la baza acestui proiect?

Credem într-o viață trăită cu scop care se reflectă în spațiile în care trăim, în care ne desfășurăm activitatea și în care creem amintiri.

Ne-ar plăcea să îi ajutăm pe aceia care ”pășesc” pe prispă să își creeze spații cu semnificație în care să se regăsească și la care să revină cu drag. Luarea unor decizii conștiente de achiziție nu este ușoară, de aceea investim timp în a oferi conținut educațional pe platformele de social media, iar feedbackul primit este încurajator.

Mai mult, pe prispa noastră își spun poveștile doar produse și creații realizate în România care sunt atent alese de noi să păstreze un stil de design interior în care ne regăsim și pe care dorim să îl prezentăm mai mult: classic modern sau mid-century modern.

De ce ai ales acest nume, prispanouă?

Am vrut ca proiectul să aibă un nume care să sugereze relații, prietenie, disponibilitate, iar gândul m-a dus direct către cuvântul ”prispă”. Odinioară prispa era locul unde se adunau membrii familiei și prietenii, se spuneau povești, se odihneau, se aflau veștile noi. Era un spațiu al familiarității, central în viețile oamenilor. Dar nu am vrut să rămânem doar la tradițional, deoarece nouă ne plac adaptările și reinterpretările ingenioase, îmbinate cu linii și accente moderne, și așa am ajuns la cuvântul ”nouă”.

Cred că numele prispanouă reușește să sumarizeze foarte bine cine suntem, ce ne place și ceea ce dorim să transmitem: acasă, povești și stilul de clasic modern.

Piesele de mobilier și accesoriile prispanouă sunt produse made in Ro. Cum ai găsit și cum ai ales acești furnizori?

Atunci când ”prispa” nu era încă clar definită în mintea mea, am început să fac research de furnizori din afară, dar și din România. M-am pierdut pe canalele de instagram care îmi apăreau zilnic la recomandări și așa am descoperit că avem un întreg ecosistem de producători în România, de la mici antreprenori până la ateliere medii sau fabrici cu producție mare de care nu știam. De fapt, încă îi mai descopăr și lucrul acesta mă bucură mult :).

Am ales câțiva furnizori care se potrivesc ca o mănușă cu stilul clasic-modern, eclectic și scandinav, care aduc valoare prin calitatea produselor lor și care se potrivesc ca și valori. Adăugarea de produse și furnizori noi e un proces continuu pentru că îmi doresc să creem o platformă unde oamenii să vină pe prispă și să nu plece până nu își găsesc ceva potrivit casei lor.

Ce valori apreciezi la piesele de mobilier sau la decorațiunile pe care le alegi pentru portofoliul magazinului?

Un lucru pe care îl apreciez cel mai mult la un produs este atunci când acesta are abilitatea să treacă testul timpului ca și design și funcționalitate.

Un obiect care se va comporta și va arăta bine și peste 10 sau chiar 20 de ani.

O piesă de mobilier lucrată bine ca tehnică, făcută din materiale durabile, are toate șansele să treacă acest test. În portofoliul nostru regăsim doar astfel de produse. Toți producătorii cu care lucrăm sunt meșteșugari buni, atenți la detalii, care pun accentul pe durabilitate, un motiv pentru care majoritatea pieselor de mobilier mari sunt din lemn masiv, nu din PAL sau MDF. Chiar și pe produsele mici lucrăm doar cu materiale organice, cum ar fi bumbacul reciclat sau pielea naturală.

Ai vreo piesă de mobilier de care te-ai îndrăgostit la prima vedere?

DA! De fapt, e foarte greu să mă rezum doar la una. Sunt genul de persoană care mă îndrăgostesc de un obiect datorită poveștii din spate, iar noi la ”prispa” nu ducem lipsă de povești!

Voi menționa doar două produse. Masa de cafea Meduza creată de Arboritm este o operă de artă. Picioarele sunt arse și curbate manual în timpul procesului de ardere pentru a îi da formă de ”meduză”, fiecare picior fiind îndoit diferit astfel încât masa să aibă stabilitate. Blatul din nuc prezintă o fibră superbă și este extraordinar de fin la atingere datorită finisajului cu ceară naturală. Masa e o compoziție la care te poți uita și nu te mai saturi să o privești.

Masa de cafea Meduza

Al doilea produs e unul de ”suflet”, creat de echipa noastră: tabloul ”Trăiește viața”. E un tablou simplu, din piele naturală, pe care l-am gândit ca un reminder zilnic că viața e și cu bune, și cu rele, dar ține de noi să vedem momentele din viață ca fiind întăritoare, de creștere și… memorabile.

Tabloul „Trăiește viața”

Ce sfaturi ai da unei familii care vrea să-și amenajeze casa de la zero?

Luați-vă timp să vă dați seama care ar fi primele 2 sau 3 stiluri de design interior care vă plac și nu vă fie teamă să le combinați, menținând unul dintre ele predominant. Înconjurați-vă de ceea ce vă place și nu ceea ce este la modă. E atât de important ca spațiul în care trăiți să vă reprezinte și la care să vă întoarceți cu drag.

Dacă aveți pasiunea și timpul, abonați-vă la câteva canale de tips&tricks pe design interior, sunt o sursă de aur dacă vreți să construiți de la zero sau doar să reamenajați spațiul actual. Dacă nu vă permite timpul, apelați cu încredere la designeri de interior. Noi am făcut asta când ne-am construit căsuța și am găsit sfaturile și îndrumarea lor extrem de utilă.

Și încă un lucru: luați-vă timp în amenajarea unei case de la zero. Luați-vă timp să găsiți obiectele care să se potrivească perfect, luați-vă timp să vă conturați ideile mai clar legat de funcționalitatea spațiilor, dar și legat de estetica lor.

La tine cum s-a desfășurat procesul de amenajare a casei?

fotografii: Laura Tămaș

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.