Puloverul de iarnă perfect de la un brand local

Durata: 5 minute

Dacă închid ochii îmi pot aminti senzația aceea de mâncărime pe care o simțeam când purtam puloverul de lână făcut de bunica. 2 pe față, 2 pe dos, șerpișori sau bob de orez. Apoi, dacă continui să îi țin închiși, mi-o amintesc cum împletea cu andrelele fiecare bucată, zile și săptămâni întregi, și apoi le asambla în ceea ce devenea puloverul meu din acea iarnă.

În această toamnă, am pornit în căutarea puloverului perfect și am ales ca drumul, în amintirea artizanatului bunicii mele, să treacă doar pe la producătorii și brandurile locale.

Mâini dibace care, la fel ca cele ce au fost ale bunicii mele, împletesc firele și apoi le asamblează într-o piesă ce încă nu pare foarte la modă prin birourile cu sticlă…
Dar, cu propunerile de styling potrivite și sufletul deschis, cred că ne putem lăsa pradă nostalgiei și da o șansă confortului dat de materialele naturale, sustenabilității și… stării de bine.

Iar, dacă decizia de a avea un item la modă primează, află că Knitwear-ul este una dintre principalele tendințe ale sezonului. Ocazie cu care putem beneficia de confortul firelor naturale ridicate la grad de affordable luxury – cașmir, italian merino, organic andelean wool, extra fine merino wool.

Și, pentru că ne plac listele, am întocmit una cu câteva branduri românești ce au primit recunoaștere internațională, producători locali și mămici talentate, totul în căutarea puloverului perfect din această iarnă.

AMI AMALIA

Ami Amalia este un brand românesc de luxury knitwear, made in Romania, într-o mică fabrică din Oradea, sub bagheta magică a antreprenoarei Amalia Săftoiu.
Folosindu-se de fire naturale de înaltă calitate, cu o misiune de face modă etică și o înclinație deosebită pentru high fashion, styling și shooting-uri perfect executate Amalia Săftoiu a reușit să facă din Ami Amalia un brand internațional, cu apariții în Vogue și râvnit de celebrități.

Amalia Saftoiu Ami Amalia
Amalia Săftoiu – Ami Amalia

Având deja o serie de piese Ami Amalia în garderoba mea pre-sarcină, am întrebat-o pe Amalia ce piesă mi-ar recomanda acum, în această perioadă când 35+ săptămâni au schimbat și conformația, nu numai mărimea.

Amalia Săftoiu: „Pentru silueta pre-naștere îți recomand un cardigan. Nu îl vei purta doar acum ci va fi alături de tine și în această iarnă, precum și în sezoanele ce vor urma.

Pentru că toate mămicile adoră un cardigan, e ușor cu noua siluetă pre-naștere și post-naștere. În plus, e breastfeeding friendly.

Mai mult, recomand să alegi ceva mai gros pentru că sânii au nevoie de protecție împotriva frigului.
Dar da, cardiganul este cel mai versatil, practic, și avem mărturii că este foarte folosit.

Fetița mea are și acum cardiganul pe care l-am purtat în timpul sarcinii cu ea, pe care l-am avut la maternitate și cu care am acoperit-o în prima noapte, păturile pe care le aveam cu mine nepotrivindu-se pentru situație. Tocmai de aceea, acum la Ami Amalia avem grijă să avem și păturici din fire potrivite pentru nou născuți.” ne-a spus Amalia Săftoiu.

Iar, dacă aveți dubii despre cum să purtați astfel de pulovere de sezon, editorialele Ami Amalia din shooting-urile private ale brandului sau așa cum sunt ele ilustrate în reviste, servesc drept inspirație.

LES VACANCES D’IRINA

Este brandul visat și muncit de Irina Moroșanu, o antreprenoare cu suflet de poetă. I-am urmărit parcursul de ani buni și pot spune că Les Vacances d’Irina este întruparea a tot ce este Irina – un mix de candoare (estetică ) și eleganța unei tinere femei împăcate cu alegerile sale.

Pentru că Irina ar putea vorbi cel mai bine despre brandul său și puloverele incluse în colecția sa, i-am adresat o serie de întrebări.

Irina Moroșanu - Les Vacances d’Irina
Irina Moroșanu – Les Vacances d’Irina

Curatorialist: Ești copil comunist si post-comunist, la fel ca mine. Care este amintirea ta cu puloverele din lână făcute de ai noștri bunici / părinți?

Irina Moroșanu: Hmmm… uite că am încercat câteva minute bune să-mi aduc aminte dacă s-au perindat acest gen de pulovere prin Copilăria mea. Cred că da. E adevărat că un anume fel de haine împletite îmi stârnesc un oarecare val de emoții, dar e destul de neclar să îți spun de ce.
Fiind 5 fete acasă, era destul de greu și îmi aduc aminte că situația la capitolul haine era destul de proastă.
Îmi aduc aminte vag ca bunicile mele împleteau, mama împletea, dar nu îmi aduc aminte prea bine ce…
Am învățat și eu sa împletesc și era un “hobby” destul de des întâlnit în perioada aceea.

Cum s-au integrat aceste pulovere în estetica Les Vacances d’Irina? Cum au fost primite in Tokyo?

Puloverele împletite de mână au început de la ideea că vreau să creez un produs pentru “vacanțele de iarnă” făcut 100% în România.
Aveam deja produse pentru vacanțele de vară, dar, pentru cele de iarnă, nu apucasem să gândesc ceva.

Les Vacances d’Irina e un brand care inevitabil te trimite cu gândul la vacanță, așa că am denumit puloverele după stațiuni renumite de ski din Franța și mi s-a părut că se leagă bine cu povestea deja conturată a brandului.

În Tokyo au fost lansate și tocmai ce am primit un mesaj că cele albe sunt SOLD OUT. Japonezii m-au făcut sa iubesc și mai mult lucrul făcut de mână și detaliile fermecătoare care ies din naturalețea “craftsmanshipului”
Și, ca să înțelegi ce mult prețuiesc lucrul acesta, am creat sezonul acesta un brand împreună cu ei – “Alb” – brand menit să îmbrățișeze și să construiască pe identitatea brandului, măiestria artizanală locală.

Știu că ai ales pentru realizarea lor mâinile dibace ale unui artizan…

Lucrez cu o singură femeie pentru pulovere. Trebuie să spun că o prețuiesc și o respect din tot sufletul meu (așa cum respect toți oamenii cu care lucrez) dar am o slăbiciune cu lucrul de mâna, ceea ce mă face sa o prețuiesc cel mai mult.
Puloverele sunt în număr foarte limitat și reprezintă o parte cu adevărat valoroasă și la care țin mult, a brandului meu în acest moment.
Mi-aș dori, dacă aș avea timp, să adun cât mai multe femei pricepute la asta și să creez o poveste completă. E unul din visurile mele.

Alte branduri și producători locali:

Pufoșin LTD

Fica Balancan este mămică, event planner și, ocazional, model. Dar ce mai este Fica? Muza Pufoșin, model și promoter al brandului, fiica mamei sale, o doamnă cu o mare pasiune și îndemânare. Astfel, a luat naștere Pufoșin Limited Edition – un demers sustenabil și super slow fashion. De ce slow? Pentru că piesele Pufoșin se fac în ediții super limitate sau la comandă și, așa cum trebuie, chiar durează mult executarea lor.

O nouă sesiune de comenzi se deschide pe 12 noiembrie, prin mesaj privat pe contul de Instagram Pufosin.

VERLINNE

Este un brand de loc din Transilvania, tot cu misiune de modă etică și sustenabilitate. Realizând produse din fire și tesături naturale și organice, Verlinne ne-a atras atenția și astă-vară, odată cu colecția dedicată sezonului estival. Ne-am întors acum la ei pentru că noua colecție de toamnă-iarnă a adus cardigane și pulovere din aceleași materiale naturale cu care ne-au cucerit.

Iar dacă vreți să explorați o altă estetică, am descoperit RedCardigans și LanaGigant.ro

REDCARDIGANS

LÂNĂ GIGANT

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.