MODĂ | Tendințe toamnă iarnă 2021-2022. Cu alegeri de la designeri români

Durata: 4 minute

Am stat ceva și am cumpănit dacă să scriem un astfel de articol. Mai ales că direcția noastră, în ceea ce privește moda, este de “găsire a stilului personal”, cumpărături responsabile, modă circulară, sustenabilitate. Și deloc înspre consumerismul dictat de efemeritatea tendințelor și mesajele de “cumpără-cumpără, fii la modă.”

Apoi, am gândit că putem întoarce acest articol în direcția unui nou manifesto.

Vă amintiți scena iconică din The Devil Wears Prada, când Meryl Streep îi ține o pledoarie Annei Hathaway despre cum banalul ei pulover albastru este, de fapt, gândit și aliniat tendințelor, oricât s-ar împotrivi ea sau ar vrea să creadă că nu se conformează modei?

Ei bine, “Anna Wintour” are dreptate. Colecțiile designerilor și, imediat apoi, colecțiile marilor retaileri se conturează pe o sumă de tendințe ce se regăsesc în piesele disponibile sezon de sezon în rafturile magazinelor online sau fizice. Așadar, vrem sau nu vrem, ne conformăm și consumăm modă ori de câte ori cumpăram o nouă piesă vestimentară.

Important este CÂT, CE și CUM consumăm. Să nu picăm într-o tendință ce nu ni se potrivește, doar pentru că este ceva la moda.

ALEGE CE ȚI SE POTRIVEȘTE. CHIAR DACĂ NU ESTE LA MODĂ.

Suntem sigure că, până în acest moment al vieții noastre, și noi, și voi, știm ce ni se potrivește.
Sau ne gândim să lucrăm cu un personal stylist pentru a ne cizela, schimba și îmbunătăți stilul vestimentar.
Sau poate plănuim un detox în garderobă, să facem bani din hainele pe care nu le mai purtăm.

Putem găsi în multitudinea tendințelor de sezon acele linii, culori, volume ce ni se potrivesc. Să ținem întotdeauna cont de volume, proporții și să ne îmbrăcăm corpul îmbrățișându-l.
Să ținem cont de culorile noastre (tonuri și subtonuri) și să ne potențăm frumusețea.
Mai multe despre tonuri-subtonuri poți citi în articolul despre “alegerea rujului roșu perfect pielii tale”

Înțelegând democratizarea modei așa cum o știam înainte, după un an de pandemie și lockdown, în care high-fashion-ul a decăzut parcă din drepturi, rapoartele de tendințe ne aduc o sumedenie de opțiuni, extrem de variate, pentru a bifa toate căsuțele de stil personal.

Am selectat câteva tendințe internaționale și am căutat să vă aducem recomandări de la branduri made in Romania.
Etichete ce poartă semnătura designerilor români, piese realizate cu grijă, din materiale de calitate și atenție în execuție.

SHE’S A RICH GIRL

Poate este ocazia să faci acea extravaganță și să îți iei o pereche de pantaloni din paiete. Sau un sacou din paiete.
Gândește-o că pe o piesă versatilă, totuși, ce se potrivește atât la un eveniment special precum o nuntă, party de revelion, dar și la o seară în oraș sau peste o little black dress la teatru, Ateneu etc.

PNK Casual are opțiuni diverse cu paiete, aici selecția pentru tine.

Iar de la Irina Schrotter am selectat următoarele piese, într-un stil glam.

KNITWEAR

Îți aduci aminte de puloverele de lână pe care ni le făceau bunicile? Erau the best. Gândește-te atunci că, acum, putem beneficia de confortul firelor naturale ridicate la grad de affordable luxury.
Vorbim de cașmir, italian merino, organic andelean wool, extra fine merino wool.
Și nu doar în pulovere sau jachete ci și transformate în rochii, cardigane, chiar bustiere și costume de baie.

În acest sens, îți prezentăm Ami Amalia, brand românesc de luxury knitwear, made in Romania, la Oradea, sub bagheta magică a antreprenoarei Amalia Saftoiu.

FINDING PATTERNS

Dacă ar fi să alegi o piesă statement în acest sezon, ceva să spargă monotonia garderobei tale, sau să fie cireașă de pe tort, aceasta este tendința pe care ți-am puncta-o.
Pattern-urile sunt oricât de wild și de permisive. Se pare că pot fi mixate oricum, nu mai există reguli.
Noi venim cu o propunere concretă, pentru un plus de textură în ținutele tale, dar și un extra sass, made in Romania.
Concret: NATELIER Upcycling and tailoring vintage jeans, Sustainable apparel from Berceni.

TAILORED ON TAILORED

Oricare ar fi fost relaționarea în trecut cu strictețea unui anumit dress-code din zona corporate, bancară etc, totul a fost democratizat odată cu marea tendință a normcore-ului. Adică pantalonii din stofă purtați împreună cu o pereche de sneakers nu mai sunt un păcat. Iar un sacou oversized cu un tricou sau cu un hanorac este chiar mega trend.
Concret: merită să investești în cele mai bune sacouri și paltoane, unde cele mai bune înseamnă material de calitate și o croială executată ca la carte. Se vede și se simte, și, în mod cert, se va reflecta în aspectul piesei vestimentare peste ani.

Aducem o selecție de la Ioana Ciolacu.

Dar si paltoanele de la Noor – brand românesc în care mi-am petrecut ultima vară și iarnă – și cele la fel de minimal de la UNDRESS.

GO MIDI

Midi este o lungime destul de sensibilă, în sensul că trebuie ajutată. Chiar dacă purtați palton midi, fuste midi sau pantaloni-culottes, trebuie să vă urcați pe ceva. Cizme mai înalte, pantofi cu toc gros, bocanci military dar cu talpa mai înaltă. Pentru că midi taie piciorul, trebuie să folosiți acest artificiu.

Noi propunem că piesa cheie o fustă midi – plisată sau nu, poate chiar din paiete, fuste ce pot fi dintr-un material mai subțire ce va fi balansat în partea de sus cu un sweater din lâna oversized, sau din cașmir, mai pe linia corpului. (vezi recomandările de mai sus de la knitwear), Sau cu un hanorac – da, banalul hanorac gri peste o fustă cu paiete poate fi hit.
Ori, evident, împreună cu o cămașă albă, simplă. Ori cele pline de poveste – precum cele de la FIOR.

Am selectat câteva fuste midi în pliuri de la Ioana Ciolacu.

Dar și câteva din paiete cu pattern-uri ce bifează astfel 3 tendințe în 1, super statement și fresh, de la designerul român Smaranda Almășan.

Cam atât din tendințele sezonului toamnă iarnă 2021-2022 și ce am recomanda noi să bifam – dacă se dorește, dacă se poftește.

Căci, până la urmă, merităm să ne răsfățăm cu câte ceva atunci când avem chef sau când ne permitem.
Merităm să facem chiar și o extravaganță. Să ne luăm acea pereche de pantofi la care pofteam, acea rochie furou la care visam în secret sau acel sacou din paiete în care nici nu ne închipuiam că ne-am vedea vreodată.

foto main: Ruuca

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.