Mi-ar fi plăcut să știu de Ouă și Unt Brunch Bistro atunci când, în drum spre Timișoara, am oprit prin Sibiu la 9 dimineața și nu știam unde să mâncăm o omletă bună. L-am descoperit, însă, de curând și mă bucur că îl am acum pe listă și că vă pot împărtăși povestea sa și a inițiatorilor lui.
Ouă și Unt Brunch Bistro se află pe strada Târgul Vinului nr 6, pe una dintre străduțele din centrul vechi al Sibiului și este un mic business de familie fondat de soții Alexandra și Octavian Filip.
A trecut un an de când cei doi corporatiști din București au virat de pe drumul mai comod al statutului de angajat către o cale mai personală și mai sinuoasă, materializată în propriul bistro specializat în brunch, într-un oraș nou, dar foarte îndrăgit de ei: Sibiul.
Pentru Alexandra, desprinderea de București, orașul natal, a fost mai grea, mai ales că a lăsat în urmă familie și prieteni. Octavian, însă, mai trecuse prin acest tip de dezrădăcinare când a plecat din Constanța la facultate în București.
Amândoi au studii în comunicare și relații publice, iar Octavian a absolvit și Dreptul. Nu aveau experiență în domeniul horeca atunci când s-au decis la acest tip de business, dar Alexandra a decis să aprofundeze ceea ce îi place, gătitul, urmând un curs de specializare în bucătărie.
Astfel, cu multă ambiție, pasiune, curaj și multă muncă, Alexandra și Octavian au demarat de câteva luni bistroul care acum le aduce împlinire și provocări zi de zi. Într-o atmosferă caldă, în care predomină lemnul, cărămida și culoarea verde, poți încerca specialitățile casei, cum ar fi ouăle Benedict, omleta franțuzească, friganelele sau cartofii prăjiți cu ouă ochi și brânză rasă, ca la bunici.
…
Dacă ajungeți în Sibiu, treceți-le pragul, iar până să îi cunoașteți personal, vă invităm să le citiți povestea în interviul de mai jos.
…
Curatorialist: Să începem cu cea mai arzătoare întrebare, de ce ați lăsat Bucureștiul și un job stabil în corporație și v-ați mutat la Sibiu, lansându-vă în vâltoarea antreprenoriatului?
Octavian: Pentru că eram nefericiți. Cu toate că lucrurile erau foarte bine, atât financiar, cât și din punct de vedere al traseului profesional, ne-am dat seama că nu suntem fericiți – eram fericiți în cuplu și când reușeam în weekenduri să ajungem pe munte, dar cu nimic in rest, așa că am rupt bandajul.
Alexandra: Eu nu mă mai regaseam în corporație și simțeam nevoie de o schimbare. Așa am decis să îmi dau demisia fără să am un plan anume. Știam că vreau o pauză în care să îmi pun ordine în gânduri și că doar așa, cu mintea limpede, vor putea să îmi vină ideile legate despre ce vreau să fac mai departe. Și au venit, așa că imediat ce am încheiat jobul în corporație, am urmat cursurile unui școli de bucătari.
Sibiul a fost dintotdeauna orașul nostru de suflet și locul în care ne doream să ne mutăm în a doua parte a vieții, dar nu am mai găsit niciun motiv pentru care să amânăm.
Ouă și Unt Brunch Bistro este numele localului pe care l-ați pornit ca business de familie. Cum v-a venit această idee, care a fost punctul de plecare pentru alegerea unui business în horeca?
Octavian: Ne-a plăcut întotdeauna ideea unui loc care să facă oamenii să se simtă bine, chiar și pentru câteva minute, ore. Noi luăm micul dejun, de obicei, târziu și au fost multe momente când ajungeam după ora 12 și localurile ne spuneau că nu mai servesc mic dejun. În plus, Alexandra a gătit întotdeauna foarte gustos.
Am vrut, inițial, să facem ceva în producție, gemuri fără zahăr – dar să avem un loc al nostru în care să mergem în fiecare zi și să ne simțim ca acasă cu oameni care apreciează ceea ce facem a fost ideea care a câstigat.
De ce nișa brunch-ului și de ce oul și untul ca ingrediente de bază?
Pentru noi, prima masă din zi a fost mereu comfort food. O cafea bună, un mediu plăcut, relaxant, confortabil, energie bună în jur și un ou poșat cu sos olandez – ce poate fi mai bun pentru suflet decât această combinație.
Cum ați ales locația? Cât ați căutat locul visat?
Așa cum spuneam, Sibiul a fost mereu locul nostru de suflet și orașul în care știam că ne vom muta cândva.
După mutare, fără să punem presiune pe noi, am început să cautăm spații și să ne facem o idee despre ce ne dorim. Două luni mai târziu aveam contractul de inchiriere semnat și începeam renovarea.
Ce sortimente de brunch găsim la voi? Și ce alte bunătăți mai sunt pe lângă?
Ouă Benedict cu un signature hash brown, un preparat la care Alexandra a stat luni de zile ca să îl aducă la forma actuală.
Mai servim omletă franțuzească, delicioșii cartofi prăjiți (proaspeți) cu ouă și brânză cum ne făceau bunicile noastre, o variantă vegană a ouălor benedict și patru deserturi plecate de la prăjituri din copilăria noastră.
Cine este chef-ul bucătăriei Ouă și Unt?
Octavian: Chef-ul de la Ouă și Unt este chiar Alexandra, fostă corporatistă timp de 13 ani, fostă product manager la unul din grupurile Telco. Ouă și Unt este copilul ei, de la design, la meniu, la produsele scoase în fiecare zi.
Alexandra este un copil care iubește viața, animalele și oamenii și o femeie care consideră că lucrurile bune în viață trebuie păstrate și îmbunătățite constant. Alexandra a avut un impact imens asupra vieții mele, de când ne-am cunoscut și continuă să îmi facă viața imens mai bună în fiecare zi.
Ce tip de experiență vreți să aduceți clienților?
Este experiența pe care ne-o dorim pentru noi, pentru că am fost și o să fim mereu primii noștri clienți. Vrem ca oricând ai intra în micul nostru bistro să ai aceeași experiență pe care au avut-o alți oameni și acum o zi, și acum o lună și în prima saptamână de la deschidere.
Să ai o oră de tihnă, în care să te simți bine și să poți vedea lucrurile din viața ta într-un mod mai pozitiv. Într-un cuvânt, să pleci cu zâmbetul de buze de la noi.
Câți oameni sunt acum în echipa bistroului în acest moment?
Octavian: Suntem noi doi, Alexandra gătește și eu servesc. Pe weekend, se mai întâmplă să avem o persoană care să ne ajute. Sperăm că, în scurt timp, sora Alexandrei să ni se alăture în bucătărie și, astfel, să nu fim în priză 16 ore zi de zi, 6 zile din 7.
Care este cel mai iubit fel de mâncare de la voi și de ce credeți că este preferatul clienților?
Octavian: Daisy-ul este pe primul loc de la deschidere. Mulți clienți ne spun că ouale Benedict și hash-brown-ul sunt o combinație pe care nu mai au avut ocazia să o guste și, în general, ouăle Benedict sunt dificil de făcut acasă. Ingredientele fac o diferență imensă la mâncare, poate mai mult decât iscusința bucătarului.
Alexandra: Am ținut foarte mult să nu facem rabat de la calitate și să folosim ingredintele pe care le-am cumpara și pentru acasă. În bucătăria noastră se folosesc doar ouă free range, unt de bună calitate, iar în deserturi nu folosim nicio esență artificială.
Care ar fi 3 argumente pentru a convinge pe cineva care nu știe de bistroul vostru să vină să vă calce pragul?
Am prefera să nu enumerăm lucruri, este un tot unitar, de la spațiu, la energia din local, culminând cu mâncarea delicioasă. Cred că toate argumentele se pot gasi în feedback-ul primit în review-uri.
Pentru noi, de departe cel mai satisfacător lucru de la deschiderea localului a fost să vedem și să cunoaștem oameni ca noi, care au aceleași valori și își doresc lucruri similare.
Faptul că ei apreciează ceea ce facem este tot ce avem nevoie.
Dacă ar fi se definiți într-un cuvânt proiectul vostru antreprenorial, care ar fi acela?
Suflet.
Care sunt planurile voastre pe termen mediu și lung?
Plănuim să păstram Oua și Unt Brunch Bistro în forma actuală. În momentul de față nu livram nimic, pentru că ținem foarte mult la experiență. Din iarnă, am vrea să putem livra o parte din dulciuri, checul nostru care a surprins pe foarte multă lume, de exemplu.
Pe termen mediu, am vrea să reușim să facem sourcing local integral pentru ingredientele folosite, comunitatea de aici înseamnă enorm pentru noi și vrem să facem parte din ea cât mai mult. Sperăm ca în următorii ani să ne putem crește singuri găinile pentru ouăle free range pe care le folosim. Și mai avem în plan lucruri conexe, dar nu putem încă vorbi despre ele.
Care a fost investiția inițială?
Am investit toate economiile noastre din munca în corporație timp de 35 de ani cumulați. Nu plănuiam să investim tot, dar am început când inflația era la maximum și asta ne-a crescut cheltuielile din planul de business cu 80%. Nu avem niciun regret, a ieșit exact cum visam, dar nu speram.
Cum ați resimțit schimbările, atât în plan personal (să pornești de la zero într-un alt oraș) și în plan profesional (statutul de angajat versus cel de antreprenor).
Octavian: Absolut totul a fost pozitiv. De obicei, avem multe griji și frământări în viața de zi cu zi, le analizăm pe toate părțile și ajungem să renunțăm la multe planuri.
Mutatul la Sibiu și deschiderea Ouă și Unt Brunch Bistro au venit fără nicio rezistență, e ca și cum am mai facut asta într-o altă viața și trebuia să o facem iar.
A fost de departe cel mai ușor lucru pe care l-am facut în viața noastră, în ciuda faptului că toate economiile noastre au fost investite în bistro și ne ține în picioare 16 ore de 9 luni. Suntem într-o altă stare psihică și fizică, stresul a dispărut sau este foarte constructiv, și noi suntem fericiți.
Alexandra: Pentru mine, mutarea s-a simțit diferit. Eu sunt bucureșteancă și, față de Octavian care este din Constanța, deci a plecat de acasă când a venit la facultate în București, impactul a fost diferit. În plus, puținii oameni dragi mie au rămas în București. Cu toate astea, simt astăzi că a fost cea mai bună decizie și mă simt acasă în Sibiu. Comunitatea și unitatea acestui oraș m-a schimbat în bine.
În ceea ce privește statutul de antreprenor, am încă momente în care nu îmi vine să cred că am pus un business pe picioare.
Nu îmi e dor de corporație, dar îmi e dor de oamenii cu care am lucrat. Oameni faini tare care și-au pus amprenta asupra mea și care au un aport la ceea ce sunt astăzi din punct de vedere profesional.
Voi ce aveți frumos astăzi?
Ne avem pe noi doi, mai in-sync ca niciodată și avem mulți prieteni noi: oamenii care ne-au ajutat să punem totul la punct, noii noștri vecini, proprietarii altor business-uri locale care ne-au ajutat cu un sfat și cu prietenia lor – cu toții oameni dragi care ne fac zilele mai bune. Și, cel mai important, oamenii faini care ne trec pragul în fiecare zi.
Fotografii: arhivă Ouă și Unt Brunch Bistro