Mara Cristina și Andreea Mănescu sunt gazdele podcastului „Pe Deplin” lansat la începutul lui 2021. Prin intermediul acestui proiect își doresc să deschidă conversații cu diferiți specialiști pentru a explora metode de a fi în flux și aliniere cu viața și tot ceea ce ne înconjoară ca femei, dar recomandat și bărbaților.
Mara Cristina are un background în management și marketing în modă, motiv pentru care presară praf magic peste comunicarea brand-urilor miniPRIX și Seva. Pe când Andreea Mănescu este un psihoterapeut care explorează femininul, lucrul cu visele și psihoterapia analitică.
Printre subiectele pe care le vei găsi în episoadele din podcastul lor se numără imunitatea, principiile Ayurveda, mișcare și respirație, emoții, flora intestinală, hormoni și ciclul menstrual, medicina energetică și multe altele.
Astăzi face cunoștință cu gazele Pe Deplin ca să descoperim mai multe despre rutina lor, ce planuri au pentru 2022 și ce cărți ne recomandă.
CURATORIALIST Cine sunt Mara și Andreea?
Eu sunt Mara. Misiunea mea este și a fost mereu să-i susțin pe oameni să creadă în magia din interiorul lor.
MARA: De câțiva ani, mă ocup de această misiune ca cea care pășește pe calea vindecătorului, ca studentă în cadrul unei certificări de coaching și a facultății de psihologie, dar mai ales prin propria călătorie interioară, care îmi oferă cele mai prețioase lecții. Când nu fac asta, creez din varianta mea de zână a marketingului. În rest, îmi place să trăiesc viața pe deplin, să dansez, să cânt, să mănânc tot ce-i bun, să călătoresc și să iubesc.
Eu sunt Andreea, sunt psihoterapeută de orientare analitică – adică, îi însoțesc pe oameni în profunzimile naturii lor interioare și îi susțin să dea sens experiențelor lor.
ANDREEA: Iar când nu fac asta, încerc să deslușesc din misterele propriei mele vieți și să mă bucur cât mai mult de tot. Îmi place mult muzica, să dansez și să scriu poezii și scurte povești atmosferice despre viață interioară. Nu îmi plac lucrurile și spațiile aglomerate, probabil pentru că mintea mea este un loc foarte aglomerat, în care perpetuu caut să aduc mai multă ordine.
Ce a inspirat lansarea podcastului Pe Deplin?
A început cu dorința noastră de a continua să lucrăm împreună, căci am lucrat împreună la brand-ul personal al Andreei și ne-a plăcut mult colaborarea. Apoi, ne-a venit ideea cu podcastul despre imunitate, tematica primului sezon, pentru că pandemia ne-a făcut curioase despre “care-i treaba cu imunitatea”.
Formatul acesta de podcast l-am ales și pentru că ambele ne doream să ne exprimăm mai mult vocile într-o formă creativă. Și a ieșit Pe Deplin, un podcast care a început ca o explorare intuitivă a imunității și care astăzi este despre a fi în flux și aliniere cu viața.
Ce vă doriți să faceți cu acest proiect, ce vreți să știe lumea despre el?
Intenția noastră este să lărgim înțelegerea factorilor care contribuie la starea noastră de bine și să explorăm diferite feluri de a ne lua în grijă. Ne dorim să deschidem noi orizonturi de posibilități pentru felul în care trăim viața, în acord cu propriul adevăr personal.
Pe deplin este un podcast live, în care purtăm conversații cât mai libere și relaxate cu invitații noștri și încercăm să creăm un cadru cât mai intim de discuție. Este imperfect și real, ca viața.
Ce înseamnă numele, “Pe Deplin”?
Pe Deplin simbolizează întregul și relațiile dintre părți, perspectiva holistică, integritatea și plenitudinea vieții. Conține multitudinea de arome ale vieții, mai dulci, mai amare, mai acrișoare și invită către experimentarea cât mai multora dintre ele.
Ce ați învățat prin intermediul podcastului până acum din discuțiile cu diferiți specialiști, să spunem un top 3 idei despre îngrijire?
Am învățat o mulțime de lucruri despre cum ne putem lua în grijă pe noi, de aceea un top 3 e aproape imposibil de făcut, dar îți spunem ce ne-a venit în minte acum:
- În primul rând, asumarea responsabilității față de propria persoană.Este acel “ingredient cheie” necesar pentru a crea relații armonioase, businessuri conștiente, o stare de sănătate mai bună, echilibru emoțional, abundență financiară, o viață liberă, sau orice simțim noi că ne aduce starea de bine.
Asta înseamnă autocunoaștere și să facem pașii (interiori și exteriori) necesari pentru a ajunge acolo unde vrem să ajungem.
Cu alte cuvinte, înseamnă să ieșim din ipostaza de victimă, să ne împuternicim, să facem alegeri și să întreprindem acțiuni concrete.
În interior, asumarea responsabilității pentru viața noastră înseamnă a consolida o simțire de sine și a ajunge la sentimentul profund că merităm ceea ce ne dorim. Înseamnă a ne cunoaște și a ne înțelege modul de funcționare nu doar ca să ne putem manipula comportamentul, ci și ca să ne descoperim și să ne bucurăm de individualitatea proprie, să ne asumăm individualitatea – ca spațiu interior din care ne putem afirma și putem fi în onestitate și cu ceilalți.
- Al doilea element cheie ar fi corpul.Am vorbit mult despre corporalizare în acest sezon, despre importanța corpului în starea noastră de bine. Prin corp ne trăim viața, iar corpul răspunde la atenția pe care i-o acordăm. Corpului îi place să doarmă, să mănânce hrană bogată în nutrienți și diversificată, să se miște, să danseze, să fie atins cu respect și blândețe și să i se respecte ritmurile de regenerare.
La atenția pe care i-o acordăm corpul răspunde prin vitalitate – energie de viață, chef de a fi, energie creativă. Corpul este și cel care păstrează memoria rănilor noastre, fizice și emoționale, iar când nu ținem seama de asta, corpul poartă această povară pentru noi.
Am învățat la un nivel și mai profund că atunci când ne împuternicim corpul, ne împuternicim viața.
- Iar al treilea element cheie ar fi înțelegerea faptului că este absolut posibil să ne creăm viețile “altfel”, diferit de modelele clasice care ne-au fost prezentate despre cum arată o viață bună, despre ce înseamnă succesul sau fericirea. Și că putem face schimbări în siguranță și cu bucurie.
Invitații noștri întrupează fiecare această posibilitate. Și-au creat propriile lor versiuni ale vieții în acord cu adevărurile și valorile lor, în acord cu cele mai arzătoare dorințe, în aliniere cu misiunile lor personale și cu ceea ce le aduce bucurie și sens.
Fiecare interviu are capacitatea de a deschide în noi și în cei care ne ascultă ușa către posibilitatea de a ne trăi viețile pe deplin, în felurile noastre unice, chiar dacă asta înseamnă ieșirea din tipare și parcurgea unor călătorii pe cărări noi, poate nebătătorite.
Ce aveți în plan pentru 2022 cu acest proiect?
Ne gândim să organizam evenimente live în parteneriat cu invitații noștri, în măsura posibilităților oferite de pandemie. Ne mai dorim să avem și invitați internaționali și să găsim modalități de finanțare pentru acoperirea costurilor și îmbunătățirea calității tehnice. Mai presus de toate, este important să rămânem consecvente și să continuăm proiectul dintr-un spațiu de bucurie, plăcere și serviciu pentru cei ce ne ascultă.
Dar în plan personal vreți să țineți un “detox” (de social media, de știri, de cafea) sau o provocare de tipul “30 de zile”?
Mara: Nu am în plan vreun fel de detox pentru 2022, dar cine știe ce surprize îmi pregătește acest an. Cafea nu mai beau deloc. Prin 2020 am realizat (în urma unui detox, ce-i drept) că mă stresez suficient singură și nu îmi doresc să potențez această stare prin consumul de cafea. Știri nu mai urmăresc de mulți ani, din același motiv.
De multe ori spun despre mine că “trăiesc într-o peșteră” și tare bine-mi e să fac asta.
Am o înțelegere cu oamenii apropiați din viața mea: dacă se întâmplă ceva cu adevărat important despre care ar trebui sa știu, sa îmi spună și mie.
În social media, tot acum ceva ani, am dat unfollow tuturor conturilor care îmi activau sau alimentau criticul interior sau care nu erau în acord cu valorile mele, așa ca mediul de acolo e chiar fertil si armonios în acest moment.
Mi-ar plăcea sa consum mai puțin zahăr anul asta, dar am o slăbiciune pentru prăjituri.
Andreea: Nici eu nu am momentan vreun plan de detox, este încă prea frig ca să mă gândesc la chestii verzi. Dacă aș vrea să fac detox de cafea, mi-ar fi un pic greu, căci îmi place mult cafeaua.
Social media și știri consum „responsabil”, cu măsura care mi se potrivește mie. Folosesc aceste platforme doar pentru inspirație și exprimare.
Acum câțiva ani am dat volumul mai încet la social media, ca să mă aud mai bine și pe mine.
Iar provocarea mea este ca în următoarele 30 de zile să termin de tradus în română Belonging, de Toko-pa Turner.
Ce înseamnă pentru voi să fii femeie?
Pentru noi a fi femeie are mult de-a face cu a-ți cunoaște și a trăi în acord cu natura ciclică. În plan macro, această natură se manifestă prin ciclicitatea anotimpurilor și a fazelor lunii, iar în plan micro, la scară umană, se manifestă prin ciclul menstrual.
Ciclul menstrual este ca o hartă vie care ne spune ce ni se întâmplă din punct de vedere biologic și emoțional pe parcursul unei luni. Deci, ca femei, ne acordăm la ritmul dintre a face și a fi, a iniția și a aștepta, a da și a primi.
Și mai înseamnă pentru noi conectarea la eros – adică la dorință și la forța vitală. Și conectarea la instinct, la o înțelegere simțită în corp, dincolo de înțelegerea rațională. Înseamnă receptivitate, a primi, a simți, a lăsa să fie.
O imagine a femininului într-o poezie ar arăta cam așa:
“Mare Mamă Ocean te chem, vino să-mi binecuvântezi țărmurile.
Mă las nemișcată precum nisipul,
care cunoaște răbdarea mileniilor,
măcinată până la esență.
Îmi aștept rândul la marginea a ceea ce cunosc
Ca să mă poți înmuia cu valurile tale
Nu-mi doresc nimic decât să fiu dislocată de puterea ta
poate chiar purtată până-n adâncurile tale
pentru șansa de a-ți zări viața din străfunduri.
Mă las posedată de tine, chiar și pentru un singur moment,
ca să-mi cunosc absența gravitației
și participarea la ritmurile și contracțiile tale.
Îmi las corpul să fie ce a fost intenționat să fie
o expresie a grației tale.
Și ce mici poteci deschid cu poezia aceasta –
ce cântece și prietenii formez –
prin ce migrații și valuri deranjez în lume –
fie ca toate să aibă ceva din semnătura ta pe ele.
Fie ca tu, care m-ai atins pe mine
să te multiplici în matematica ta fenomenală
până când suntem cu toții permeați de venerație
în fața vastității tale dinăuntrul nostru.”
Semnătura Sednei | Toko-pa Turner, Belonging
Cum vă doriți să îmbătrâniți sustenabil, în armonie cu tot ceea ce vă înconjoară?
Amândurora ne-a venit în minte imaginea Bătrânei Înțelepte (The Crone). Trăim într-o lume care venerează tinerețea și desființează îmbătrânirea, mai ales în cazul femeilor, dar nu numai.
Arhetipul Bătrânei Înțelepte, vorbește despre valoarea femeii care îmbătrânește, despre rolul ei esențial ca lider al comunității, chiar dacă societatea contemporană “a uitat” de aceasta valoare. Ea reprezintă pierderea fertilității, a frumuseții exterioare, a activității și a tinereții.
Dar ea a schimbat aceste valori superficiale pentru experiență, mai multă înțelepciune și cunoaștere, pe care le împărtășește cu ceilalți în mod liber. Această femeie este complet trează.
Bătrâna Înțeleaptă este profund conectată cu lumea de dincolo și cu Divinul. Ea ne oferă intuiție și înțelepciune pentru a ne ghida în următoarea fază sau capitol al vieții noastre, permițându-ne să înflorim și să evoluăm, pentru ca noi, la rândul nostru, să împărtășim această înțelepciune cu restul comunității.
În noi, imaginea arhetipală a Bătrânei Înțelepte activează un sentiment puternic de admirație si de entuziasm față de ce poate însemna îmbătrânirea. O viață trăita pe deplin, în flux și aliniere cu viața, presupune un soi de reverență pentru fiecare etapă a vieții și îmbrățișarea fiecărui aspect a ceea ce înseamnă umanitatea.
Sigur, trecerea de la o etapă la alta poate fi dureroasă, pentru că presupune și pierderi. Însă, dacă privim aceste transformări ca pe un proces alchimic, știm că ceea ce rezultă, de fiecare dată, este o variantă a noastră și mai prețioasă.
Noi ne uităm la Grace & Frankie (Netflix) și cam așa ne imaginăm că o să fim când o să îmbătrânim, deși amândouă avem mai mult din Frankie decât din Grace. Și ne imaginăm că o să trăim undeva în natură, cu picioarele pe pământ, la propriu.
Cum arată o zi armonioasă pentru voi, există echilibru între profesional și personal, ce ritualuri aveți?
Mara: Echilibrul între profesional și personal este bine înrădăcinat în viața mea. A fost o temă provocatoare într-un anumit moment, dar acum este adevărul (și ahh ce mă bucur și mă celebrez pentru că am ajuns aici). Nu a fost ceva ce am căutat din proprie inițiativă, ci mai degrabă ceva ce m-a căutat pe mine și s-a manifestat prin dezechilibrul stării de sănătate.
Corpul vorbește, iar o zi armonioasă este una în care îmi ascult corpul și îi ofer ceea ce are nevoie.
De aceea, ritualurile diferă. Spre exemplu:
>>> Atunci când lucrez mult la birou, stau în aceeași poziție mult timp și sunt angajată într-o activitate în care îmi folosesc mult mintea, iau pauze de dans, ca să reintru în contact cu corpul.
>>> Îmi face foarte bine să scriu în jurnal, mă pune în contact cu mine, reflectez asupra lumii mele interioare, e un foarte bun și plăcut prilej de întâlnire cu mine.
>>> Pauza de la tot la menstruație (pe cât posibil). Stau cât mai mult spre exclusiv în pat (mai ales în primele două zile). Aceste zile de odihnă când corpul mi-o cere au un impact major asupra energiei și productivității din restul lunii.
>>> Cam o dată pe lună, fie la lună plină, fie la lună nouă sau alte eveniment astrale, îmi creez un ritual personal de conectare cu Divinul. Fiecare ritual arată diferit, în funcție de nevoie sau moment. Astfel de ritualuri pot include rugăciune, dans, setare de intenții, activități de purificare, desen, meditație, printre altele.
Andreea: Echilibrul dintre personal și profesional este dinamic la mine, ca în dans, uneori te dezechilibrezi ca să găsești o nouă formă de echilibru. Așa este și la mine, este ceva ce uneori am, uneori nu.
Prin natura profesiei mele am învățat că trebuie să am profund grijă de mine și de starea mea de bine, ca să îi pot însoți și susține pe oamenii care vin în terapie. Și ce am învățat este să recunosc imediat că m-am dezechilibrat și, de unde sunt, să văd care este următoarea mișcare pe care o pot face către reechilibrare.
>>> Primul lucru la care am grijă este somnul, să fie suficient și odihnitor.
>>> Apoi este mișcarea, momentan plimbarea pe afară și dansul. Când am timp între sesiuni îmi pun o melodie și dansez prin cabinet.
>>> Ca practică constantă pentru mine este journaling-ul. Și maparea ciclului menstrual – ceea ce mă ajută să mă pregătesc (măcar emoțional) pentru perioadele în care știu că voi fi mai solicitată din exterior decât energia pe care o voi avea disponibilă în interior. Și eu încerc să-mi iau zile complet libere când sunt în timpul menstruației, asta de fiecare dată când este posibil, iar când nu este, fac totul cât mai domol. Acestea ar fi așa, câteva din ritualurile de zi cu zi.
Ritualuri ca în timpuri străvechi, cu deschiderea unui spațiu ceremonial în interior fac alături de alte femei, chiar la mine în sufragerie uneori, sau de fiecare dată când este posibil, în natură, în jurul focului. Iar în timpul acestora se întâmplă cam ce scria și Mara, formularea intențiilor, dans, rugăciune, desen, cântat, printre altele, în funcție de nevoile momentului.
Ce lucru mic v-a făcut fericite ultima dată?
Mara: Sa revăd toate filmele Harry Potter.
Andreea: Să-i simt pe mâțulinii mei cuibăriți lângă mine.
Ce înseamnă pentru voi social media, ce vă place, ce nu?
Social media pentru noi a fost un spațiu foarte fertil in ultima vreme, pentru că amândouă urmărim oameni care ne inspiră, pe care îi admirăm și care reprezintă întruparea multora dintre aspirațiile noastre profesionale. Este folositor pentru noi să ne conectăm cu astfel de oameni care ne dau încredere că viziunea noastră este posibilă și de la care putem învăța multe lucruri.
În plus, ne place că este un spațiu în care ne putem exprima vocile în mod autentic și creativ – ceva ce amândouă explorăm mult în perioada aceasta. Social media este pentru noi și locul în care purtam conversații cu ascultătorii și ne place tare să auzim ce au și ei de spus despre subiectele pe care le abordăm în podcast.
Ce nu ne place este presiunea pe care o creează social media, prin varianta „romantizată” a ceea ce înseamnă viața. Și faptul că uneori ne fură mai mult timp decât ne-am dori.
Ce vă mai place la București?
Ne place că suntem aproape de prieteni dragi, și că are multe locuri în care poți să bei cafea bună.
Mara: Ies la ceai și să stau la povești la Chaya TeaHouse. Îmi mai place să mănânc tot felul de bunătăți la Voila Bistro, ciorbă de pește și fish and chips la Raionul Floreasca, tacos la M.A.T Restaurant, burgeri la Circus Pub, brioșă cu cremă catalană la Miez și criosant cu ciocolată la Rue du Pain. Pe vremea când beam cafea adoram Cold Brew Tonic de la Steam.
Andreea: Îmi place să îmi beau cafeaua la Orygyns, Ivy, Level Up și Origo.
Ce cărți ne recomandați la început de an pentru inspirație?
Mara: Wild Mercy: Living the Fierce and Tender Wisdom of the Women Mystics, Mirabai Starr & The Big Leap: Conquer Your Hidden Fear and Take Life to the Next Level, Gay Hendricks.
Andreea: Între două lumi, Suleika Jaouad & Daughter drink this water, Jaiya John.
Ce aveți FRUMOS astăzi?
Prietenia dintre noi, cum ne susținem și ne celebrăm una pe cealaltă.