Donează SMART cu SEVA by Miniprix – interviu cu Anca Bahna

Durata: 6 minute

Când auzi că au fost peste 2000 de pungi donate în doi ani printr-o aplicație mobilă, vrei să descoperi mai multe despre povestea economiei circulare din spate. Astăzi stăm de vorbă cu Anca Bahna, Miniprix Chief Operations Manager, despre numerele care fac din SEVA inițiativa sustenabilă a companiei dinamice, cu o istorie de peste două decenii în România.

Te-ai gândit vreodată că un Dulap are, de fapt, viață? Suntem cu toții diferiți, într-adevăr, dar pentru unii dintre noi, dulapul e un portal. Îl deschizi și pui întrebarea: cum mă simt azi? Cum aș vrea să mă simt? Ce aș vrea să transmit?

Și Dulapul îți răspunde. Uneori mai repede și clar, alteori începe să te certe – că nu ai nimic de îmbrăcat, că nu îți mai vine nimic, că te-ai săturat de ele sau poate e doar prea plin și nu te mai poate ajuta. Și e posibil să te blochezi.<<E plin dulapul meu și n-am cu ce să mă îmbrac? Cum să-mi mai cumpăr ceva? Nu are sens.>>

Dar Dulapul Tău e magic. Energia lui trebuie să curgă. Un Dulap static este trist. Și te întristează și pe tine. De asta e Miniprix de multe ori o terapie. Pentru că poți să energizezi dulapul tău la un preț accesibil.

Dar Magia trebuie să continue. Ce faci când el e prea plin? Ce faci cu hăinuțele pe care le-ai iubit, dar pe care trebuie să le eliberezi? Și aici apare Seva,” – ne-a povestit Anca Bahna.

SEVA este prima aplicație de smart donation creată în parteneriat cu SupplyBlockchain. Ea are la bază o tehnologie nouă, folosită pentru prima dată pentru automatizarea donațiilor de haine, respectiv Blockchain. Acest detaliu inedit o face mai sigură pentru a înregistra și stoca tranzacții între entități.

Proiectul a pornit din iubire pentru Mama Natură și pentru prelungirea vieții hainelor care nu îți mai produc fericire. De multe ori nu iți vine să te apuci să faci ordine în dulap pentru că nu știi ce să faci cu ele. Acum poți urmări tot drumul până unde vor ajunge donațiile ca să nu mai polueze vizual casa ta sau planeta.

Cum funcționează SEVA – Izvor de ajutor

Soluția aplicației mobile este de a conecta donatori, curieri, instituții și cei care au nevoie de un strop de fericire. SEVA este un serviciu altruist, un îndemn de a face ceva fără recompensă fizică, doar spirituală, ideea că ai făcut un bine.

Procesul este simplu și gratuit. Se iau pungi SEVA din magazinele Miniprix sau se comandă gratuit pe site. Apoi se pregătesc donațiile, fiecare pungă nu poate depăși 5KG, dar pot exista mai multe pungi. Donațiile sunt individuale, pregătești un colet cu haine sau încălțăminte pentru o persoană care are aceleași măsuri ca tine.

Pe urmă se înregistrează donația în aplicație și se trimite prin curier sau se poate lăsa coletul în magazinele Miniprix. Partea unică este că atunci când donația ajunge la beneficiar primești o notificare ca să știi unde a ajuns coletul tău.

Cum a venit inspirația pentru SEVA?

Industria textilă e un mare poluator, știm asta cu toții, dar pe de altă parte există o mare nevoie care nu este acoperită. Știm că nu putem rezolva toate problemele, dar credința noastră este că fiecare gest contează, acela de a oferi bucuria hainelor mai departe.

SEVA este un nume inedit, ce reprezintă el?

Cuvântul SEVA are mai multe înțelesuri. În sanscrită este asociat cu ideea de a face un serviciu autentic, de a-i ajuta pe ceilalți cu compasiune. Are o semnificație frumoasă și în limba română. E un simbol al acestei energii pe care o generăm, împărtășim și care trebuie să circule, precum un izvor.

Care sunt beneficiile tehnologiei Blockchain?

Tu strângi hainele de care nu mai ai nevoie. Le pui în saci sau cutii, le pui poate și pe cele ale soțului, copiilor și cauți o soluție să „scapi de ele”. Ce se întâmplă mai departe? Pentru a putea fi împărțite, ele trebuie sortate de cineva, ceea ce presupune o muncă suplimentară. Sau toate lucrurile pe care tu le dai ajung la o familie care are nevoie doar de unele dintre ele și atunci restul sunt irosite.

Seva e în primul rând o modalitate să eficientizezi acest proces și să te asiguri că donația ta e cât mai bine folosită. Tehnologia Blockchain este un garant al acestui proces. Donația ta nu are cum să ajungă în altă parte. Nimeni nu poate interveni în trasabilitatea coletului. Da, este tehnologia care stă la baza criptomonedelor. Dar nu e minunat să utilizăm cele mai noi tehnologii să ne ajutăm între noi?

Aplicația a fost lansată în august 2019, cum a fost dezvoltarea proiectului în această perioadă marcată de restricții?

Realitatea este că nevoia există. Feedback-ul pe care l-am obținut de la asociațiile și fundațiile cu care lucrăm ne determină să continuăm dezvoltarea proiectului, deși vremurile sunt cam tulburi.

E foarte important să precizăm că toate coletele intră într-un proces de dezinfectare care nu presupune deschiderea lor, ci doar aplicarea unor găuri de ventilare. Pentru câteva luni, la începutul pandemiei, proiectul a fost oprit, pentru a vedea care este cea mai bună direcție de dezvoltare.

Din septembrie 2020 am reluat colectarea de donații și am extins numărul instituțiilor partenere pe partea de distribuire către beneficiari. În acest moment avem 5 parteneri de distribuire, oameni absolut superbi, pe care mă bucur tare mult că i-am cunoscut.

  1. Asociația Cataleya/Yris – Vâlcea
  2. Fundația Fără – Suceava
  3. Asociația Bira – Neamț
  4. Asociația Ajutăm să Zâmbească – Vâlcea
  5. Fundația Orizonturi Tinere distribuie cu ajutorul Mitropoliei Olteniei prin Arhiepiscopia Craiovei, Episcopia Alexandriei și Teleormanului și în București.

Care este planul de dezvoltare al proiectului în următorul an, donațiile sunt limitate în zona capitalei?

Donațiile nu sunt limitate în București. E adevărat că primim colete fizic în magazinele din București și Otopeni, dar primim colete prin curier din toată țara. Ne dorim să optimizăm și să extindem procesul de donație, dar, în acest moment, este dificil, costurile sunt mari. Suntem în căutarea unui partener dispus să utilizeze logistica pentru acest proces de donație și pentru economia circulară.

Comerțul online este din ce în ce mai prezent în viețile noastre. Cel puțin o dată pe lună ne vine un curier la ușă să ne livreze o comandă online. Cum ar fi ca acel curier să și ridice de la tine coletele de donație. Eu sunt convinsă că acest proiect are propria lui viață. În același mod în care s-au alăturat oameni fantastici care își dedică viața ajutării semenilor, sunt convinsă că vom găsi soluții pentru a ajuta cât mai mulți oameni.

Hainele donate trebuie să fie utile, se merge pe încredere?

Fiecare donator este responsabil pentru calitatea hainelor și încălțărilor pe care le oferă. Toate produsele donate trebuie să fie în stare bună și curățate. Aceasta este rugămintea noastră către participanți. Coletele sunt sigilate de către donator, noi nu le desfacem.

Din experiența de până acum majoritatea coletelor au fost în stare bună. Donatorii au înțeles responsabilitatea procesului. Evident au fost și excepții, dar proporția lor a fost mică. Intenția noastră este de a crea pe viitor o formă de feedback în aplicație, dar e important de știut că aplicația nu folosește date personale, nici ale donatorului și nici ale beneficiarului.

Ce măsuri a luat retailer-ul Miniprix pentru a fi mai prietenos cu natura?

Miniprix a încercat întotdeauna să prelungească durata de viață a produselor. Vindem stocuri de la marii retaileri sau chiar de la producători. E adevărat, există situații în care produsele noastre au mici defecte, dar acesta nu e un motiv ca ele să fie aruncate. Sunt mulți clienți care caută astfel de produse, tocmai pentru a-și exersa creativitatea, reparându-le sau oferindu-le o altă întrebuințare.

De asemenea, există haine care nu mai pot fi comercializate în niciun fel. Pentru acestea, am activat o comunitate din județul Vaslui care transformă produsele în covoare țesute la vechile războaie de țesut ale bunicilor. Bineînțeles, Seva este și o modalitate de prelungire a duratei de viață a produselor.

Ce faci sau nu mai faci când vine vorba despre cumpărături pentru a fi mai prietenoasă cu natura?

Obiectivul meu este să fiu „conștientă’’ de gesturile mele, de impactul pe care îl are o decizie de cumpărare sau de reciclare. E trist să vedem cum a evoluat gradul nostru de confort în detrimentul planetei. Picătură cu picătură am integrat obiceiuri și produse nesănătoase atât pentru noi, cât și pentru mediu. Fiecare gest pe care-l facem să inversăm acest proces este important. Determinarea contează mult și să ne susținem unii pe alții, e important să ai în jurul tău exemple de oameni care reușesc.

Port tot timpul în mașină sacoșe și săculețe din pânză pentru fructe și legume – pe care de multe ori le uit în mașină. Folosesc apă din dozatoare reciclabile, îmi limitez garderoba la o capsulă adaptată fiecărui sezon, încerc să sortez gunoiul, să reciclez și plantez. Avem aproape 20 de hectare plantate până acum.

În final, care sunt piesele esențiale din garderoba ta pe care le-ai împacheta dacă trebuie să te muți rapid?

Pentru mine ținuta ideală e cea care-mi permite să fiu în cea mai bună formă a mea, astfel încât să pot materializa idei în folosul meu și al celorlalți. O capsulă de bază ar fi: jeans, tricou și pantofi sport.

Fotografii via UNSPLASH

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising