Îmbătrânirea este inevitabilă. Toți trecem prin ea. Pielea își pierde din elasticitate cam după 25 de ani. Alte sisteme încep și ele să facă un pas în spate, cum ar fi metabolismul, cam după 30 de ani. Însă, fiecare îmbătrânește în felul lui. Unele persoane fac riduri, altele iau sau pierd în greutate. Unele persoane albesc, altele își găsesc liniștea. Nu există o cale să prevezi când vor avea loc aceste schimbări.
Oamenii de știință nu știu clar de ce ne schimbăm fizic odată cu vârsta. Există teorii care susțin că soarele îmbătrânește pielea, iar altele că genele controlează acest proces, chipurile, tabu. Îmbătrânirea vine cu un protocol complex, care poate fi influențat de ereditate, mediul înconjurător, cultură, dietă, exerciții fizice sau bolile din trecut.
Eu cred că și experiențele contribuie, ca perspectivă asupra vieții, cu tot pachetul de țeluri și așteptări. Unele persoane adună ani, regrete și frustrări, pe când alte persoane învață atât din eșecuri, cât și din experiențele pozitive. Cele din urmă sunt deschise procesului toată viața.
Sunt o femeie. Pragmatică. Frumoasă.
Astăzi îmi pun întrebarea cum pot să îmi mențin frumusețea și fericirea după 30 de ani, cu întreținere redusă, modestie și apreciere pentru tot ce am făcut și ce sunt în acest moment. Sunt nouă în această etapă a vieții, deci ai răbdare cu mine dacă ai mai multă experiență.
Vreau să cresc conștientă, să mă bucur că trăiesc. Nu vreau să fug după ritualuri care mă vor face să par mai tânără. Sunt fericită în final cu vârsta mea, cu experiența, mă simt bine cu mine fizic și psihic și, în sfârșit, nu vreau să port anumite haine care mă fac să par mai matură.
Am crescut cu ideea că frumusețea fizică ține de tuns la câteva luni. Cu manichiură, pedichiură, epilat, cu vopsit, pensat și masaje. Cu tratamente cosmetice completate de rutine și leacuri miraculoase în sticluțe mici. Că, după un timp, vârsta trebuie ascunsă, iar specialiștii oftalmologi ținuți la distanță.
Când mă uit pe internet văd că frumusețea pe termen lung depinde de fiole cu vitamina C sau A, acid hialuronic, hidratare, SPF și un stil de viață echilibrat. Dar cum să îmbătrânesc “frumos” dacă acești pași nu sunt tocmai pentru mine?
Nu am renunțat complet. Mă tund o dată pe an, dacă nu chiar la doi ani. Îmi fac manichiura și pedichiura acasă. Investesc ocazional în fiole și leacuri magice pentru piele. Folosesc chiar și aparat de IPL pentru că depilatul îmi dădea bătăi de cap.
Viața după 30+ ani
După 30 de ani apreciez naturalețea mai mult decât să câștig lupta pentru cine deține mai multe poțiuni pe blatul din baie. Îmi place să îmi pun din când în când câte o mască, dar nu fug de riduri sau de carbohidrați. Nu fug de petrecut timp cu cei dragi până seara târziu, dar prioritizez odihna, mișcarea, legumele și fructele și nu îmi mai este frică să ratez evenimente sau lansări de filme.
Prioritatea mea sunt bucuriile mici de zi cu zi. Apoi urmează fericirea pe termen lung și pozitivitatea. Dar nu închid ochii în fața nesiguranțelor, nedreptăților sau iregularităților din sistemele care ne înconjoară. La modul general, suntem obișnuiți să punem pe un piedestal frumusețea, tinerețea și fericirea. Ne stabilim țeluri de tipul “când o să fiu”, “când o să fac”, “când o să am”, dar de cele mai multe ori trecem cu vederea momentele de bucurie din prezent.
De când am început să simt că îmbătrânesc, cam de un an, când mi-au apărut câteva fire albe și de când fața zâmbește cu riduri noi, simt că văd mai bine. Ceea ce este un pic ironic, deoarece claritatea vederii se cam duce și ea. Dar sunt prezentă la înmugurirea, înflorirea și mirosul plantelor, la gustul mâncărurilor sau al vinurilor fine, printre altele.
Sunt pregătită să îmbătrânesc
Specialiștii au ajuns la concluzia că un mod de a petrece anii grațios este să faci plimbări zilnice, de 15-20 de minute, în care să te minunezi de ceea ce te înconjoară. Este de preferat să o faci într-un parc, să socializezi cu oameni noi, să observi cum evoluează natura și să te bucuri de ciripitul păsărilor.
Însă, rar văd oameni trecuți de prima tinerețe la plimbare. Mulți preferă să își odihnească mlădioasele trupuri pe fotoliu, în fața televizorului. Însă, mușchii se atrofiază când nu se simt folosiți, la fel și creierul. Dacă nu îi dai informație nouă cu toate simțurile, cum fac oamenii care joacă table în parc sau care completează rebusuri dimineața, corpul simte că nu mai ai nevoie de el.
Astăzi mă bucur să cresc oameni, animale și plante. Nu mă mai spetesc în bucătărie ca să dovedesc că sunt o soție care știe să le facă pe toate. Spun stop atunci când am nevoie de momente cu mine. Încerc să ascult mai mult decât să vorbesc. Nu îmi iese mereu.
În același timp, mă bucur la fel de mult și de lucruri pe care le-am apreciat când eram “tânără”. Apreciez când primesc flori sau gustări dulci, excursiile neplanificate, orele în care mă pierd în foile unei cărți și muzica live. Nu vreau să nu deschid ochii în fața acestor lucruri odată cu înaintatul în vârstă, ele vor conta mereu pentru mine.
În final, îmi doresc să continui să învăț, să țin pasul cu tendințele, dar într-un mod distractiv. Îmi place să testez platforme de social media, să plătesc cu telefonul, să îmi dezvolt aptitudini noi, cum ar fi vorbitul în fața camerei de filmat.
O fac ca să mă bucur de evoluție, nu ca să țin cu dinții de tinerețe.
Rutina scandinavă de frumusețe
Iar dacă ai ajuns aici în speranța unor sfaturi magice ca să îmbătrânești frumos, află că frumusețea și viața în general, din punctul meu de vedere, sunt ca un joc de jenga. Dacă stai la soare și îți încarci porii cu produse, trebuie să ai grijă să te cureți bine și să te hidratezi fizic, intern și extern. Ce vreau să zic este că totul ține de echilibru.
Este important să investești în produse de calitate nu numai pentru frumusețe când ieși pe ușă, ci și când îți odihnești capul pe pernă. Dacă ar fi să folosesc mereu un ulei, atunci acela ar fi cel cu vitamina C. Îmi schimbă complet fața, este mai luminoasă.
Dacă nu ai timp să te machiezi și nici nu vrei, spală fața cu apă rece dimineața, aplică o cremă cu SPF, folosește ondulator de gene pentru a-ți face ochii mari și un ruj într-o culoare vie. O față curată are nevoie doar de un ruj puternic pentru a ieși în evidență. Lasă cearcănele, porii mari și roșeala din obraji să apară natural și să îți ofere un vibe “je-m’en-fish-ist”.
fotografii via UNSPLASH