New in town – Băcănia Veche – Delicatese & Grădină

Durata: 3 minute

Marius Tudosiei și a lui Băcănie Veche nu mai au nevoie de nicio prezentare. Delicatese și specialități de la producători locali și de peste hotare, mâncare gătită proaspăt în fiecare zi, prăjituri și plăcinte de tot felul, toate fac parte din spiritul Băcăniei Vechi. Doar că Marius ne-a pregătit o surpriză în această vară și a deschis de curând Băcănia Veche – Terasă și grădină, într-o zonă centrală, în apropiere de Piața Romană, pe bulevardul Dacia nr 25.

Noua Băcănie vine cu un concept nou. Dacia 25 aduce o schimbare de paradigmă în viziunea clasica a ideii de bistro-restaurant, la fel cum, în 2010, Băcănia Veche din Barbu Văcărescu 49 a adus o schimbare în ideea de „comerț cu mâncare. În cel mai nou loc al Băcăniei Vechi, mixăm zona de magazin cu cea de bar și cu bistroul. Vom avea în curând o cameră destinată Băcăniei, cu toate produsele bune cu care ne-am obișnuit clienții în ultimii 11 ani (va fi 100% funcțională în 12-15 august) – undeva între 600 și 700 de produse”, explică Marius.

De ce Dacia 25?

A fost locația ideală găsită la finalul a peste 3 ani de căutări. Din 2018, Marius visa la deschiderea unui bistro, dar nu găsea locul potrivit. Cerințele de bază: casă veche, locație centrală, ușor accesibilă și turiștilor, grădină spațioasă, pivniță pentru depozitarea și prezentarea vinurilor etc erau greu de găsit într-un singul loc.

Căutam oricum de prin 2018 o casă în care să facem un bistro, însă cerințele noastre au fost clare și nu am fost nicio secundă pregătiți să facem concesii. Odată cu pandemia, am redus motoarele căutărilor, însă Dacia 25 a apărut providențial, ne-a plăcut pentru că bifa aproape toate criteriile noastre și am decis, în ciuda crizei industriei HoReCa, să deschidem aici” povestește Marius.

Cu ce te întâmpină Băcănia Veche – Delicatese și Grădină?

Bistroul are propria echipă de bucătari, secondată de echipa centrală, care gătește pentru locația din Pipera și pentru rafturile Băcăniei. O premieră constă în folosirea pentru meniu a legumelor din propria grădină (unde au aproximativ 50 de varietăți), pe lângă furnizorii locali de fructe și legume cu care colaborează de obicei. Meniul este bazat pe rețete specific românești, dar cu un twist actual.

Barul pune la dispoziție o gamă foarte bogată de băuturi, de pildă poți găsi aici 62 de tipuri de gin și 7 vermouth-uri în Old Spanish Style, beri artizanale și cafea de la Origo.

Din când în când, pe scena culinară va veni și Marius cu experimentele sale culinare – una dintre ultimele sale creații este Mojito Cheesecake, un desert surprinzător pe care îl vei regăsi curând în meniu.

Dacia 25 nu e doar o destinațe, ci o oază de evadare din rutina urbană care ne macină fără să realizăm: e locul în care timpul se oprește pentru că holul nostru de intrare este, în realitate, un soi de gateway către o altă lume: grădina noastră, decorată atent, cu sute de plante (la propriu) și mese așezate în așa fel încât să păstreze intimitatea în comunitate, pare un loc în care timpul curge altfel și în care te poți relaxa fără griji, departe de zgomotul orașului”, încheie Marius.

Dacă ai vizitat Băcănia Veche – Delicatese și Grădină, povestește-ne în comentarii cum a fost!

fotografii: Băcănia Veche

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.