Plantele aromatice: cum să le păstrezi proaspete mai mult timp

Durata: 3 minute

Plantele aromatice sunt esențiale în bucătărie. Ele sunt acel “je ne sais quoi” ce conferă mâncărurilor arome și gusturi nebănuite. Nu există zi în care să nu am în frigider măcar 2-3 tipuri de plante aromatice, cum ar fi pătrunjelul – despre care am descoperit că e bun aproape la orice 🙂, cimbrul proaspăt sau menta. Iar când vine sezonul cald și piața se umple de verdețuri aromate, nu mă pot abține să nu iau și tarhon, și salvie, și rozmarin, și busuioc, și mărar și câte și mai câte.

Dar cum procedezi cu păstrarea lor verzi și proaspete cât mai mult timp? Pentru că, doar punându-le în frigider, nu te vei bucura prea mult timp de ele, se veștejesc, se îngălbenesc și… gata. Ce te faci dacă te bazai pe o legătură aromată și când te uiți în frigider dai peste un mănunchi de frunze veștejite? Well, atunci e timpul să citești și să pui în aplicare sfaturile din acest articol.

Tipuri de plante aromatice

Înainte de toate, ar fi bine să știi că vorbom de două tipuri de plante aromatice: unele mai rezistente la condițiile de temperature scăzută, umiditate etc (rozmarinul, cimbrul, oregano și salvia care au frunzele mai groase și tulpinile lemnoase) și unele mai puțin rezistente (menta, pătrunjelul, tarhonul, leușteanul, mărarul sau coriandrul, ale căror frunze și tulpini sunt bubțiri și fragile). Iar busuiocul este, de departe, cea mai fragilă și mai greu de păstrat dintre toate: frunzele de busuioc pălesc și se înnegresc imediat la temperatura scăzută din frigider.

De ce nu rezistă mult în frigider plantele aromatice ?

  1. Bacteriile sau particulele de pământ de pe frunze care duc la o deterioare rapidă
  2. Umiditatea prea mare (se înmoaie excesiv) sau prea mică (se veștejesc)
  3. Temperatura scăzută care face ca frunzele să devină maro
  4. Contactul cu oxigenul care face să se îngălbenească frunzele.

Cum să menții proaspete plantele aromatice mai mult timp

  1. Spală-le imediat după ce le-ai cumpărat. După ce le-ai clătit bine cu apă, pune-le pe un strat de șervet de bucătărie și încearcă să le usuci cât mai bine pentru a nu rămâne prea multă umezeală în contact cu frunzele.
  2. Înfășoară fiecare tip de plante aromatice în servet de hârtie uscat și pune-le în pungi de plastic sau în casolete (dacă vrei să reduci folosirea de plastic). Astfel, frunzele păstrează umiditate atât cât trebuie și se limitează contactul cu oxigenul.
  3. Dacă ai suficient loc în frigider, poți proceda și altfel: taie puțin din tulpini cât să le egalizezi, apoi pune legăturile de aromatice în pahare sau borcane de sticlă, acoperă partea de sus cu o folie de plastic și apoi așază-le pe raft în frigider. Schimbă apa la câteva zile.
  4. Busuiocul nu este prieten cu temperatura rece din frigider, așa că e indicat să îl pui într-un borcan/pahar cu apă, direct pe blatul din bucătărie sau pe pervazul ferestrei.

Cu aceste sfaturi vei salva multe plante aromatice de la a fi aruncate la gunoi – eviți risipa alimentară și, implicit, și banii cheltuiți pentru achiziția lor. Dar, cel mai important, te vei bucura de gustul proaspăt și aromat al acestor verdețuri care dau gust bun și înfrumusețează orice mâncare.

Alte sfaturi pentru iubitorii de plante aromatice

Dacă ai o grădină, rezervă un loc pentru a planta aromatice – nimic nu este mai plăcut decât să te duci să culegi câteva frunze sau rămurele exact înainte de a le pune în mâncare!

Dacă nu ai loc în grădină, dar ai vrea să ai la îndemână plantele “vii”, cumpără câteva ghivece cu preferatele tale și pune-le pe pervazul bucătăriei sau pe balcon.

Dacă ai o cantitate mare de plante aromatice, poți apela la conservarea lor fie prin uscare, fie prin congelare.

Tu ai și alte metode de a păstra plantele aromatice proaspete pentru mult timp? Împărtășeste-le în comentarii!

fotografii: Andreea Mira Photography, Pixabay

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.