Invitație în Țara Ovăzului sau Săptămâna Haferland

Durata: 3 minute

Cine a fost o dată în zona satelor săsești a rămas cucerit de frumusețea locurilor. Saschiz, Bunești, Cloașterf, Meșendorf, Viscri – ca să enumăr câteva dintre ele – se remarcă imediat prin casele tipice înșiruite la stradă, cu porți înalte de lemn ce străjuiesc curți mari, ce se întind mult în spate, adesea cu livezi sau șure și cu o biserică fortificată înaltă în centrul satului, care parcă veghează asupra întregii comunități.

În ultimii ani, turismul a luat amploare aici, iar festivalul Săptămâna Haferland este unul dintre evenimentele anuale care promovează cultura și tradițiile săsești din Transilvania. Ajunsă la a noua ediție, Săptămâna Haferland 2021 se va desfășura între 30 iulie și 1 august în satele: Archita, Roadeș, Homorod, Viscri, Bunești, Saschiz, Meșendorf, Rupea, Criț și Cloașterf.

În cele trei zile dedicate, va avea loc un maraton de activități în toate cele 10 sate săsești la care sunt așteptați să participe peste 5000 de vizitatori: momente artistice tradiționale (dansuri populare, fanfară săsească), concerte de muzică tradițională săsească sau clasică, jazz și orgă, recitaluri de poezie, ateliere și dezbateri pe tema antreprenoriatului și a dezvoltării economice și turistice a zonei, mese tradiționale și degustări de produse locale, tururi ghidate la muzeu/cetăți/biserici fortificate săsești, piesă de teatru etc.

Evenimentele sunt concentrate în jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Criț și Meșendorf și în centrul orașului Rupea, iar programul complet al celor 3 zile îl poți consulta aici.

Săptămâna Haferland – scurt istoric

Proiectul Săptămâna Haferland a fost inițiat în anul 2012, de către Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, ca un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești, dar care să contribuie și la creșterea potențialului turistic al zonei cuprinse între Rupea și Sighișoara, denumită Țara Ovăzului sau Haferland, în limba germană.

Săptămâna Haferland este un proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și are alături Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT Transilvania, Asociația Nowero, Primăria Rupea, Asociația Descoperă Archita, Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Fundația Tabaluga.

Ai participat până acum la Săptămâna Haferland? Împărtășește-ne experiența ta în comentarii.

fotografii: Fundația Michael Schmidt

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.