Sunt oameni pe care îi admir din toată inima pentru ușurința cu care își aleg piesele vestimentare și accesoriile, pentru modul în care își compun ținutele și pentru lejeritatea cu care le poartă. Sunt ei înșiși și au un stil personal propriu. Îi definește și le spune povestea.
Când am descoperit-o pe Ana Maria Burs pe Instagram am rămas impresionată de ținutele ei impecabile, de simplitatea și simțul estetic pe care le emană prin fiecare fotografie. Este, cu adevărat, minunată!
Și, pentru că mereu ne dorim să împărtășim cu voi descoperirile noastre, vă ofer astăzi o incursiune în frumoasa lume a Anei Maria, româncă stabilită în Irlanda, despre stilul ei personal și sfaturile ei pentru noi, cele care încă facem mici pași către a ne contura un stil propriu.
Află mai multe despre Ana Maria Burs
Ana Maria a fost încă de mică pasionată de lumea modei și de desen, o latură artistică moștenită de la tatăl ei care de mulți ani pictează în timpul liber. Deși avea toate atuurile pentru un parcurs academic în domeniul creativ, profilul real urmat în liceu și circumstanțele familiale au condus-o către un alt drum.
A urmat Facultatea de Construcții și, după terminarea studiilor, s-a mutat în Irlanda și a profesat câțiva ani ca inginer proiectant. În tot acest timp, Ana Maria a simțit că îi lipsește ceva, că nu aceasta era profesia care să îi aducă împlinirea. Lockdown-ul a venit cu un timp de reflecție și auto-descoperire care a determinat-o să ia o decizie majoră.
A renunțat la jobul de proiectant și a început un curs de design interior, o activitate mai creativă, mai potrivită personalității ei.
„Această schimbare — cu tot ce a venit ea la pachet, program flexibil, acumularea unor noi cunoștințe care simțeam că vor fi utile parcursului meu, calm interior, dar și resurse financiare mai restrânse — ne-a făcut pe mine și partenerul meu să adoptăm un stil de viață mai simplu, cu accent pe intenție, să apreciem mai mult micile bucurii, și să facem cât mai multe din lucrurile care ne plac, care ne aduc împlinire„, mărturisește Ana Maria.
Curatorialist: Cine este Ana Maria atunci când se privește în oglindă?
Ana Maria: Când mă privesc în oglindă, nu am niciodată același gând. Uneori văd o persoana în continuă transformare, care crede în puterea învățării zilnice și găsirea echilibrului în toate aspectele vieții.
Alteori îmi ofer un zâmbet sau o încurajare în treacăt. Rar apare și câte un moment de critică, dar încerc pe cât posibil să evit panta aceea alunecoasă a autodeprecierii.
Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru modă și stil?
Moda a fost o pasiune pentru mine încă din copilărie. Pe atunci obișnuiam să încerc hainele din studenție ale mamei și să le combin în diverse moduri, desenam modele și „cream” colecții de sezon, urmăream prezentările de modă și eram mereu atentă la ținutele personajelor din filme.
Cum ai defini un stil vestimentar personal și cum l-ai caracteriza pe al tău?
Stilul vestimentar personal este un instrument care ne permite să arătăm lumii o perspectivă asupra identității noastre și care se conturează progresiv, pe măsură ce învățăm să facem alegeri din ce în ce mai potrivite.
Stilul meu este un proiect în lucru, însă cert e că sunt atrasă de unele forme, texturi, culori mai mult decat de altele. Îmi plac piesele simple, confortabile dar în compoziții interesante, uneori atipice.
Care au fost reperele tale în materie de modă și stil atunci când ai început să îți creezi propriul stil vestimentar?
Nu este un moment anume în care să-mi fi setat niște repere și să fi început procesul conștient. Au fost multe momente de derută, dar am avut mereu o idee asupra tipului de îmbrăcăminte în care mă simt cel mai bine.
Pe măsură ce am avansat în procesul de autocunoaștere în viața de adult, și stilul meu vestimentar a evoluat să redea mai clar ceea ce este important pentru mine, pe langa aprecierea estetică.
În prezent, focusul este pe quality over quantity în toate aspectele vieții mele.
Cum a decurs procesul de a-ți crea un stil propriu? Povestește-ne mai multe despre cum reușești să îmbini atât de bine articole vestimentare de bază în ținute wow.
Pentru fiecare dintre noi, procesul de creare a stilului propriu pleacă de la simțul estetic interior, cel pe care il simțim intuitiv în fața aparițiilor de orice fel, și care ține de preferințele personale în materie de culori, aspecte la nivel de formă, compoziții. Având asta ca bază, am experimentat, m-am și educat pe alocuri, am planificat și am păstrat ce a funcționat.
În prezent, îmi aleg piesele vestimentare în funcție de calitatea materialului și tipul de croi, având grijă ca ele sa fie flexibile și să se potrivească cu ceea ce există deja în garderoba mea. Acele așa-zise articole de bază sunt de fapt piese bine gândite și alese cu intenție.
În ținute mă ghidez după câteva principii împrumutate din artă și design — echilibru realizat prin formă, culoare, textură și stratificație, contrast vizual și textural, și potrivirea elementelor într-un mod confortabil, unitar. Aceste principii pot face orice compoziție una plăcută ochiului, inclusiv o ținută compusă din piese de bază.
Care sunt piesele vestimentare de bază pentru tine? Și care este ținuta în care te simți cel mai bine, cel mai “tu”?
Prima piesă de bază care îmi vine în minte este o pereche de jeans în stil nouăzecist, făcuți din acel denim clasic care își menține forma în timpul purtării. Ar mai fi un tricou alb din bumbac de bună calitate, un pulover comod din lână sau cașmir și, pentru că e un Martie friguros, un palton ușor supradimensionat.
Iată una dintre formulele în care mă simt foarte bine și la care revin des sub diverse forme.
Ce sfaturi ne poți da pentru a ne dezvolta un stil vestimentar personal?
Un prim aspect în definirea stilul personal ar fi o analiză critică a garderobei curente, pentru a stabili care sunt piesele spre care gravităm și care sunt piesele care doar ocupă spațiu. Asta ne va da o idee asupra culorilor și tipurilor de siluete care înseamnă ceva pentru noi și în care ne simțim cel mai bine. În plus, eliberarea spațiului de lucruri care nu ne servesc are mereu un efect pozitiv asupra bunăstării emoționale.
Plecând de la piesele spre care tindem cel mai des, putem descoperi un set de formule stilistice care ne caracterizează.
Această etapă înseamnă experimentare, încercarea hainelor în diverse combinații, inclusiv în combinații aparent ridicole, dar care pot inspira cele mai interesante idei, dar și căutarea surselor de inspirație.
Aici ar putea fi vorba despre crearea unor colecții de imagini sub forma unui folder pe Instagram, panou pe Pinterest sau colaj fizic, care să conțină nu doar idei de ținute, ci și piese individuale sau fotografii care rezonează cu personalitatea și stilul nostru de viață. Un moodboard, dacă vreți, la care să apelăm și pe care să il actualizăm ori de cate ori simțim nevoia.
Un alt aspect ar fi atitudinea cu care luăm deciziile atunci când cumpărăm. Înainte de toate, este important să păstrăm focusul pe ceea ce ne place cu adevărat și ne oferă versatilitatea de care avem nevoie versus ceea ce este considerat în trend.
Un mod prin care îmi place să adaug personalitate colecției mele de haine este să caut piese unice în magazine vintage sau second hand. De multe ori, piesele vintage sunt produse local și au o calitate superioară a materialelor și cusăturilor.
Calitatea, de altfel, joacă un rol cheie. Ne dorim haine care își păstrează forma în timp, care nu ne distorsionează silueta sau ne restricționează mișcările, din țesături rezistente, dar comode, cu linii netede și cusături îngrijite. De aceea, este important să verificăm compoziția materialului și proveniența articolelor înainte de a cumpăra.
Stilul personal este, desigur, un proiect în continuă evoluție, dar mesajul pe care dorim să îl
transmitem va rămâne mai mult sau mai puțin același, indiferent de stadiul în care ne aflăm în viață.
Ce articole vestimentare nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei?
Nu există articole vestimentare obligatorii pe care o femeie ar trebui să le dețină, asta depinde de stilul personal al fiecăreia. Aș spune că încălțămintea și gențile ar trebui să fie de cea mai bună calitate pe care ne-o putem permite.
De multe ori ne plângem că nu avem cu ce să ne îmbrăcăm, deși dulapul este ticsit de haine. Cum am putea rezolva acest (aparent) paradox?
Cu toții avem și zile în care suntem lipsiți de inspirație, dar dacă se întâmplă des să deschidem dulapul și să nu știm cu ce să ne îmbrăcăm în ciuda multitudinii de haine disponibile, înseamnă că dulapul este ticsit de haine adunate frenetic, care nu ne reprezintă.
O soluție ar fi așa-zisa garderobă capsulă, un concept bazat pe versatilitate și calitate. Scopul este de a crea ținute potrivite diverselor ocazii folosind un număr mai redus de articole, care sunt ușor de coordonat și încapsulează cu adevărat stilul propriu.
Care ar fi 3 femei pe care le admiri din perspectiva stilului lor personal?
Laila Gohar, Nuria Val, Beatrice Guțu — fiecare cu un stil aparte, frumos conturat.
Se spune că un stil personal ar trebui să aibă o piesă statement, ceva care se repetă în ținute și le individualizează. Ești de acord cu asta? Dacă da, care ar fi piesa ta statement?
Cred că este vorba mai mult despre o temă care se repetă și face ca stilul să fie într-adevăr
personal. Eu tind spre atemporalitate, încercând să modernizez piese tradiționale sau clasice.
Când ți-ai lansat pagina de Instagram, te-ai gândit că ar putea avea un rol educativ sau măcar inspirațional?
Scopul a fost mereu acela de a împărtăși conținut inspirațional și de a mă conecta cu persoane care au aceleași interese ca și mine. Recent, am început să construiesc o comunitate în care au loc conversații și schimburi de informații. Asta mă face să mă gândesc și la posibilitatea creării unui spațiu educativ în viitor.
Locuiești acum în Irlanda – cum vezi stilul femeilor irlandeze comparativ cu cel al femeilor din România?
Stilul femeilor din România este felurit, poate mai experimental. Cel al femeilor din Irlanda este mai formal, cu ținute stratificate, de multe ori în culori închise, potrivite vremii impredictibile.
De unde îți alegi, de regulă, hainele și ce criterii de bază folosești?
Criteriile de la care plec atunci când îmi aleg hainele sunt conștientizarea nevoilor, a resurselor, proveniența și calitatea. Adaug piese strategic, cu grijă ca ele să fie de cea mai bună calitate pe care mi-o pot permite. În unele cazuri, chiar economisesc un timp pentru a cumpăra ce mi-am propus.
Preferatele mele sunt brandurile care încurajează consumatorii să investească în haine bine făcute, pe care să le poarte mult timp. Cumpăr atât de la branduri high-street cu un nivel de transparență mai ridicat, cât și de la branduri independente care practică producția lentă.
Tendințele din fashion (sau unele dintre ele), yay or nay?
Nu cred că tendințele sunt bune sau rele. Sunt doar informații, sugestii inspiraționale pe care le putem urma sau nu.
Ce designeri admiri și de ce?
Un exemplu ar fi Jil Sander, pioniera designului vestimentar minimalist. Valoarea pieselor sale a stat mereu în calitatea superioară a materialelor și atenția deosebită acordată detaliilor. Primele sale creații au fost realizate cu siluete androgine și materiale folosite tradițional în croitoria masculină, într-un timp în care pistele de modă erau dominate de imprimeuri florale și culori vibrante. O admir pentru designul pur minimalist și curajul de fi diferită.
Te gândești să profesezi în lumea stilismului vestimentar sau rămâne la nivel de pasiune și atât?
Nu mi-am propus să construiesc o carieră în acest domeniu, dar sunt foarte curioasă cum va decurge traseul meu. Sunt motivată să lucrez la cât mai multe proiecte, să învăț mereu ceva nou și să îmbin pasiunile mele într-un mod cât mai armonios și util.
Cum o vezi îmbrăcată pe femeia care citește Curatorialist?
Femeia care citește Curatorialist are o abordare conștientă asupra consumului de haine, susține brandurile mici locale și este atentă la funcționalitate și calitate
Fotografii: Ana Maria Burs