Cum să aduci mai mult hygge în viața ta

Durata: 6 minute

Am citit în urmă cu câțiva ani celebra carte a lui Meik Viking dedicată conceptului hygge: „Mica enciclopedie hygge. Rețeta daneză a fericirii” și mi-a plăcut tare mult modul în care danezii (și, în general, popoarele nordice) reușesc să găsească binele și frumosul chiar și atunci când trăiesc într-un mediu destul de ostil și posomorât.

Plouă mai toată ziua, zilele sunt scurte și lipsite de soare, iar frigul este aproape permanent (temperatura medie în iulie este de 17 grade C în Danemarca!). Dacă ei reușesc, de ce nu am aplica și noi câteva dintre principiile de viață și confort ale danezilor pentru a avea parte de mai mult hygge în viața noastră?

După ce am citit-o, am încercat să aduc cât mai multe elemente hygge în căminul meu și sper să le induc și copiilor mei iubirea de intimitate, cămin cald și stare de bine.

Despre hygge, pe românește

Înainte de a-ți da câteva recomandări, hai să îți povestesc despre inițiativa Storia de a găsi un termen românesc care să sugereze sensul danezului hygge. O idee demnă de lăudat, având în vedere că hygge este ușor de scris, dar greu de pronunțat, iar un cuvînt neaoș ne-ar fi mai la îndemână.

În urma acestui demers, cuvântul propus ca echivalent românesc pentru hygge este „biniște„, o combinație între bine și liniște.

Așa ar suna definiția de dicționar pe care o propune Storia:

BINIȘTE s.f. 1. Stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște.”

Ce presupune hygge

Indiferent că îi zicem hygge sau biniște, conceptul se leagă de câteva lucruri aparent banale, dar care reușesc să ne facă fericiți. Eu le-aș mai zice și micile bucurii ale vieții.

Lumânările aprinse (în număr cât mai mare), ceaiul sau ciocolata caldă, păturicile călduroase, focul într-un șemineu (pentru cine are norocul să îl aibă), o carte bună, șosete groase și moi, o supă fierbinte sau o prăjitură abia scoasă din cuptor, o veioză cu o lumină slabă sau un fotoliu confortabil, o cină cu prietenii prelungită cu râsete și converații nesfârșite, toate fac parte din tabloul hygge.

Ce este hygge pentru…

Pentru Raluca Harabagiu (blogger www.ralucaharabagiu.com), hygge se traduce printr-o stare de fericire pe care o asociază cu viața în Franța: „Astăzi, pentru mine, fericirea (mai) este schițată și de o casă veche la țară, în Franța, cu podeaua originală care scârțâie, cu șemineul vechi de când hău care își menține aspectul autentic, cu ferestre mari și înalte, și o masă lungă de lemn în grădina noastră, la care să spunem, dar mai ales să adunăm povești alături de familie și prieteni”.

Pentru Ana P. (specialist în comunicare), hygge înseamnă „sentimentul de ‘acasă’, când îți golești mintea de problemele cotidiene și te bucuri în tihnă momentul prezent. Pentru o seară friguroasă de toamnă, atmosfera perfectă se creează prin muzică relaxantă, o veioză cu lumină caldă și câteva lumânări, nelipsitul difuzor cu uleiuri esențiale, un roman sau un film de epocă, pe care să îl savurez cu o ceașcă de ciocolată caldă, în timp ce mă cuibăresc sub o pătură pufoasă. Hygge mai înseamnă și o seară de vineri petrecută acasă cu prietenii la un joc de rummy, mirosul de prăjitură abia scoasă din cuptor, așternuturile de pat proaspăt schimbate sau momentul când cățelușa mea care se așază lângă mine pe canapea, așteptând să fie mângâiată„.

Pentru Cristina Șavlovschi (inginer software/fotograf), hygge se traduce prin „comfort, apartenență, relaxare, armonie, ordine. Hygge mi-l fac din mobilă, obiecte decorative, palete cromatice, lumină și prieteni, familie. Hygge este fără TV, în schimb este cu discuții libere și care mă ung pe suflet. Am avut prima oară această trăire hygge când eram mică și mergeam în locuri care îmi plăceau foarte mult. Mai târziu, am aflat că acest fel de a fi sau de a simți poartă și un nume„.

Iar pentru Mihaela Tașulea (fotograf https://www.mirrorlesswoman.com), hygge este mai degrabă o stare interioară: „Pentru mine starea de bine vine din ce fac si din interior, din iubire si recunostinta ca am un copil minunat, din iubire si recunostinta pentru tot ce fac si sunt, din aprecierea pentru oamenii apropiati cu care rezonez”.

Cum să aduci mai mult hygge în viața ta

  1. Lumânări, lumânări și iar lumânări. Indiferent de tipul de lumânări preferate – din ceară naturală de albine sau din soia, parfumate sau nu, subțiri și înalte, așezate în sfeșnic sau groase și solide, așezate direct pe masă sau pe pervaz, important este să le ai și să le aprinzi. O lumină difuză alături de lumina caldă a lumânărilor schimbă total atmosfera unei camere. Pentru mai multă inspirație, te invit să citești și articolele noastre despre lumânări artizanale românești și despre proiectul Cup&Candle al Oanei D. Botezatu.
  2. Petrece timp de calitate cu membrii familiei și cu prietenii. Fie că vorbim despre a ne strânge cu toții la cină și a povesti fiecare despre cum a fost ziua, fie că sunt reuniuni de weekend cu prieteni dragi, important este să petrecem timp cu oameni a căror companie ne face plăcere și ne îmbogățesc sufletește. Desigur, aceste reuniuni pot fi acompaniate de o masă cu preparate delicioase, muzică în surdină și lumânări aprinse.
  3. Pune la îndemână, pe canapea, pe scaun sau pe fotoliu, ba chiar și pe pervaz, lângă calorifer, păturici care să te îmbie să te înfășori în ele și să te bucuri de căldură și moliciune. A, și perne, cu cât mai multe, cu atât mai bine.
  4. Creează-ți un colț hygge în camera ta preferată (bucătărie, dormitor sau living). Un fotoliu este ideal, alături de o măsuță pe care să îți poti pune o veioză cu lumină difuză, o lumânare, una sau mai multe cărți preferate,o cană de ceai, o ceașcă de cafea sua de ciocolată caldă. Loc de refugiu și de evadare din rutina cotidiană.
  5. Adaugă elemente de decor vintage sau din lemn, care contribuie la crearea unei atmosfere calde și plăcute. Un ceainic vechi, un sfeșnic înalt, din alte timpuri, o vază cu poveste sunt elemente care te ajută să creezi un cadru intim și relaxant.
  6. Gătește ceva bun, precum o plăcintă, o prăjitură, pâine sau o supă fierbinte. Mirosul de proaspăt copt se răspândește ușor în toată casa și întregește atmosfera de bine. Ce poate fi mai plăcut într-o zi rece și înnegurată decât să te bucuri de o mâncare delicioasă?
  7. Pune o muzică relaxantă, în surdină, care se potrivește perfect pentru toate momentele hygge: citit, o conversație cu prietenii, o masă în familie sau pur și simplu contemplatul pe geam.
  8. Șosetele groase și puloverele pufoase sunt și ele un must-have pentru un sentiment hygge complet. Ele te vor face să te simți la căldură și protejat, oricum ar fi vremea de urâtă afară.
  9. Lasă deoparte dispozitivele de orice fel: telefonul, televizorul, laptopul, tableta. Fii prezent și bucură-te de ceea ce ai lângă tine și cu tine. Lasă-te în voia gândurilor sau a amintirilor, ascultă poveștile oamenilor de lângă tine, savurează o mâncare bună sau un ceai fierbinte.
  10. Fă-ți timp pentru a începe un hobby nou sau alocă timp unei pasiuni mai vechi. Sentimentul de a face ceva care îți face plăcere doar pentru că îl faci este de neprețuit. Și oferă o mare satisfacție și stare de bine. Nu-i așa că ține tot de hygge?

Tu ce ritualuri ai pentru un sentiment de hygge?

fotografii: Andreea Mira Photography, Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.