Până acum câteva luni, nu știam mare lucru despre Anamaria Prodan. Adică nu mai mult decât ce știe toată lumea: impresară de succes în fotbal, fiica Ionelei Prodan, căsătorită cu un antrenor, reality show-uri, Vegas-Dubai, Playboy…
Și, pentru că oricât nu-mi place să recunosc, sunt și eu victima luatului după aparențe: mi se părea o pițipoancă ceva mai elevată, o tipă superficială cu un job de succes.
Nu știu de unde până unde ni se pare nouă, încă, în secolul XXI, că putem “citi” și cataloga un om doar din ce se vede la TV.
Iar eu, prin prisma profesiei mele, ar trebui să știu mai bine. Dar iată că n-am știut.
Fast-forward până anul trecut, când am făcut o pasiune pentru emisiunea “În oglindă” a lui Mihai Ghiță, unde prezentatorul dezbracă de secrete, traume și emoții pe oricine are curaj să se așeze pe canapeaua lui roșie. E practic o sesiune de terapie la liber, cu toate gândurile răsfirate public până la o sinceritate dureroasă și greu de dus uneori și pentru invitat. Cât de mult mi s-au schimbat percepțiile despre multe persoane publice care îmi păreau odinioară superficiale…
articol pentru Curatorialist de NAVI, cântăreață și compozitoare
Cum m-a salvat Anamaria Prodan de depresie
Episodul cu Anamaria Prodan l-am văzut într-una dintre cele mai negre perioade din viața mea (și asta e muult spus, știind ce viață am avut). Dar așa e depresia: pândește până când ajungi să ai aproape tot ce ți-ai dorit vreodată, liniște și spațiu în cap și în suflet, ca să-ți reseteze direcția. Eram mai bine decât am fost vreodată și mintea mea decisese că e timpul să caute probleme (sunt OK acum, înapoi la normal, viața e frumoasă și mă bucur de ea din plin :D). Dar recunosc meritele momentului… și meritul Anamariei Prodan, care, fără să știe, m-a ajutat să ies din depresie.
Revenind: “Am fost scutul montat pe Laurențiu Reghecampf” se numește episodul, un interviu crunt de sincer pe care Anamaria l-a dat după ce tocmai se despărțise de dragostea vieții ei, cu care crescuse 4 copii frumoși (doi din prima ei căsătorie, unul din primul lui mariaj și unul împreună) și pentru care făcuse Totul. Trei dintre copii au rămas la ea și veți spune, poate, că e ușor să fii mamă singură cu o carieră de succes și milioane de euro în cont. Dar cât de ușor o fi, oare, când toată lumea îți pândește, judecă, chestionează fiecare mișcare și trebuie să fii, de dragul tău și al copiilor, puternică 25 din 24?
Cât de ușor o fi, oare, să-ți pui tot sufletul și viața, tot efortul, pentru a-ți ajuta bărbatul să-și construiască o carieră de vis, doar ca să fii părăsită într-un mod atât de public și oribil?
Poate mă identific cu povestea Anamariei pentru că, la un nivel mai mic desigur, am căutat mereu să îmi susțin 100% toți partenerii, să pun carierele și visurile lor pe primul plan, să-i asigur că, cu mâna în mâna mea, sunt mai puternici, că pot face orice… da, da, da, “Complexul Salvatorului” se numește. Și la mine s-a aplicat și la prieteni, colaboratori, cunoștințe, străini de pe stradă. Vedeam un om cu o problemă, trebuia să i-o rezolv eu. Uuu, ambiții artistice neîndeplinite? Te ajut eu!
Nesiguranțe emoționale? Sigur, sună-mă și am să te ascult 4 ore, găsim noi o soluție!
Dar mai bine aș fi murit de rușine decât să cer eu, vreodată, ajutor cuiva.
Și da, mulți și-au pus viața în ordine datorită sau cu ajutorul meu.
Îmi pare rău? Nu, nu pentru binele făcut, poate doar puțin pentru binele pe care nu mi l-am făcut mie în tot timpul acela. Și pentru cum am spus mereu că nu aștept bine în schimb, ci măcar să nu mi se facă rău. Oh well…
Ca să înțelegi, să simți ce fel de om e Anamaria Prodan (n-o cunosc personal, vorbește aici doar intuiția), e de ajuns să o asculți vorbind 3 minute despre… orice. Despre putere, despre carieră, despre ambiție, despre cum să-ți crești copiii cu simț de răspundere și cu respect pentru oamenii din jur, despre iertare, împăcare cu sine, a reînvăța, la 50+, să te bucuri de viață și pentru tine, nu doar pentru ceilalți. Anamaria a trecut, la prima mână, prin celebra zicală “you build them up so they can tear you down” și a trecut cu capul sus prin (probabil) cel mai mediatizat divorț al ultimelor decenii.
Când am postat prima oară un Story despre Anamaria Prodan pe Instagramul meu, am primit mesaje de la mai mulți prieteni, super-mirați că “bulele” noastre se intersectează.
Le-am povestit fiecăruia, cu răbdare, despre motivele fascinației mele. În toată perioada în care nu mai aveam putere să fac nimic, am văzut zeci de ore de interviuri cu Ana, i-am urmărit reality show-urile din urmă, a fost ca o gură de aer proaspăt să văd o femeie mutând munții și crezând încă în iubire și fericire după un așa deznodământ al căsniciei ei de 17 ani.
Și da, Anamaria a avut scandaluri cu oameni importanți din fotbal, înjurături, inclusiv un dat cu pumnul foarte public (e de ajuns să căutați pe Google).
Și în lumina piesei lansate de Erika Isac, cred că putem să cădem de acord că “femeia (care) nu înjură, nu se bate, nu se…” e deja de domeniul trecutului și ne putem exprima fiecare așa cum vrem și cum simțim.
N-am scris articolul ăsta ca să vă conving să vă placă Ana.
Ci doar să vă gândiți de două ori înainte de a cataloga pe cineva fără să-i ascultați vorbind, măcar câteva minute, despre un subiect cu adevărat important. Și poate să nu luați nimic, mai ales pe voi înșivă, for granted.
Fiecare merităm și bunătatea și suportul pe care știm atât de bine să le oferim celor din jur – și e ușor să uităm cât de multă nevoie avem de propria noastră putere, propria noastră ambiție, de dorința de-a ne ridica de jos cu un zâmbet.
Dacă Anamaria Prodan poate, putem și noi.
NAVI este cântăreață și compozitoare, femeie îndrăgostită de viață și de frumos. Când nu e în studio sau la concerte, e de găsit pe vârfuri de munte, cu un pahar de rosé pe malul mării sau în cadă, cu o carte bună și lumânări. NAVI este fondatoarea studioului Demisec Records din București, alături de soțul ei, Andrei Grigore. „If you can dream it, you can do it” este mantra ei.