Levisez | Brandul de haine upcycled care își asumă promisiunea de a reduce risipa din industria modei

Durata: 8 minute

Am descoperit întâmplător și în mod fericit proiectul Levisez, un brand de creație vestimentară din Iași, care aduce acel „ceva” de care avem nevoie din ce în ce mai mult pentru a aduce o schimbare într-o lume dominată de fast fashion, nepăsare și profit: promisiunea de a crea responsabil și fără risipă.

Levisez nu este doar un brand de modă. Este un proiect antreprenorial cu suflet, care face  piese originale, create cu responsabilitate, în serie mică, din resturi de materiale recuperate de la mari fabrici de textile. Se folosesc doar materiale naturale, grija pentru finisarea cusăturilor este o parte importantă a procesului de creație, iar designul este gândit în linii simple, care să se potrivească posesorilor o vreme îndelungată. Lucruri mici care fac, însă, marea diferență!

Maria și Alex Sacalov sunt creatorii Levisez și acum 5 ani pornit la drum cu acest proiect după ce și-au dat seama că principiile de sustenabilitate pe care le aplicau în stilul lor de viață le-au indicat și modul în care să acționeze ca antreprenori.

Pentru Alex, mașinile de cusut și croitul hainelor au fost o constantă în viața sa încă din copilărie, iar acum este pe cale să își finalizeze studiile cu o licență la Facultatea de textile-pielărie și Management Industrial din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

Maria deține o licență și un master în Arta actorului la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și s-a îndrăgostit de domeniul modei prin prisma lucrului împreună cu Alex.

„Am început în sufragerie cu o mașină de cusut, o masă de croit făcută dintr-un pat răsturnat și cu multe idei, căutând soluții la problemele planetei. Industria modei are un impact dezastruos asupra mediului. De fapt, este al doilea cel mai mare poluator din lume, după industria petrolieră, iar daunele sunt în creștere pe măsură ce industria se dezvoltă. Ne-am întrebat cum putem influența benefic lumea în care trăim, cum putem aduce o schimbare în direcția potrivită, cum să consumăm mai puțin. Credem că am găsit o parte din răspunsuri. Așa a apărut Levisez„, mărturisesc cei doi tineri antreprenori despre începuturile Levisez și misiunea lor.

Află mai multe despre povestea lor din interviul de mai jos.

levisez
Maria și Alex Sacalov

Curatorialist: Cum a devenit sustenabilitatea o temă centrală în viața voastră și, mai apoi, un stil de viață și un proiect antreprenorial?

Maria: Sustenabilitatea a venit în viața noastră, întâi de toate, prin inspirație. Am învățat de la ceilalți. Exemplele din jur ne-au dat curaj și am început să deschidem și noi ochii. Asta s-a reflectat în toate domeniile vieții noastre destul de natural. Nu puteam fi sustenabili acasă și la atelier să ignoram tot ceea ce descoperisem.

Ce vă leagă de domeniul creației vestimentare, de unde a venit această pasiune?

Alex a crescut printre mașini de cusut și tipare, a învățat făcând. Iar eu am învățat tot ce știu în acest domeniu pe parcursul acestor 5 ani de când Levisez există. E un parcurs complex și intens unde timpul de învățare de multe ori a coincis cu cel dedicat muncii.

Eu nici nu am știut că aveam această pasiune până nu m-am întâlnit cu ea. Și, abia atunci, mi-am amintit de rochițele și compleurile pe care bunica mi le cosea la un Singer cu pedală sau de modificările și transformările pe care mama le făcea hainelor pe care și le cumpăra.

levisez

Când a luat naștere proiectul Levisez și cum au fost începuturile?

Am început să coasem în 2018 echipamemte pentru industria horeca, accesorii, haine pentru alte branduri mici sau mijlocii, dar abia în 2021 Levisez a apărut sub forma unei mărci de haine confecționate sustenabil.

Am început încet, timid, iar asta cumva nu s-a schimbat și credem că e un lucru bun într-o lume în care ești asaltat constant de progres.

Care a fost prima piesă vestimentară pe care ați creat-o și cum a decurs totul?

Tricoul supradimensionat Terra, culoarea alb-unt, cu broderia logoului levisez (de la vremea aceea) pe spate. A fost prima piesă care s-a și lansat în prima colecție, însă nu a stat mult timp cu noi. Toate piesele au plecat repede către purtători. Am început cu ceva simplu, se pare. De atunci, tricoul revine periodic atunci când găsim materialul potrivit pentru el.

levisez
Foto: Iulia Constantin

Materialele pe care le folosiți provin din resturi de la fabrici de textile – cum ați reușit să puneți la punct acest circuit și cum au primit cei de la fabrici această propunere de colaborare?

E mult spus că am pus la punct acest circuit. Mai este până acolo. Colaborăm cu parteneri locali, în mare măsură. Călătorim rar ca să ne procuram materiale, ne orientăm prin „împrejurimi”. Apelăm la distribuitori de materiale recuperate, depozite, ateliere locale. Propunerile noastre au fost primite cu căldură.

Pentru că toate acestea sunt variabile și nu exista continuitate la același materiale, ne dăm seama că nu e pus la punct decât faptul că ne-am asumat să căutăm mereu un nou material care să ne inspire într-un număr limitat sau extrem de limitat de piese. Cochetăm de o vreme și cu ideea de a aduce în Levisez țesături noi, organice, produse în liniște, însă ne mai dăm timp pentru această mișcare.

Care este stilul vestimentar pe care îl propuneți, cum l-ați caracteriza?

Atemporal. Lejer. Versatil. Căutam expresia unei simplități complexe, care să fie totuși acordată cu timpul în care suntem. Inspirațiile noastre pornesc din orice timp, prezent sau trecut, fie el recent sau îndepărtat. În final, ne exprimăm tot ca noi înșine, pentru că, încet- încet se distinge un punct comun în toate piesele noastre. Acel punct comun pe care, în realitate, nu știm să îl descriem sau să-l catalogam (încă) – suntem, de fapt, noi.

Foto: Dragoş Lazarin

levisez
Foto: Dragoş Lazarin
Foto: Maria

Care sunt materialele preferate cu care lucrați?

Cred că suntem prinși într-un paradox textural. Pe de o parte, sunt țesăturile fixe, cu densitate mare: tercoturi de bumbac, stofe de lână, inuri. E o satisfacție în a vedea o stofă bună de lână cum prinde forma sub pasul acului mașinii de cusut.

Dar materialele fine, subțiri, vaporoase, că o a doua piele, acestea sunt visul Levisez. Tenceluri, modaluri, vâscoze, bumbacuri, iar secretul este să le atingi ca să înțelegi despre ce vorbim.

Cum decurge o zi în atelierul vostru? Ați coptat și alte persoane în echipă?

Depinde ce facem în atelier în acea zi. Dar sigur începe cu un plan de zi și o băutură caldă. Atelierul a trecut prin multe transformări de-a lungul timpului, iar toate încercările ne-au adus azi în locul și momentul unde suntem o echipa de 4 și fiecare știe ce are de făcut.

Când nu coasem pentru alte branduri (pentru că, da, facem și asta – ajută la sustenabilitate) și suntem în process de creație pentru Levisez, lucrurile se întâmplă spontan, se încearcă, se coase, se descoase, se modifică, se ajustează.

Nu toate zilele sunt la fel. Sunt și zile în care suntem la foc automat și lucrul cel mai important la care trebuie să fim atenți este execuția. Ne place treaba asta cu finisajele, cusăturile corecte și eficiente. Credem în puterea craftului de a susține o piesă vestimentară pentru mult timp. Așa că o parte bună din zi constă în dezvoltarea atenției la aceste detalii.

levisez
Maria (foto: Dragoş Lazarin)
levisez
Alex (foto: Dragoş Lazarin)

Hainele reprezintă pentru mine…. aici o să te invit pe tine să completezi.

Hainele reprezintă pentru mine… o atmosferă pe care i-o dau corpului meu, care mă transformă, în final, și pe mine. Pentru Alex, hainele au un scop mai precis. Sunt importante pentru el utilitatea, durabilitatea, calitățile tehnice.

Ce vă hrănește inspirația pentru creațiile voastre?

Timpul personal. El e sursa unei inspirații constante și satisfăcătoare. Apoi vin arta, istoria, astronomia, muzica, Creatori vestimentari contemporani, artiști, pictori, fotografi, sau oameni pur și simplu. Tot ce ne înconjoară și admirăm poate deveni sursă de inspirație.

Care sunt pilonii sustenabilității în cadrul proiectului vostru antreprenorial?

Materiale naturale și recuperate, economie locală, atelier mic, lucrători fericiți, reducerea amprentei de carbon.

Ce alte branduri de haine sustenabile admirați?

Ne place să ne arătăm susținerea către cei ale căror „bucătării” ne sunt familiare și al căror efort îl vedem și îl înțelegem. Aici intră vecinii noștri de la Redu, care și-au asumat cea mai grea dintre sarcini, care nu ține doar de haine, ci de educație si conștientizare.

Cred că admirația aici merge dincolo de gusturi și alegeri personale. E respect pentru valori și principii umane.

Apoi, in ordine absolut aleatorie menționăm bucuria de a privi pe FiciMimi, Olov, Ceva cu Dichis, Huna, Teluric, Ițe Urbane, Nu toate brandurile acestea fac haine, dar noțiunea de brand știm că nu e doar despre CE produci.

Care sunt cele mai iubite piese vestimentare Levisez?

Pantalonii clopot au fost până acum cea mai dorită piesă, cămașa asimetrică și paltonul cu urechi de elefant. Dar și capsulele loungewear și clouds au fost foarte îndrăgite. Există un public foarte specific pentru Levisez, care știe ce facem, care a gustat din atmosfera hainelor făcute de noi. Întoarcerea la noi în repetate rânduri e cel mai clar și mai fericit feedback.

levisez
Paltonul urechi de elefant (foto: Sebastian Oros)
levisez
Foto: Maria

Clienții voștri aleg piesele Levisez mai degrabă pentru design sau pentru caracterul sustenabil al business-ului? Unde înclină balanța mai mult, din punctul vostru de vedere?

Într-adevăr, cred că sustenabilitatea este un criteriu al celor care cumpără de la noi. Avem parte de clienți asumați, care fac cumpărături responsabile, conștiente. Dar e sigur că la noi i-a adus, mai întâi de toate, starea care este Levisez, vibe-ul. Și, abia apoi, designul.

Ce planuri aveți pentru Levisez, cum vreți să duceți povestea mai departe?

Povestea merge în ritmul ei, cursiv, natural. Nu plănuim o explozie, dar sigur vom continua să arătam tot mai mult din ceea ce facem. Plănuim haine cu sens și atmosferă, din ce în ce mai atent lucrate, care să poarte cu ele valoarea lor reală pentru mult timp. Iar clienții noștri trebuie să știe că decizia lor de a intra în magazinul nostru schimbă și îmbunătățesc vieți. Ceea ce vă dorim și vouă!

Fotografii: Levisez

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.