Tu știi ce limbaj al iubirii folosești?

Durata: 4 minute

Întotdeauna m-a fascinat comunicarea, de orice tip. Nu pentru că sunt un expert în domeniu, ci pentru că îmi doresc să îmi dezvolt această aptitudine. Totul ține de comunicarea cu cei din jurul nostru. Înainte de a putea comunica, trebuie mai întâi să ne descoperim pe noi. Așa am ajuns să citesc cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii: secretul iubirii care durează” de Gary Chapman.

Cartea este un material de referință încă din anii ’90, când a fost lansată prima variantă. În timp, conceptul a evoluat, dar s-au păstrat principiile celor cinci limbaje. Timp de 25 de ani, proiectul a ajuns la peste 12 milioane de cărți vândute, iar ideile sunt simple și oferă claritate pentru cuplurile care se iubesc, dar o fac într-un mod diferit.

Cum îi putem susține pe ceilalți?

Din punctul meu de vedere, această carte m-a făcut să îmi înțeleg mai bine partenerul, dar și părinții și, mai ales, copilul în formare. Iubirea este lanțul care ne leagă pe toți și nimeni nu ne învață cum să comunicăm. Însă, cei interesați să evolueze găsesc mereu uneltele. În plus, aceste limbaje te vor ajuta să oferi susținere și prietenilor, deci să fii satisfăcut de calitatea tuturor relațiilor.

Dacă tot ce vrei este să te relaxezi seara cu un serial și poate un masaj, dar nevoile tale nu sunt îndeplinite; dacă tu îi gătești partenerului mesele preferate și îi faci surprize, dar reproșurile tot își fac loc în intimitatea voastră, atunci este timpul să îți descoperi limbajul iubirii. Astfel, îl vei putea comunica și poți descoperi și pe cel al partenerului pentru ca fiecare să aibă grijă de clepsidra celuilalt să nu se scurgă complet.

Sunt puține cupluri care au același limbaj al iubirii, mai ales că multe persoane pot avea un limbaj principal și unul secundar. Majoritatea dintre noi oferim iubire așa cum ne dorim să primim, dar, câteodată, nu este îndeajuns. Hai să descoperim cele cinci limbaje ale iubirii împreună.

Limbajele iubirii

Cele 5 limbaje ale iubirii

  • Cuvinte de afirmare este primul tip de limbaj al iubirii. Dacă îți place să primești complimente sau apreciezi mesajele în scris, acesta este secretul să ai o clepsidră a fericirii plină. Prietenii își arată limbajul prin faptul că te complimentează atunci când ți-ai schimbat coafura sau când porți un obiect vestimentar nou. Poți să îți arăți iubirea pentru cineva care are acest limbaj prin încurajări sau cerut scuze când ai făcut ceva ce nu le-a plăcut. Tonul cu care vorbești este foarte important.
  • Dăruire de cadouri este limbajul tău al iubirii dacă îți place să primești cadouri sau să le oferi. Pot fi cadouri mari, dar și mici atenții, precum un post-it alături de cina preferată sau o gustare. La prieteni acest limbaj se poate manifesta prin aducerea suvenirurilor din excursii. Poți să îți arăți iubirea făcând cadouri fără un motiv, chiar și o cană de cafea, un voucher cu o sesiune de masaj sau chiar construind ceva; poate un album foto sau un obiect de decor origami.
  • Atingere fizică descrie tipul de iubire al celor care se simt apreciați. Se poate manifesta prin îmbrățișări, ținut de mână, sărutări sau chiar un masaj în talpă la final de zi și, bineînțeles, prin relații intime. Prietenii pot arăta că au acest limbaj dacă își pun mâna pe mâna ta atunci când nu te simți bine. Poți să îți arăți iubirea cumpărând o pernă cu care un prieten să stea pe canapea sau făcând supă pentru cineva care este răcit dacă atingerea fizică poate să însemne altceva.
  • Acte de serviciu este limbajul celor care apreciază când ceilalți îi ajută atât cu responsabilitățile acasă, de exemplu gătit sau curățenie, cât și la muncă, atunci când un coleg se oferă să preia din sarcinile de zi cu zi. La prieteni se poate observa o dorință de a ajuta cu strânsul mesei sau spălatul vaselor după o petrecere. Poți să îți arăți susținerea prin a te oferi să printezi ceva pentru un coleg, să duci la resurse umane un document sau chiar să îi aduci prânzul sau un ceai unei mame care tocmai a născut.
  • Petrecerea timpului de calitate este limbajul celor care se așteaptă să fie priviți în ochi, să li se ofere atenție și să fie prezenți. Poate să se manifeste prin dorința de a vă bucura împreună de un film, serial sau poate de o discuție zilnică la finalul zilei. Prietenii își arată acest limbaj prin propuneri de ieșit în oraș. Poți să îți arăți iubirea pentru cineva stabilind o întâlnire neîntreruptă, cu telefonul pe modul silențios sau stabilind o rutină, precum trezitul împreună ca să faceți micul dejun.

Eu mi-am descoperit limbajul târziu, după 10 ani de relație, după 30 de ani de trăit pe pământ, după ce am născut. Dar mi-am dat seama că nu este niciodată prea târziu. Pentru mine actele de serviciu sunt pe primul loc, urmate de cuvintele de afirmare. Mi-am dat seama de acest lucru când clepsidra mea era goală și am văzut că se umple atunci când cer ajutorul celor din jur. Apoi am realizat cât de importante sunt cuvintele de apreciere, mai ceva ca o mângâiere sau un cadou.

Când trece prea mult timp și am impresia că numai eu mă ocup de casă – curățenie și gătit, încep să apară tot felul de gânduri. Nu mai văd tot ceea ce face partenerul meu, ci tot ce lipsește. Dar am împărtășit cu el aceste limbaje, am analizat limbajele amândurora și acum avem grijă să nu treacă mai multe zile fără să ne iubim cum ne dorim. Asta se traduce prin timp petrecut împreună, dus gunoiul și împărțit sarcinile în casă în mod egal.

Comunicarea a fost elementul cheie. Dacă nu ceream, nu avem cum să primesc. Nu am așteptat ca cealaltă persoană să ghicească sau să își ofere ajutorul.

Analizând oamenii din jurul meu, am observat toate aceste cinci limbaje și acum știu ce au nevoie. Am prieteni care știu să facă un cadou și alte persoane care încurajează prin cuvintele potrivite și timp petrecut împreună de calitate, simți că îți dă energie. Bazându-se pe răspunsul a peste 10.000 de oameni la testul de pe site, Gary Chapman a ajuns în decembrie 2020 la concluzia că cel mai des întâlnit limbaj este primul din lista de mai sus, cuvintele de afirmare. Deci, comunicarea este pe primul loc. Tu știi ce limbaj al iubirii folosești?

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising