Cucina povera ne învață cum să aruncăm mai puțină mâncare

Durata: 4 minute

Abundența de alimente din magazine și accesul facil la o multitudine de surse de mâncăruri gătite (restaurante, fast-food-uri, delivery) ne fac să nu apreciem mâncarea la justa ei valoare și duc, de multe ori, la o risipă alimentară pe care nici măcar nu o conștientizăm.

Statisticile arată că o treime din cantitatea de mâncare ajunge la gunoi, ceea ce înseamnă cam 1,3 miliarde de tone anual. Iar din această cantitate, 35% provine din lanțul supermarket-casă, adică din casa fiecăruia dintre noi după ce am achiziționat alimentele!

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să acționăm astfel încât să reducem fenomenul de risipă alimentară. Și unul dintre exemplele care ne-ar putea inspira în acest sens este abordarea de a folosi cât mai eficient ingredientele și resturile de mâncare pe care le regăsim în cucina povera, un tip tradițional de a găti și chibzui alimentele specific zonelor rurale ale Italiei.

Ce este cucina povera?

Sintagma se traduce prin “bucătăria celor săraci” sau “bucătărie țărănească” și desemnează modul în care, pe vremuri, italienii din păturile sărace obișnuiau să gătească folosind tot ce aveau la îndemână și se putea mânca, ba mai mult chiar, refolosind resturi pentru a face noi mâncăruri (de pildă, pâinea veche era de multe ori folosită în noi rețete pentru a nu fi aruncată).

Conceptul de bază al cucina povera este de a refolosi tot și de a nu arunca nimic!

În prezent, extrapolând conceptul de cucina povera, am putea spune că aceasta a ajuns să se refere la un mod de a găti făcând cât mai puțină risipă și care ne poate inspira în propriul mod de a găti și relaționa cu alimentele în propria bucătărie.

În cucina povera, baza erau mâncărurile pe bază de cereale, precum pastele, pâinea, mămăliga sau gnocchi, iar leguminoasele (în special, fasolea) erau sursa de bază pentru proteine. Se mai foloseau și orezul și cartofii. Fructele și legumele provenite din propriile grădini (cartofi, rădăcinoase) sau culese din păduri (ciuperci, ierburi) de asemenea, folosite mult în bucătărie. Carnea era rară în cucina povera, pentru că era scumpă, iar vacile și păsările erau surse importante de lapte și ouă, de aceea nu erau sacrificate pentru consumul cărnii.

În acest tip de bucătărie s-au dezvoltat și procedee de conservare precum uscarea sau maturarea prin sărare.

Pentru că nu aveau acces la alte ingrediente decât ce produceau singuri, italienii din clasele sărace foloseau la maxim alimentele de care dispuneau și nu aruncau nimic, ci refoloseau resturile în mod creativ ca ingrediente pentru alte mâncăruri.

Mâncăruri tradiționale ale cucina povera

Dacă îți place mâncarea italiană, cu siguranță ai degustat bruschetele, delicioșii biscotti sau supa toscană ribolita – dar știai că toate sunt inspirate chiar din acest tip de bucătărie care nu vrea să rispiească nimic?

Ribolita

Chiar pastele – emblematice în bucătătia italiană – sunt o creație din cucina povera! Ele erau făcute doar din apă și făină (fără ou) și predominau în partea de sud a Italiei, în vreme ce în nord erau de bază orezul și mămăliga.

Pâinea veche era un ingredient de bază în cucina povera, nu era niciodată aruncată, ci se refolosea dând naștere unor mâncăruri legendare precum salata panzanella din Toscana sau pancotto con patate din regiunea Puglia. Din pâine veche se făcea și pesmet care mai apoi era folosit ca topping pentru paste (în loc de parmezan), precum în pasta alle briciole.

Panzanella

Biscotti erau copți de două ori nu pentru a fi mai crocanți, ci pentru că astfel erau buni de mâncat o perioadă mai îndelungată.

Aceste mâncăruri simple au, însă, arome și gusturi delicioase, fiind azi preluate în bucătăria obișnuită italiană de zi cu zi, inclusiv de restaurante.

Ce putem învăța din cucina povera?

  • să folosim la maxim ingredientele pe care le avem deja (în frigider, în cămară) și nu să cumpărăm imediat alte alimente
  • să păstrăm resturile pentru a le pune la pachet pentru un prânz la birou sau pentru a le folosi creativ în alte mâncăruri (de exemplu, din resturile unui pui întreg la cuptor poți face o salată delicioasă pentru cina de a doua zi)
  • să combinăm ingrediente simple, sezoniere, pline de arome și prospețime în mâncăruri delicioase, inspirate, de ce nu, din cucina povera.

Tu cum lupți împotriva risipei alimentare? Împărtășește-ne ideile tale în comentarii!

fotografii: Unsplash, Shutterstock

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.