Trucuri pentru a pregăti omleta perfectă

Durata: 2 minuteOmleta este una dintre cele mai delicioase și mai versatile feluri de mâncare. Simple sau cu o umplutură pe bază de brânză, bacon, legume sau verdețuri, variantele de omletă pe care le poți încerca sunt nelimitate și se potrivesc perfect pentru micul dejun, dar și pentru o cină frugală.

Dacă, la bază, rețeta este una simplă, se întâmplă de multe ori să nu fim pe deplin mulțumiți de cum a ieșit omleta, fie nu e suficient de pufoasă, fie se lipește de tigaie, fie se rupe când vrem să o întoarcem și lista de ghinioane poate continua :).

Există, totuși, câteva trucuri care te vor ajuta să obții o omletă pufoasă, cu acea formă rulată ca o clătită, așa cum vezi la restaurante sau la cunoscuții bucătari de la show-urile culinare.

Câteva trucuri pentru o omletă perfectă

  1. Folosește ustensilele potrivite: o tigaie cu un înveliș antiaderent, potrivită ca dimensiune și o spatulă rezistentă termic și care nu zgârie suprafața tigăii
  2. Ajustează cantitatea de ouă la mărimea tigăii și nu face economie de timp. Chiar dacă ești tentat să pui mai multe ouă o dată ca să fie mai rapid și să ai o omletă mare pe care să o împarți la mai multe persoane, mai bine faci de mai multe ori câte o omletă pentru fiecare persoană de la masă. Și asta pentru că la o cantitate mare de ou în tigaie, sunt șanse mari ca omleta să se rupă. Plus că nu mai ai forma aceea rulată la fiecare în farfurie!
  3. Bate foarte bine ouăle cu telul sau chiar cu mixerul. Este un pas crucial pentru a obține “pufoșenia” omletei pentru că prin această acțiune introduci mai mult aer în compoziția omletei.
  4. Adaugă puțin lapte în omletă. Da, este un truc foarte bun care ajută să ai o omletă pufoasă, dar și un gust mult mai bun. Cam 2-3 linguri de lapte la o cantitate de două ouă sunt suficiente.
  5. Încinge bine tigaia. Înainte să pui compoziția, adaugă puțin ulei sau unt în tigaie, rotește tigaia ca să acoperi întreaga suprafață cu ulei/unt și lasă să se încingă până în momentul în care ar sfârâi dacă ai pune o picătură de apă în tigaie. Abia atunci toarnă compoziția în tigaia încinsă.
  6. Folosește un foc mic spre mediu la aragaz, pentru a lăsa ouălor timp să se gătească fără a se arde pe partea de jos.
  7. Nu amesteca în omletă. Las-o să se închege pe toată suprafața, la bază. Vei vedea că deasupra va rămâne mai lichidă. Ridică ușor din câte o parte a omletei și înclină tigaia să intre oul lichid la baza tigăii, sub partea inchegată. Procedează la fel de jur-împrejurul omletei.
  8. Dacă vrei să pui o umplutură în omletă, cum ar fi de pildă legume, călește-le în prealabil, astfel încât să fie gata să le adaugi atunci când omleta este aproape făcută.
  9. Pune în mijloc ingredientele de umplutură (legume, verdețuri, brânză, șuncă sau bacon) dacă folosești, apoi ridică jumătate din ompletă și așeaz-o deasupra celeilalte. Scoate-o cu grijă pe o farfurie întinsă, cu grijă să nu o rupi.

Acum, pentru că știi toate aceste trucuri, nu-ți mai rămâne decât să te apuci de gătit omlete!

Spune-ne în comentarii, cum arată omleta ideală pentru tine?

fotografii: Shutterstock

Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here