Omleta este una dintre cele mai delicioase și mai versatile feluri de mâncare. Simple sau cu o umplutură pe bază de brânză, bacon, legume sau verdețuri, variantele de omletă pe care le poți încerca sunt nelimitate și se potrivesc perfect pentru micul dejun, dar și pentru o cină frugală.
Dacă, la bază, rețeta este una simplă, se întâmplă de multe ori să nu fim pe deplin mulțumiți de cum a ieșit omleta, fie nu e suficient de pufoasă, fie se lipește de tigaie, fie se rupe când vrem să o întoarcem și lista de ghinioane poate continua :).
Există, totuși, câteva trucuri care te vor ajuta să obții o omletă pufoasă, cu acea formă rulată ca o clătită, așa cum vezi la restaurante sau la cunoscuții bucătari de la show-urile culinare.
Câteva trucuri pentru o omletă perfectă
- Folosește ustensilele potrivite: o tigaie cu un înveliș antiaderent, potrivită ca dimensiune și o spatulă rezistentă termic și care nu zgârie suprafața tigăii
- Ajustează cantitatea de ouă la mărimea tigăii și nu face economie de timp. Chiar dacă ești tentat să pui mai multe ouă o dată ca să fie mai rapid și să ai o omletă mare pe care să o împarți la mai multe persoane, mai bine faci de mai multe ori câte o omletă pentru fiecare persoană de la masă. Și asta pentru că la o cantitate mare de ou în tigaie, sunt șanse mari ca omleta să se rupă. Plus că nu mai ai forma aceea rulată la fiecare în farfurie!
- Bate foarte bine ouăle cu telul sau chiar cu mixerul. Este un pas crucial pentru a obține “pufoșenia” omletei pentru că prin această acțiune introduci mai mult aer în compoziția omletei.
- Adaugă puțin lapte în omletă. Da, este un truc foarte bun care ajută să ai o omletă pufoasă, dar și un gust mult mai bun. Cam 2-3 linguri de lapte la o cantitate de două ouă sunt suficiente.
- Încinge bine tigaia. Înainte să pui compoziția, adaugă puțin ulei sau unt în tigaie, rotește tigaia ca să acoperi întreaga suprafață cu ulei/unt și lasă să se încingă până în momentul în care ar sfârâi dacă ai pune o picătură de apă în tigaie. Abia atunci toarnă compoziția în tigaia încinsă.
- Folosește un foc mic spre mediu la aragaz, pentru a lăsa ouălor timp să se gătească fără a se arde pe partea de jos.
- Nu amesteca în omletă. Las-o să se închege pe toată suprafața, la bază. Vei vedea că deasupra va rămâne mai lichidă. Ridică ușor din câte o parte a omletei și înclină tigaia să intre oul lichid la baza tigăii, sub partea inchegată. Procedează la fel de jur-împrejurul omletei.
- Dacă vrei să pui o umplutură în omletă, cum ar fi de pildă legume, călește-le în prealabil, astfel încât să fie gata să le adaugi atunci când omleta este aproape făcută.
- Pune în mijloc ingredientele de umplutură (legume, verdețuri, brânză, șuncă sau bacon) dacă folosești, apoi ridică jumătate din ompletă și așeaz-o deasupra celeilalte. Scoate-o cu grijă pe o farfurie întinsă, cu grijă să nu o rupi.
Acum, pentru că știi toate aceste trucuri, nu-ți mai rămâne decât să te apuci de gătit omlete!
Spune-ne în comentarii, cum arată omleta ideală pentru tine?
fotografii: Shutterstock