Tot ce poate nu știai despre – azi, pepenele roșu

Durata: 3 minute

Ce ar fi verile fără feliile delicioase, dulci și zemoase de pepene? Nu ar putea exista, zic eu și cred că sunteți și voi de acord. Pepenele este unul dintre cele mai răcoritoare și savuroase fructe de vară, care pot satisface oricând pofta de un desert datorită conținutului natural de zaharuri.

Mâncat direct, mușcând cu poftă direct din felie, cu zeama curgând peste tot sau tăiat cubulețe și servit cu furculița din farfurie de porțelan, pepenele este la fel de bun!

Pepenele roșu – o incursiune în istorie

Pepenele roșu își are originile în Africa, de unde s-a răspândit ulterior în întreaga lume. În secolul al XIII-lea, maurii sunt cei care au adus pepenii în Europa, inițial în Peninsula Iberică. În acest moment, în lume există peste 1000 de varietăți de pepene.

Albert Eckhout – Wikipedia

Din perspectivă cronologică, pepenele este cultivat de mai bine de 5000 de ani. Au fost descoperite semințe de pepene sălbatic într-un sit archeologic din Libia (semințele au fost datate ca fiind de 5000 de ani), iar în interiorul mormintelor vechilor egipteni s-au găsit fresce reprezentând pepeni.

Se pare că, la începuturile sale, pepenele nu era deloc cum îl știm: dulce și roșu la culoare. Dimpotrivă, primele specii de pepene sălbatic erau amare la gust și cu un miez tare, de culoare verde pal. Selecția semințelor de-a lungul a sute de ani și cultivarea de către om a dus la evoluția speciilor de pepene la ceea ce știm noi a fi pepenele!

De ce a fost cultivat în continuare pepenele chiar dacă nu era plăcut și dulce așa cum sunt cei de azi? Datorită conținutului lui bogat în apă! În vremuri în care accesul la apă era o problemă, acest fruct oferea o alternativă naturală. Mai mult, pepenii erau puși la păstrare și consumați în perioadele secetoase.

Într-una dintre frescele egiptene reprezentând acest fruct apare un pepene cu o formă ușor alungită, nu rotund, cum erau pepenii la origine. Acesta a fost primul semn că egiptenii trecuseră la selectarea semințelor și cultivarea lor.

Beneficiile consumului de pepene roșu

  1. Conținând 92% apă, pepenele este o metodă bună de hidratare pe timp de vară.
  2. Are vitamina A, B6 și C, potasiu, licopen, antioxidanți și amino-acizi.
  3. Conținutul sărac în calorii, dar având zaharuri naturale, îl recomandă pentru gustare dulce în locul deserturilor.
  4. Antioxidanții conținuți ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, prevenind, astfel, boli precum cancerul sau bolile cardiovasculare.
  5. Are proprietăți diuretice, ajutînd la eliminarea excesului de apă și de sare reținute în corp.
  6. Conținutul de apă și fibre contribuie la o bună digestie.

Cum să alegi un pepene bun

Mi s-a părut mereu o aventură să alegi un pepene care să fie echilibrat de dulce, proaspăt, zemos. Cumva, pare idealul să ai toate aceste caracteristici bifate. Iată o serie de sfaturi care ne ajută să recunoaștem mai ușor pepenii ideali:

  • Coaja să fie mată (cei cu coaja foarte lucioasă sunt, de regulă, mai necopți)
  • Codița să fie uscată și verde-maronie (codița verde poate fi semn că pepenele nu este foarte bine copt)
  • Dungile să fie verde închis
  • Zona în care a stat pe sol să fie de culoare galben închis
  • Când îl ridici, să fie greu (semn că este are un miez bine copt și dulce)
  • Forma să fie mai rotundă (cei alungiți sunt mai apoși și mai puțin dulci)
  • Să nu aibă lovituri, înțepături, crăpături
  • Când ciocăni cu degetul coaja, să sune mai a gol, semn că este bine copt (la cei necopți, sunetul este mai dens).

Știai că…

  • Două treimi din totalul de pepeni la nivel global sunt cultivați în China?
  • Gena responsabilă de gustul dulce este asociată și culorii roșii a miezului? (cu cât pepeneii au fost selectați pentru a fi mai dulci, cu atât și culoarea miezului lor a devenit de un roșu mai intens!)
  • Primii pepeni fără semințe au fost cultivați de oamenii de știință japonezi în anul 1939?
  • Coaja de pepene se poate mânca (fie ca murătură, fie ca ingredient – gătit în prealabil – în alte mâncăruri, precum salate, quiche, stir fry etc)?

Tu cum alegi pepenii? Dă-ne un sfat de adăugat aici!

fotografii: Wikipedia, Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.