FunKink Burgers – primul local din București dedicat burgerilor vegani

Durata: 3 minute

Când spui burger, te gândești automat la o chiflă în care tronează o chiftea din carne de vită plus alte garnituri. Dar, cum lucrurile evoluează și există un trend al adoptării unei diete vegane, burgerii vegani și-au făcut apariția ca alternativă pentru cei care își doreau să savureze un burger suculent și delicios, dar fără carne.

Primele denumiri ale burgerilor vegani au fost „GardenBurger” (inventat în 1980 sau 1981 de către Paul Wenner pentru rețeta de burger fără carne din restaurantul său vegetarian GardenHouse din Gresham, Oregon) și „VegeBurger” (folosit în 1982 de către Gregory Sams, care deținea localul Paddington din Londra).

Arată la fel de apetisant, iar locul cărnii este luat de soia, năut, cereale precum quinoa, ciuperci sau proteine din mazăre.

Pentru iubitorii de burgeri vegani, avem o veste bună! S-a deschis primul local din București dedicat burgerilor vegani, FunKink Burgers, având cel mai bogat meniu de  burgeri vegani – mai exact, 12 sortimente de burgeri.

FunKink Burgers se află în Centru Vechi, mai exact pe strada Covaci nr 11 și este un proiect inițiat de Cătălin Florea, bucătar și președinte al Asociației Veganilor din România și de Alex Bădulescu, manager al unul alt local specializat în produse vegane, Sara Green.

Alex Bădulescu ne povestește mai multe despre conceptul FunKink Burgers în interviul de mai jos.

Cum v-a venit ideea creării unui local cu burgeri vegani?

FunKink Burgers este prima locație food vegană înființată în urma colaborării unui ONG, Asociația Veganilor din România, și o companie specializată în mâncare vegană înființată în anul 2015. Facem asta cu un scop. Avem o misiune, aceea de a arăta cât de ușor, delicios și cool este să schimbăm modul în care mâncăm, să ne protejăm planeta, sănătatea și animalele – toate astea cu fiecare îmbucătură.

Nu este doar mâncare, este o schimbare. Funkink este despre tine, este despre experiența și călătoria spre a descoperi noi gusturi, noi informații despre sănătatea ta, despre mediu și despre soluțiile pe care le avem la îndemână.

De ce ați ales numele FunKink?

FunKink Burgers este un joc de cuvinte care îmbracă cu succes dualitatea meniului nostru, structurat pe două categorii îndrăznețe, burgeri artizanali, concepuți în laboratorul nostru sub îndrumarea celui mai inventiv bucătar vegan din România, Chef Cătălin, încadrați în categoria de produse FUN și burgeri care înlocuiesc carnea într-un mod aproape imposibil de imaginat ce reprezintă categoria KINK.

FUN reprezintă modul jucăuș, îndrăzneț și distractiv în care ne gestionăm afacerea, iar KINK în traducere reprezintă un mod inteligent neobișnuit de a face un anumit lucru, în cazul nostru mâncare vegană de calitate.

Care ar fi diferențele/asemănările între burgerii tradiționali și cei vegani?

Noile rețete de burgeri vegetali apărute pe piață înlocuiesc produsele autohtone 1 la 1. De cele mai multe ori, clienții noștri nu pot face diferența între burgerii cu carne și produsele oferite de noi.

Cu cine colaborați pentru ingrediente?

Produsele din categoria FUN sunt preparate cu multă iubire în laboratorul Sara Green, iar cele din categoria KINK provin de la cei mai cunoscuți producători locali, dar și internaționali de alternative ale produselor cu carne precum: Naturli, The Vegetarian Butcher, Verdino, Beyond.

Este mai greu să faci un burger vegan decât unul tradițional?

Procesul tehnologic este muuuult, muuuult mai simplu și presupune mult mai puține riscuri de contaminare cu diferite microorganisme cu potențial patogen specifice alimentelor de origine animală.

Cum ai convinge o persoană care mănâncă burgeri tradiționali să încerce și unul vegan?

De cele mai multe ori când găzduim clienți reticenți în locație sau persoane care doresc să comande produse care conțin carne, le propunem să încerce produse care înlocuiesc perfect carnea și, în cazul în care vor fi dezamăgiți, ne asumăm să plătim noi consumația pentru ei. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Persoanele au revenit cu drag către burgerii noștri.

fotografii: FunKink Burgers

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.