Tot ce (poate) nu știai despre – azi, dovleacul

Durata: 3 minute

Multă vreme am asociat dovleacul doar cu…plăcinta de dovleac. Acesta era singurul mod în care mama mea gătea dovleacul, iar până târziu, când am avut propriile revelații culinare, am rămas la ideea că dovleacul este cam plicitisitor.

Dar, după ce am fost în Franța și am gustat din tot ce se putea gusta și am realizat că francezii fac delicatese culinare din toate legumele, fructele, verdețurile și orice altceva îți poate trece prin minte, abia atunci am privit dovleacul cu alți ochi. Și l-am înțeles, în sfârșit, ca ingredient delicios, care, acum, toamna, este în plin sezon.

Te invit să afli mai multe despre dovleac și să îi redescoperi potențialul culinar!

Fruct sau legumă?

Dovlecii fac parte din familia Curcubitacee, alături de castraveți, dovleceii de vară (dovlecei, zucchini și dovlecei galbeni), pepenii, castravetele amar sau tărtăcuțele decorative. În această companie, ești tentan să răspunzi rapid că dovleacul este o legumă. În plus, în multe părți ale lumii, dovleacul este gătit cel mai adesea în mâncăruri „sărate” și mai puțin în deserturi.

Adevărul este însă, că din punct de vedere botanic, dovleacul intră în categoria fructelor, deoarece se formează din florile plantei de dovleac și conține semințele acesteia.

Tipuri de dovleci

Dovleacul provine din America, unde era cultivat și consumat cu mult timp înainte să ajungă acolo cuceritorii europeni, răspândindu-se ulterior în întreaga lume.

Există multe soiuri de dovleac, fiecare cu forma, gustul și mărimea lui. Iată câteva dintre soiurile cele mai cunoscute:

  • Dovleacul plăcintar, cel mai răspândit și mai folosit la noi. Are o formă ușor alungită, cu o coajă crem-portocalie și subțire, gust dulce.
  • Dovleacul bostan este rotund, ușor turtit, având coaja portocalie-intens.
  • Dovleacul Hokkaido are coaja de un portocaliu strălucitor sau cu nuanțe slabe de  verde, iar miezul este portocaliu, cu semințe plate.
  • Dovleacul ghindă are o mărime mică spre medie, asemănător unei ghinde, putând avea diferite culori: verde închis, portocaliu, verde și portocaliu sau alb. Coaja este groasă și striată.
  • Dovleacul-spaghetti este lunguieț, având coaja netedă, de culoare galbenă. Dupa coacerea dovleacului întreg sau jumătăți, pulpa se scoate cu o furculiță, sub formă de șuvițe asemănatoare cu pastele spaghetti.
  • Dovleacul banană este lung, de dimensiuni mari, cu pulpa de culoare portocalie și coaja galbenă.
  • Dovleacul turban este un dovleac de tip decorativ, de culoare portocalie. Are un moț care îl face asemănător unui turban, de unde și denumirea.

Beneficiile consumului de dovleac

Dovlecii conțin foarte multă apă (aprox. 94% apă) și fibre, au zero colesterol și multe vitamine și minerale: A, B6, C, K, folați (vitamina B9), magneziu, fosfor, potasiu, ribloflavină (vitamina B2), mangan, precum și antioxidanți: alfa-caroten, luteină, betacaroten.

Iată ce beneficii vei avea dacă incluzi dovleacul în meniul tău:

  • Hidratare prin conținutul mare de apă pe care îl au;
  • Ajută digestia prin fibrele pe care le conțin;
  • Contribuie la fortificarea sistemului imunitar;
  • Ajută la reducerea tensiunii arteriale datorită potasiului pe care îl conțin;
  • Întăresc oasele și îmbunătățesc vederea deoarece conțin beta-caroten și vitaminele E și C;
  • Scad glicemia.

Utilizări în gastronomie

Dovleacul este un ingredient foarte versatil în bucătărie. Având un conținut caloric scăzut, dar cu multe vitamine și minerale, dovlecii pot fi copți, sotați sau fierți pentru a face supe, piureuri, salate, gemuri sau deserturi. Sau pot fi umpluți – fie cu alte legume, fie cu carne. În plus, dovleacul spaghetti are un miez care poate fi folosit ca substitut slab-caloric pentru paste.

Iată câteva rețete savuroase care să pună în acest ingredient delicios:

Dacă ai rețeta ta preferată cu dovleac, împărtășește-o cu noi în comentarii!

fotografii: Unsplash.

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.