Covoarele sunt obiecte indispensabile în amenajările interioare, ele susțin povestea unei încăperi, alături de celelalte elemente de decor. Însă, dincolo de funcționalitate și de estetic, covorul poate fi un interior design statement, piesa centrală care creeză stilul și frumusețea unui cămin.
Atunci vorbim despre covorul unicat, creat de designer, lucrat manual – o operă de artă pusă la picioarele noastre. În această categorie intră covoarele create de Atelier Kairos, cu un design contemporan românesc și lucrate manual în Nepal, utilizând meșteșugul tradițional al țeserii covoarelor nepaleze.
Atelier Kairos este un proiect inițiat de Horia Bercă și Sorin Urziceanu, lansat oficial în toamna anului 2020. Cei doi fondatori au expertiză în domeniul IT, respectiv arhitectură, legându-i o mai veche prietenie ce s-a legat de pe băncile școlii.
Momentan, colecția Atelier Kairos cuprinde 3 modele de covoare ce pot fi personalizate în funcție de dimensiune, prin combinarea celor mai bune fibre naturale (lână tibetană de la oi tibetane, mătase naturală și canepă) și o paletă de 600 de culori și vopsele premium, de proveniență elvețiană.
- Covorul “Aventurine” este inspirat de piatra recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice, numită și “piatra dezvoltării personale”.
- Covorul “Carousel” este un omagiu adus optimismului și speranței.
- Covorul “Wabi-Sabi” este inspirat de conceptul japonez wabi-sabi, de “frumusețea imperfecțiunii”, asociat cu pacea, serenitatea și progresul vieții.
Pentru a afla mai multe despre povestea brandului și ce este atât de special la covoarele Atelier Kairos, am discutat cu Horia, iar interviul îl regăsiți mai jos.
Curatorialist: Pasiunea pentru design de produs vă putea conduce către o mulțime de direcții. De ce ați ales, totuși, covoarele și nu alt tip de produs?
Horia: Întregul proces pe care l-am parcurs s-a desfășurat natural, având la bază o nevoie pe fondul unei oferte limitate pe piața românească în materie de covoare de calitate, design contemporan și varietate de culori prin comparație cu ceea ce există pe piețele din vest, unde am vizitat târguri și expoziții de design, mobilier și decorațiuni.
Nu am pornit cu ideea de a crea un business cu covoare, ci mai degrabă am răspuns unei provocări de a crea un prototip de covor pentru un proiect unic iar apoi lucrurile au evoluat în această direcție. La pasiunea pentru design de produs și meșteșug se adaugă o doză mare de curiozitate și un spirit de aventură, dar și o prietenie veche încă din școala primară.
Astfel, cu temele făcute, am ajuns la Kathmandu, Nepal, în căutarea unui producător pentru proiectul unic, Nepal fiind una dintre țările cele mai apreciate la nivel global pentru producția de covoare țesute manual, de cea mai bună calitate.
Au urmat interacțiuni cu producători, specialiști, designeri, apoi dezvoltarea designului, testat cu multe mostre create și experimentat cu materialele până la crearea primului prototip de covor și acel “aha!” moment în care am realizat că putem transforma pasiunea și experiența acumulată într-un business. Astfel, am reușit să construim primul brand de covoare țesute manual în tehnica hand-knotted din România.
Cum ați ajuns la covoarele de inspirație nepaleză?
Designul colecției este creat de către Sorin, iar procesul de execuție se desfășoară în Nepal, în tehnica hand-knotted, meșteșug perfecționat de-a lungul secolelor.
Din vizitele la târgurile și expozițiile internaționale și interacțiunile cu branduri de covoare high-end am aflat că Nepalul este una din cele mai apreciate țări în producția de covoare țesute manual la nivel mondial. Întâmplător sau nu, o călătorie în anul 2014 în Nepal a lăsat în memoria noastră o amintire puternică despre oameni, locuri și cultura acestei țări.
Care ar fi simbolistica din spatele numelui de brand?
Kairos este un termen care provine din Grecia antică și care semnifică momentul oportun, de grație: a fi în locul potrivit la momentul potrivit. Este felul în care amândoi am început această călătorie, întorși în România după perioade petrecute în țări străine.
În același timp, Kairos are aplicabilitate și în arta țeserii covoarelor: reprezintă momentul oportun în care suveica traversează firele verticale ale războiului de țesut după fiecare rând creat și adaugă un strat orizontal la fundația sau urzeala covorului.
Atelier Kairos vorbește despre lucrul făcut manual, despre meșteșug și despre ceea ce poate ieși din mâinile artizanilor.
Care ar fi, pe scurt, etapele și procedurile pentru realizarea unui covor Kairos? Cât durează efectiv de la comandă până la produsul final?
Întregul proces de execuție se desfășoară în Nepal, fiind foarte elaborat și îndelungat. La realizarea fiecărui covor contribuie 30-40 de meșteri artizani.
Etapele de producție încep cu procurarea materiei prime (lână tibetană, mătase chinezească sau cânepă), apoi procesul de vopsire, țesere, spălare, întindere și finisare.
Țesutul unui covor în tehnica hand-knotted presupune realizarea manuală a sute de mii sau chiar milioane de noduri care sunt individual legate de o structură de fire verticale și orizontale ce reprezintă fundația sau urzeala covorului. Un țesător experimentat face aproximativ 10 000 de noduri pe zi, iar într-un metru pătrat de covor se regăsesc 155 000 de noduri. Această tehnică conduce la realizarea unui produs finit foarte rezistent ce poate fi lăsat mai departe ca moștenire.
Din etapa de țesere covorul iese într-o formă brută și este apoi spălat și finisat cu foarfece speciale pentru a îndepărta excesul de material și a scoate în evidență detaliile designului.
Timpul minim de execuție și livrare este de aproximativ 14 săptămâni dar poate crește în funcție de complexitate și dimensiuni.
Ce tip de materiale se folosesc pentru realizarea covoarelor și de unde provin ele ?
Materialele folosite sunt exclusiv naturale. Nepalul are o tradiție de secole în meșteșugul covoarelor, cu o piață bogată de desfacere pentru materiile prime la nivel local, din surse controlate.
Materia primă principală este lâna tibetană care provine de la oi crescute în podișul Tibet. Aceasta este bogată în lanolină, fapt care îi conferă o rezistență sporită și durabilitate, este ușor de curățat și întreținut și este foarte moale și plăcută la atingere. Folosim mătase pură chinezească pentru a crea experiențe senzoriale distinctive. În covoarele noastre mai folosim cânepă nepaleză, un material mai lemnos, cu o textură aparte.
Plecând de la premisa că cei mai mulți oameni nu știu prea multe detalii despre covoare, cum ai explica principalele trăsături care diferențiază covoarele Karios de covoarele standard?
Covoarele Atelier Kairos se diferențiază printr-un design unic și contemporan, creat în România, prin calitate ridicată datorată meșteșugului tradițional tibetan și materiale naturale, precum și un proces de execuție sustenabil. Fiecare covor este creat individual și exclusiv pe comandă pentru a se adapta tuturor cerințelor.
În același timp colaborăm cu arhitecți și designeri români pentru crearea de noi modele , fie adaptate unui proiect unic pe care îl realizează, fie în cadrul colecțiilor Atelier Kairos. În acest sens, finalul lunii octombrie aduce lansarea unei noi colecții Atelier Kairos, semnată de arhitectul Bogdan Ciocodeică.
Care este costul pentru un covor Atelier Kairos?
Prețul unui covor Atelier Kairos cu o densitate de 155000 de noduri /mp pornește de la 800 de euro / metru pătrat în varianta de bază cu 100% lână tibetană și crește în funcție de complexitate și adaos de mătase.
Dacă ar fi să definești covoarele Atelier Kairos într-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Unicitate.
Una dintre cele mai interesante opțiuni pe care le oferiți clienților este de a-și stabili propriile combinații de culori. Nu v-a fost teamă că, modificând mixul original de culori, se poate îndepărta produsul de conceptul inițial?
Căutăm să privim covorul din perspectiva unui context, în cadrul unei amenajări, aceasta fiind de cele mai multe ori interiorul unei locuințe. Fiecare covor este realizat exclusiv pe comandă iar rolul procesului de personalizare este acela de a veni în întâmpinarea clienților dar și a arhitecților și designerilor, pentru un rezultat unic și adaptat nevoilor și dorințelor acestora.
În același timp, oferim consultanță în alegerea materialelor și a culorilor iar clientul devine parte activă în acest proces, reușind să aducem mai aproape de el meșteșugul din spatele produsului finit.
De asemenea, fiecare model este gândit și creat în mai multe variante și combinații de culori și materiale tocmai în ideea de a nu îndepărta produsul de conceptul inițial.
Care ar fi 3 argumente pentru a achiziționa un covor Atelier Kairos?
Fiecare covor este creat la comandă, individual, așadar vorbim de un produs unic.
Primul argument este ceea ce se vede și se simte, adică designul. Prima interacțiune este la nivel vizual și tactil.
Al doilea argument este calitatea covorului care provine din meșteșugul din spatele produsului și din materialele folosite. Un covor țesut manual poate transcede tendințele și poate fi lăsat mai departe drept moștenire, prin rezistență și durabilitate.
Al treilea argument este sustenabilitatea. Un obiectiv foarte important al nostru este acela de a avea un impact pozitiv asupra oamenilor și asupra planetei noastre prin practici etice, sustenabile și responsabile. Partenerul nostru din Nepal este membru al organizațiilor care se asigură de condiții de lucru etice pentru angajații din industria covoarelor, Label Step și GoodWeave Nepal.
Procedurile care au în vedere sustenabilitatea se referă la minimizarea pierderilor în procesul de vopsire și țesere al fiecărui covor executat prin calcularea cu precizie a cantității necesare de material și culoare.
Spălarea covoarelor se face cu apă captată din izvoare naturale cu facilități de filtrare și reciclare a apei, cu impact redus asupra comunității sau a grădinilor acestora. Țeserea și finisarea covoarelor se face manual cu foarfece și instrumente mecanice care nu folosesc electricitatea.
fotografii: Atelier Kairos