Berliner Donuts – primul shop specializat în gogoși Berliner

Durata: 4 minuteGogoșile sunt acel ceva bun care îți face instant poftă doar gândindu-te la mirosul ademenitor și textura pufoasă. Cei mai mulți dintre noi am crescut în case în care se pregăteau gogoși, fie că era vorba de casa bunicilor de la țară și de gogoșile mari, întinse pe care eu le știu drept „turtișoare” sau de cele împletite numite (de ce oare?) „minciunele”, fie că vorbim de casa părintească în care mamele se mai avântau și ele în dospitul și făcutul gogoșilor ca desert de weekend.

Indiferent de formă sau de locul de proveniență, gogoașa rămâne un food for the soul, care îți dă instant o stare de bine. Așa că vestea deschiderii Berliner Donuts, primul shop specializat în gogoși de tip Berliner, trebuia împărtășită cu voi.

Berliner Donuts

De la idee la business

Berliner Donuts este un proiect inițiat de doi co-fondatori, Alexandru Becuț și Adrian Gândescu și lansat în luna august a acestui an.

„Pe scena deserturilor premium din București existau câteva locații consacrate, care îți vin repede în minte când ai poftă de ceva dulce. Era în continuare loc pentru idei noi în această zonă, iar segmentul gogoșilor era reprezentat aproape exclusiv de gogoșile americane, glazurate, cu gaură la mijloc. Gogoșile berlineze de calitate umplute cu cremă erau aproape absente din peisaj, așa că am decis să le facem noi. Viziunea noastră a fost de la început una de atenție totală la calitate, fără compromisuri: ingrediente premium – făină de calitate, cu creme de cofetărie fine, exclusiv din ingrediente naturale atent selecționate precum pastă de fistic, păstăi de vanilie, marmeladă de mango sau ciocolată franțuzească fină”, povestește Alexandru despre alegerea acestei nișe.

Alexandru nu este la primul proiect antreprenorial în domeniul HoReCa. Cu o experiență profesională în zona de wealth management și fonduri de investiții, a lansat în 2019 gelateria Friddi Gelato (alături de încă doi asociați), iar în 2020 GRABit Pastrami, împreună cu Adrian Gândescu.

Adrian este chef și antreprenor, el dedicându-se domenului gastronomic în urma unei schimbări profesionale radicale (a studiat electronică și telecomunicații, având rezultate deosebite la competiții de robotică și inovație).

Ce are diferit gogoașa Berliner?

Berliner Donuts

Dacă nu ai mâncat până acum (sau poate nu știai că poartă acest nume), Berliner este o gogoașă de formă rotundă, fără o gaură în mijloc cum sunt celebrele gogoși glazurate de tip american, având însă o umplutură de cremă (ciocolată, vanilie, lămâie etc) sau dulceață/marmeladă. Deasupra sunt pudrate cu zahăr. Aluatul lor conține ouă, făină, lapte, unt, zahăr, iar umplerea se face cu poșul după ce gogoșile sunt prăjite.

Berliner Donuts

Alexandru mărturisește că alegerea gogoșilor are și o rațiune afectivă: „Pentru mulți dintre noi, gogoașa declanșează niște mecanisme afective legate de plăcerile copilăriei, de mirosul de aluat copt sau de vanilie din bucătăria mamei sau a bunicii. Amintirile din copilărie – acel univers al tuturor posibilităților și al bucuriei din cele mai simple motive – ne fac să ne atașăm de multe lucruri sau experiențe mai târziu în viața adultă. Ne-am propus să readucem aceste elemente într-un context urban, contemporan, dar și să îmbunătățim rețeta clasică de gogoașă”.

În acest moment, la Berliner Donuts găsești șapte sortimente de umplutură: ciocolată, vanilie, fistic, cocos, lămâie cu busuioc, marmeladă de fructe de pădure și marmeladă de mango cu fructul pasiunii, gândite pentru a acoperi o gamă largă de gusturi și preferințe.

Rețeta Berliner Donuts

gogoși București

Gogoșile Berliner Donuts au la bază rețeta tradițională a gogoșilor germane, care însă a fost îmbunătățită, punându-se accent pe calitatea ingredientelor, atât pentru aluat, cât și pentru creme. Pentru stabilirea rețetelor a fost implicat un cofetar-patiser de top din România.

Alexandru declară că feedback-ul clienților contează la îmbunătățirea rețetelor de bază: „am avut câțiva clienți care ne-au spus la început că și-ar dori o cremă de ciocolată cu un gust mai intens, așa că am reluat testele pentru cremă, am selectat câteva sortimente noi de ciocolată premium și până la urmă am schimbat producătorul de ciocolată”.

Procesul de realizare al gogoșilor este unul artizanal, care implică prepararea aluatului, divizarea sa și prăjirea gogoșilor, prepararea cremelor și apoi umplerea manuală a gogoșilor.

Locații

gogoși București

În acest moment, Berliner Donuts are două magazine:

  1. Calea Plevnei 5-7 (zona Kogălniceanu, aproape de parcurile Cișmigiu și Izvor), unde este și laboratorul în care se fac gogoșile. Este o locație mică, gândită pentru achizițiile to-go fiind aproape de parcuri și zone de plimbare.
  2. Str. Olteni 9 (zona Unirii, lângă Teatrul Evreiesc). Berliner Donuts Olteni este într-o casă nou renovată, alături de GRABit Pastrami, dispunând și de o terasă generoasă, unde clienții pot savura gogoșile alături de o cafea bună.

Tu cum obișnuiești să savurezi gogoșile?

fotografii: Berliner Donuts

10 cafenele din București pe care trebuie să le încerci

Încă 10 cafenele din București pe care trebuie să le încerci

Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here