Tot ce (poate) nu știai despre – azi, caisele

Durata: 2 minuteVara vine cu o abundență de fructe, iar caisele sunt unele dintre favoritele mele. Când eram copil, îmi plăcea să le mănânc de când erau mici, verzi și atât de acre, iar mie mi se păreau delicioase! Acum nu le mai mănânc verzi, ci atunci când le vine vremea și sunt coapte, de un galben intens sau portocalii cu irizații roșiatice, dulci și aromate.

Caișii sunt originari din China, primele mențiuni ducând către anul 3000 Î.Hr. și, de aici, s-au răspândit în India, Persia și, apoi, în Europa, iar în prezent sunt cultivați peste tot în lume.

Marii cultivatori de caiși

Turcia conduce detașat topul țărilor cultivatoare de caise, cu o producție de 985.000 de tone pe an, urmată de Uzbekistan, Italia, Algeria și Iran. În Europa, alte țări care cultivă suprafețe mari de caiși sunt Spania, Franța și Grecia. În topul mondial, România ocupă un loc 22, cu aproximativ 32.000 de tone anual.

Caisele în alte culturi

  • în Armenia, caisele sunt fruct național, iar culoarea portocalie de pe steagul armean simbolizează acest fruct.
  • în China, caisele erau asociate cu educația și medicina. Asta și poate pentru că legendele spun că marele Confucius își învăța adepții într-o livadă de caiși.
  • în Europa, acum câteva secole, caisele erau considerate drept afrodisiac, așa cum reiese și din piesa “A Midsummer Night’s Dream” a lui William Shakespeare.

Beneficiile consumului de caise

Caisele sunt bogate în vitamine și minerale, iar consumul lor este benefic pentru sănătatea organismului. Consumate proaspete în sezon, uscate sau în diferite rețete culinare, caisele sunt ușor de introdus în dietă.

Iată câteva dintre beneficiile caiselor pentru sănătate:

  • Sunt nutritive și au un conținut scăzut în calorii
  • Sunt o sursă de antioxidanți (beta-caroten, vitaminele A, C și E) care ajută la combaterea proceselor de oxidare din organism, contribuie la menținerea sănătății ochilor și a fermității pielii
  • Au un conținut mare de potasiu care ajută la buna funcționare a inimii și a creierului
  • Sunt o sursă de fibre care ajută la o bună funcționare digestivă
  • Conțin multă apă, ceea ce contribuie la hidratare și reglează tensiunea arterială.

Rețete cu caise

Caisele sunt versatile în bucătărie, putând fi folosite atât în deserturi, cât și în salate sau alte tipuri de mâncăruri “sărate”. Iată mai jos o listă cu câteva rețete care pun în valoare gustul dulce-acrișor și aromat al caiselor de sezon.

Ție ce alte fructe de vară îți plac?

fotografii: Andreea Mira Photography, Unsplash

Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here