Tot ce (poate) nu știai despre – azi, afinele

Durata: 2 minute

Cu un gust ușor aromat, o textură puțin crocantă și având o minunăție de culoare albastru-închis, afinele sunt printre fructele de pădure preferate. Consumate direct, ca gustare de fructe, în salate, la micul dejun în cereale sau iaurt sau folosite în deserturi sau în dulceață, afinele sunt delicioase și pline de nutrienți.

Afinele sunt originare din America de Nord, fiind, timp de secole, o sursă importantă de hrană pentru triburile aborigene. Afinele sălbatice (de pădure) sunt mai mici ca dimensiuni, mai închise la culoare și puțin mai acide la gust, în vreme ce afinele de cultură au fructe mai mari, de un albastru mai deschis și cu un gust mai dulce.

Afinele de cultură au început să se răspândească la începutul secolului al XX-lea, dintr-un raționament simplu: să fie mai ușor de cules. Și asta pentru că recoltarea afinelor se face manual.

Datorită conținutului bogat în vitamine, nutrienți și antioxidanți, afinele sunt, pe bună dreptate, considerate drept un super-aliment. Afinele conțin fier, potasiu, vitamina B, calciu, magneziu, zinc și vitamina K și au și un conținut bogat în fibre și sărac în carbohidrați și sodiu.

Știai că?

 • Afinele au un conținut foarte bogat în vitamina C?
 • Afinele conțin antocianină, un antioxidant care dă și culoarea albastră fructelor?
 • Afinele îmbunătățesc funcțiile cognitive, precum memorarea și învățarea?
 • Afinele sunt singurele alimente care sunt albastre în mod natural?
 • 150 grame de afine conțin doar 80 de calorii, 3.6g fibre și 25% din cantitatea zilnică necesară de vitamina C?
 • Primele 3 state cele mai mari producătoare de afine sunt SUA, Chile și Canada?

Beneficii pentru sănătate

 1. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, afinele ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și protejează împotriva bolilor de inimă sau a cancerului
 2. Vitamina K, fierul și zincul ajută la menținerea sănătății oaselor
 3. Cu ajutorul vitaminei C din afine, colagenul din piele se activează și duce la un aspect mai neted și mai sănătos al pielii
 4. Lipsa sodiului din afine ajută la scăderea și menținerea sub control a tensiunii arteriale
 5. Riscul de diabet și de obezitate scade datorită conținutului sărac în calorii, dar bogat în nutrienți al acestor fructe
 6. Reduc nivelul colesterolului.

Idei de rețete în care poți folosi afinele:

Tartă cu afine

Salată cu spanac și afine

Brioșe cu afine

Smoothie cu afine

Dulceață de afine

fotografii: Andreea Mira Photography

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.