Șapte fructe și legume de toamnă și cum să le pui în valoare gustul și aroma

Durata: 4 minute

Când am alăturat prima oară merele cu carnea de porc într-o rețetă pe când studiam gastronomia la Paris, mi s-a părut tare ciudată combinația. Dar după ce am gustat, am avut o revelație cât de bine se potrivesc aromele și texturile.

Fructele și legumele de sezon sunt aceleași pentru toată lumea, dar modul în care le pregătim și cum le punem în valoare cu ajutorul condimentelor, plantelor aromate și a combinațiilor cu alte ingrediente sunt cele care fac diferența. Diferența între un gust comun și unul wow!

Îți las mai jos șapte fructe și legume de toamnă și cu ce se potrivesc cel mai bine pentru a le potența gustul și aroma. Vei putea face rețete delicoase cum nici nu bănuiai.

Merele

Condimente & plante aromatice: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, vanilie, cuișoare, coriandru, allspice, semințe de muștar, lavandă, rozmarin

Lactate: brânză Cheddar, ricotta, unt, smântână maturată, iaurt

Alte ingrediente: lămâie, carne de porc, kale, miere, nuci, alune de pădure, fenicul, sfeclă roșie, dovelac, hrean

Mărul este folosit cu precădere în deserturi, dar combinat cu alte ingrediente și arome potrivite, îl poți redescoperi și în rețete “sărate” savuroase. Descoperă o rețetă de mușchiuleț de porc cu mere pentru o cină cu totul specială.

Dovleacul

Condimente & plante aromatice: scorțișoară, cardamon, ghimbir, boia afumată, rozmarin, salvie, cimbru, dafin

Lactate: unt, lapte, cremă de brânză, smântână

Alte ingrediente: măr, praz, ceapă, păstârnac, cartof dulce, spanac, miere, carne de pui, șuncă, orez, nuci

Dacă primul lucru care îți vine în minte este plăcinta, mai gîndește-te o dată. Sunt atâtea multe feluri în care să pui în valoare dovleacul încât e păcat să nu le iei în considerare. Supa de dovleac copt este un must al toamnei. Adaugă în supă măr și puțin cardamon și vei avea un deliciu de zile mari, vezi rețeta completă aici: supă de dovleac și măr.  Sau coace dovleacul tăiat în bucăți mai mici cu puțin ulei de măsline, sare de mare și boia afumată – merge de minune ca garnitură sau ca ingredient pentru o salată.

Sfecla roșie

Condimente & plante aromatice: allspice, cumin, scorțișoară, mărar, cimbru, tarhon, pătrunjel, mentă, busuioc

Lactate: unt, iaurt, smântână, halloumi

Alte ingrediente: portocale, mere, migdale, murături, tahini, avocado, rucola, spanac, carne de porc sau vită

Sfecla roșie este o legumă delicioasă, dar adesea evitată poate pentru că necesită un timp mai mare de gătire sau poate pentru că pătează mâinile dacă nu le protejezi cu mănuși atunci când le cureți sau le tai. Dar ce păcat ar fi să nu îi descoperi potenșialul culinar și gustul atât de bun! Poate te conving să o încerci în această salată de sfeclă roșie cu brânză Halloumi, mărar și rodie.

Morcovii

Condimente & plante aromatice: ghimbir,coriandru, pătrunjel, mărar, scorțișoară, rozmarin, cimbru

Lactate: iaurt, unt, brânză Feta

Alte ingrediente: miere, lămâie, sirop de arțar, portocale, migdale, suc de mere, carne de porc, orez

Morcovul, o legumă atât de obișnuită dar, adesea, uitată în lada frigiderului când e vorba de pregătit feluri mai speciale, poate deveni vedetă în bucătărie. Trebuie doar puțină creativitate și ajutor din partea altor câteva ingrediente sau condimente precum cele de mai sus care să îl pună în valoare. Iată aici un exemplu de rețetă cu morcovi pentru o garnitură de zile mari: morcovi copți la cuptor cu unt, miere și usturoi.

Gutuile

 

Condimente & plante aromatice: scorțișoară, vanilie, cuișoare, cardamon, piper negru

Brânzeturi: Brie, Camembert, Roquefort, mascarpone

Alte ingrediente: portocale, miere, oțet balsamic, vin roșu, migdale

Ca să folosim gutuia ca ingredient în diferite mâncăruri, aceasta trebuie mai întâi poșată, fie în puțină  apă cu miere și lămâie pentru a o folosi în salate sau cu arome mai puternice, precum vin roșu, suc de portocală, anason și zahăr pentru a face un desert servit cu înghețată deasupra, fie poșată în oțet balsamic, miere și suc de portocale pentru a o alătura unei fripturi. Încearcă această rețetă de salată cu gutui poșate, șuncă, brânză maturată și rucola.

Perele

Condimente & plante aromatice: anason, cardamon, rozmarin, piper, cuișoare, ghimbir, rozmarin, tarhon, mentă, nuci,

Brânzeturi: brânză de capră, brie, halloumi, ricotta

Alte ingrediente: năut, spanac, șuncă

Perele sunt delicioase atât în rețete dulci, precum prăjituri, tarte sau pere poșate, dar și în salate, în compania brânzeturilor maturate sau în alte rețete sărate. Pentru a simți gustul perelor la un alt nivel, ai putea încerca acest desert foarte aromat: prăjitură răsturnată cu pere și ghimbir.

Cartofii dulci

Condimente & plante aromatice: cimbru, Za’atar, praf de chilly, scorțișoară, allspice, ghimbir, boia afumată, rozmarin

Alte ingrediente: lime, rodie, spanac, nuci, andive, portocale, nucă de cocos, miere, carne de porc sau de rață, năut, orez sălbatic, tahini

Deși populari în bucătăriile multor altor țări, cartofii dulci sunt destul de puțin folosiți la noi. Dacă vrei totuși să îi încerci, îi poți face Hasselback sau îi poți tăia pai și coace la cuptor. Ulei de măsline și unul dintre condimentele de mai sus, în funcție de preferințele tale, sunt suficiente pentru a savura gustul dulceag și aromat al acestora. Iar pentru o rețetă mai specială, poți încerca acești cartofi copți la cuptor cu tahini și sirop de rodie.

Care sunt combinațiile tale favorite de toamnă?

fotografii: Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.