QxA | Despre ochi – ÎNTREABĂ MAKEUP ARTISTUL ȘI VA RĂSPUNDE

Durata: 5 minute

Ca makeup artist, primesc mereu tot felul de întrebări de la cliente, așa că m-am gândit să le împărtășesc și cu tine. Iar dacă ai și tu alte întrebări, te rog să le lași în comentarii mai jos, iar data viitoare o să îți răspund și ție.

În cele ce urmează o să îți povestesc în principiu despre ochi, respectiv despre cum poți aduce echilibru prin machiaj dacă îi ai mici sau mari și ce să faci dacă nu ai dormit.

beauty

#1 Am ochii mari, cum îi pot echilibra prin machiaj?

Ochii sunt primii pe care oamenii îi observă pe chipul nostru. De aceea, cred că machiajul ochilor joacă un rol esențial în aspectul nostru general.

Dacă ai ochii mari și vrei să știi cum să îi echilibrezi în mod corect prin machiaj, pentru a-i face să pară mai strălucitori, dar și conturați, este bine să le înțelegi forma și să fii dispusă să încerci mai multe look-uri până îl descoperi pe cel potrivit ție. 

Ochii mari tind să aibă mai mult spațiu pe pleoape, care poate găzdui mai multe culori și texturi de fard. Poți încerca un stil de machiaj simplu, minimalist, dar și unul dramatic. 

Cu cât fardul de ochi este mai închis că ton, cu atât mai bine. Și asta pentru că nuanțele închise au rolul de a micșora și de a crea definire. 

În timp ce culorile deschise subliniază și accentuează trăsăturile feței, ele au rol de mărire. Așa că evita culorile foarte deschise și strălucitoare și optează pentru nuanțe mai închise pentru a da un efect de umbrire ochilor tăi. 

Smokey Eyes este o un stil de machiaj veșnic în tendințe, potrivit ochilor mari datorită faptului că acești ochi au destul spațiu pentru a se crea efectul fumuriu în jurul lor. 

După ce ai aplicat un primer pe pleoape, folosește tonuri neutre, dar profunde, de maro-castaniu, maro-burgund sau griuri închise (griul închis poate avea în compoziție nuanțe de verde, violet sau albastru) pe partea superioară a pleoapelor. Pornește de la linia genelor și estompează cu o pensulă blender spre jumătatea pleoapei și colțul extern. 

Te poți folosi de texturi mate sau ușor satinate, dar nu strălucitoare, pentru că ele atrag lumina. Nuanța pe care o alegi trebuie să fie potrivită în primul rand subtonului pielii tale. Dacă ai un subton cald, mergi pe nuanțe neutre și calde, iar dacă subtonul este rece, alege nuanțe neutre și reci. Persoanele cu subtonul pielii neutru sunt mai norocoase pentru că lor li se potrivesc majoritatea nuanțelor de fard. 

Secretul pentru a accentua culoarea ochilor este să folosești nuanțe complementare culorii ochilor tăi. 

De exemplu, ochilor căprui li se potrivesc multe culori de fard, de la griuri albăstrii până la maro castaniu. Pentru ochii albaștri poți folosi gri nisipiu și maro-cărămiziu. Ochii verzi sunt complimentați de nuanțe de gri-violet și maro-burgund.

După ce ai estompat fardul închis, revino pe arcade și în colțul intern al ochiului cu un fard satinat ușor mai deschis decât culoarea pielii tale. Pentru a lega cele două zone de închis și deschis, aplică în pliul pleoapei un fard maro taupe și estopează-l bine cu o pensulă de blending curată. 

La final, adaugă intensitate folosind un tuș maro/negru pe linia genelor superioare și estompează-l și pe acesta în fardul de pleoape. Dacă vrei un aspect mai dramatic, aplică un creion maro/negru/gri pe conjunctivă și puțin fard închis la baza genelor de jos. Partea de jos nu o accentua la fel de tare ca pe cea de sus.

La final, ondulează genele și aplică un strat generos, sau două, de mascara, insistând spre exterior pentru a crea efectul de alungire.

Acest gen de machiaj poate fi adaptat ca intensitate în funcție de stilul fiecăreia dintre voi, dar și în funcție de lumina evenimentului la care participați.

Recomandările mele: Paletă Farduri De Pleoape Too Faced; Dior Backstage Eye Palette; Tuș De Ochi Rezistent La Apă Too Faced; Creion Contur Ochi Make Up For Ever; Pensula Fard De Pleoape Sephora; Pensula Fard De Pleoape Zoeva; Mascara Pentru Volum Si Curbare Fenty; Bază De Machiaj Pentru Fardul De Pleoape Too Faced.

beauty

#2 Am ochii puffy, ce fac? 

Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, cauzele ochilor umflați pot fi oboseala, o dietă bogată în sare, alergii sau alte condiții medicale.

Dacă te trezești uneori cu pleoapele umflate, există câteva remedii pe care le poți aplica dimineața până ce acestea revin la normal pe parcursul zilei.

Comprese reci: Răcirea zonei reduce inflamația prin reducerea fluxului sangvin. Poți folosi felii de castraveți foarte reci sau eye patches pe care le-ai ținut în frigider peste noapte. Acestea vor avea rol hidratant și antiinflamator.

Cofeina: Cofeina este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îngustează vasele de sânge. Seruri și creme pentru ochi cu cofeină se găsesc la multe branduri de cosmetice. De asemenea, poți încerca să pui pliculețe de ceai răcite (ceai negru cu cofeină) pe ochii închiși.

Bineînțeles, mai există procedurile nechirurgicale, cum ar fi fillere cu acid hialuronic, care umplu golurile create de pungile de sub ochi și fac trecerea spre obraz mai fină. Iar tratamentele cu laser îndepărtează pielea ridată de pe suprafața cearcănelor, stimulând producția de colagen din care rezultă o piele mai fină în timp.

Printre procedurile chirurgicale care pot ajuta la remedierea acestei condiții este blefaroplastia, dar acest lucru va fi decis întotdeauna de medicul estetician.

Recomandările mele: Crema Pentru Ochi Cu Cafeina The Inkey List; Serum Pentru Conturul Ochilor The Ordinary; Discuri De Ochi Pentru Luminozitate Pixi; Masti Pentru Ochi Sephora; Masca hydrogel pentru ochi cu acid hyaluronic.

beauty

#3 Am ochii mici, cum pot să îi fac să pară mai mari?

Dintre toate tendințele de makeup existente, machiajul care mărește și evidențiază privirea va fi mereu în top. Prin câteva tehnici simple vei putea obține ochi mai mari și mai luminoși indiferent de forma pe care o au. 

Evidențiază-ți ochii cu un fard illuminator puțin mai deschis decât nuanța pielii tale. Aplică-l pe arcade și în colțul intern, apoi piaptănă sprâncenele ascendent cu un gel fixator. 

Umple golurile dintre firele de păr cu un tuș pentru sprâncene tip cariocă. Acest pas creează spațialitate în zona ochilor și permite să te joci cu farduri și tușuri în etapele ce urmează. 

Nu uita să corectezi cearcănele cu un concealer pe care apoi îl fixezi cu puțină pudră translucidă.

Dacă îți place să folosești tuș, poți încerca tehnica “winged eyeliner”, care presupune ridicarea ochilor printr-o linie trasată de la jumătatea ochiului spre exterior, în sens ascendent. După acest pas, continuă cu un creion negru waterproof pe conjunctiva genelor superioare pentru a crea profunzime și cu un alt creion waterproof bej trasează conjunctiva genelor inferioare. Astfel, vei obține un aspect mărit al ochilor.

Conturează pliul pleoapei într-o nuanță de maro neutru mat pentru a crea iluzia de volum și extinde fardul spre exterior în sens ascendent, apoi și sub linia genelor inferioare pentru a defini privirea. Folosește pe pleoapă mobilă culori satinate sau metalice în nuanțe deschise, iar în colțul extern nuanțe mate neutre.

Ultimul pas este unul foarte important ce constă în ondularea genelor. Astfel, vei crea iluzia unor ochi deschiși și mai mari. La final, folosește mascara pentru volum în straturi generoase pe genele superioare și evită să îl aplici pe genele inferioare.

Recomandările mele: Tus Pentru Conturul Ochilor KVD Beauty; Paleta Ochi Pat McGrath Labs; Gel Waterproof De Sprancene Anastasia Beverly Hills; Creion De Sprancene Shiseido; Creion Contur Ochi Sephora; Paleta Farduri De Pleoape Dior Backstage; Mini Mascara Pentru Volum Too Faced.

foto credit Pexels

Mihaela Cherciu
Mihaela Cherciu
Sunt un make-up artist specializat în arte vizuale. Mă inspiră oamenii pe care îi întâlnesc și natura. Am abordat ceea ce fac cu foarte multă pasiune și pot spune că stilul meu se situează la intersecția dintre modă și pictură.