Beauty standoff – ce alegi: BB CREAM sau FOND DE TEN?

Durata: 4 minute

Nu mai este de mult un secret faptul că machiajul arată cel mai bine atunci când tenul nostru este îngrijit. Pentru a obține un ten neted și luminos, ai o gamă largă de produse dintre care poți alege. Dar cu cât cresc mai mult opțiunile, cu atât situația poate deveni confuză când vine vorba de a face alegerea potrivită pentru tenul tău.

Găsirea nivelului potrivit de acoperire și diversele formule potrivite pentru piele uscată, piele mixtă sau grasă precum și nuanța potrivită sunt factorii care ar trebui să te ghideze.

Dacă nu știi pentru ce să optezi între un fond de ten și un BB Cream, în cele ce urmează, o să povestesc care e diferența dintre acestea pentru că tu să decizi dacă ai nevoie doar de un produs sau de ambele.

Este important de reținut că, înainte de aplicarea oricărui produs de machiaj, ar trebui să te asiguri că pielea ta este curățată și hidratată. La urma urmei, pielea proaspătă și radiantă facilitează aderența machiajului pe ten. Așadar, nu sări peste rutina de îngrijire înainte de machiaj.

#1 Ce este BB Cream?

Prescurtarea vine de la “beauty balm”, care înseamnă balsam pentru imperfecțiuni. Acest produs este cunoscut pentru capacitatea de a uniformiza tenul și de a corecta petele.

BB Cream are o acoperire mai mică decât fondul de ten standard și oferă beneficii de îngrijire a pielii. Conține adesea factor de protecție solară, iar ingredientele sale cheie sunt antioxidanții, care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi și a poluării.

Substanțele active din BB Cream, precum ceramidele, acidul hialuronic și vitamina C, perfecționează pielea instant, dar cel mai important este că rezultatele durează pe termen lung.

BB Cream se poate găsi în formule potrivite pentru tenul gras, cuperozic, mixt sau deshidratat și oferă o acoperire mică. Acest produs uniformizează culoarea tenului și estompează, totodată, imperfecțiunile.

#2 Ce este fondul de ten?

Fondul de ten este o bază de make-up constituită din tonuri neutre ce imită diversitatea culorilor de piele. Este menit să acopere imperfecțiunile precum acnee, cuperoză, cearcăne, pete pigmentare, printre altele.

Acesta vine în formule diferite, cum ar fi: lichid, cremă, stick, spumă sau pudră, ele fiind potrivite pentru diferite tipuri de piele. Alegerea fondului de ten potrivit depinde de culoarea pielii, tipul de ten și nivelul de acoperire dorit.

Fondul de ten este o opțiune clasică atât pentru make-up artiști, cât și pentru persoanele care folosesc machiaj din când în când și care își doresc ca acesta să reziste și să arate impecabil până la finalul zilei.

De asemenea, fondul de ten este disponibil într-o gamă largă culori și de nivele de acoperire. De la un nivel de acoperire ușor de construit, mic până la mediu, cu un finisaj luminos, până la o formulă densă, cremoasă sau pudrată, cu finisaj mat și acoperire mare.

bb cream fond de ten

#3 Care este diferența dintre BB cream și fond de ten?

Ce diferențiază un BB cream de un fond de ten este acoperirea în primul rând. BB Cream are de regulă o textură mai ușoară și o acoperire mai mică decât fondul de ten, care este conceput pentru o acoperire medie spre mare.

Acesta oferă beneficii semnificative de îngrijire a pielii având în formula sa ingrediente anti-îmbătrânire. Chiar dacă fondurile de ten sunt îmbogățite cu vitamine, tot nu conțin aceeași cantitate de antioxidanți ca un BB cream.

BB Cream-ul este un produs de îngrijire a pielii, conceput pentru a trata și pentru a uniformiza culoarea tenului. În timp ce, principala sarcină a fondului de ten este de a ascunde imperfecțiunile.

Eu prefer să folosesc un BB Cream pentru machiajul pe care mi-l fac zi de zi, lăsând fondul de ten pentru anumite ocazii în care îmi doresc acoperire mai mare și rezistență crescută.

Tocmai pentru că sunt produse care satisfac nevoi diferite, nu vreau să îl aleg pe unul în detrimentul altuia. În plus, BB Cream-ul vine într-o gamă restrânsă de nuanțe față fondul de ten pe care astăzi îl găsești sub orice nuanță de care ai nevoie.

Este adevărat că, unele formule de BB cream au proprietatea de a “împrumuta” nuanța tenului tău odată ce au fost aplicate. În cazul în care nu găsești o culoare potrivită și vrei să folosești acest produs, Clinique are ceva pentru tine.

De altfel, un produs ce combină protecție solară cu ingrediente de îngrijire a pielii și acoperire ușoară este ideal pentru o persoană ocupată care nu are timp pentru un machiaj dimineața. BB cream-ul se aplică cu degetele pe toată fața și se poate finisa cu un burețel la final.

Prin comparație, fondul de ten are proprietatea de a putea fi “construit” de la transparent la opac și de aceea necesită o aplicare mai riguroasă cu pensula sau burețelul.

Într-un final, depinde de obiectivele pe care ți le-ai propus pentru pielea ta și de aspectul pe care îl preferi. Cu toate acestea, cred că ocaziile diferite necesită produse diferite, așa că, de ce nu le-ai avea pe amândouă în trusa ta?

#4 Ce BB cream sau fond de ten este potrivit pentru tenul meu?

Sunt atât de multe produse calitative disponibile, încât poți fii sigură că vei găsi o nuanță și o textură de BB cream potrivite ție.

Dacă ai tenul mixt/gras sau predispus la acnee, optează pentru o formulă mată, fără ulei, cum ar fi aceasta de la Erborian.

Persoanele cu tenul sensibil care se înroșește ușor pot folosi un BB cream hidratant ce are în compoziția să ingrediente ce corectează culoarea, cum ar fi acesta de la Bioderma.

Dacă pielea ta are nevoie de mai multă hidratare și îți simți tenul adesea uscat, optează pentru o formulă hidratantă, cu un finisaj satinat, cum este aceasta de la Biotherm pe care eu o folosesc având acest tip de ten.

În alegerea fondului de ten este important să aplici aceleași principii și să alegi texturi hidratante dacă tenul tău este uscat sau texturi non grase dacă tenul este mixt sau gras.

Un fond de ten hidratant care mie îmi place foarte mult, cu acoperire mică spre medie, este Reboot de la Makeup Forever.

Formula acestui fond de ten de la Fenty mi se pare potrivită și rezistentă pentru tenul mixt sau gras.

Pentru pielea sensibilă, cu cicatrici sau cuperoză, este importantă corectarea cromatică. Fie alegi un fond de ten care corectează și acoperă roșeața, fie folosești un primer verde ce neutralizează culoarea roșie și apoi aplici fondul de ten care ți se potrivește.

Recomandările mele: Step 1 Primer de la Make Up For Ever, Diorskin Forever Undercover

foto via PEXELS & UNSPLASH

Mihaela Cherciu
Mihaela Cherciu
Sunt un make-up artist specializat în arte vizuale. Mă inspiră oamenii pe care îi întâlnesc și natura. Am abordat ceea ce fac cu foarte multă pasiune și pot spune că stilul meu se situează la intersecția dintre modă și pictură.