Gelato? Înghețată? Sorbet? Frozen yogurt? Cu greu ne putem decide vara în fața unei lungi liste de deserturi reci care să ne răcorească și să ne încânte simțurile. Dar chiar așa, cum alegi desertul înghețat preferat, de la tip la aromă?
Nu știu alții cum sunt, dar eu simt că mă pierd când văd în fața ochilor multitudinea de arome ce stau așezate cuminți, așteptând lingura metalică ce formează bile reci și delicioase. Fistic, nocciola, cafea, caramel sărat, mango, cocos se numără printre favoritele mele.
Dintre gelato, înghețată, sorbet sau frozen yogurt, recunosc, iubesc gelato. De când am gustat gelato în călătoriile din Italia, m-am îndrăgostit de gustul și consistența sa, nu e nici prea dulce, nici prea rece, este consistentă, are aromele principale care mă atrag pe mine și este, per ansamblu, delicioasă.
Și, pentru că m-am gândit că mulți dintre noi nu știm prea bine care este diferența între gelato, înghețată, sorbet și frozen yogurt, întrucât în multe cazuri, aromele și aspectul seamănă, citește mai jos care sunt elementele ce le caracterizează pe fiecare.
#Gelato
Gelato este un tip de desert înghețat originar din Italia. Ca ingrediente, gelato se prepară cu mai mult lapte integral și mai puțină smântână (spre deosebire de înghețata clasică) și, cel mai adesea, nu conține deloc ou.
Având mai puțină smântână, conținutul de grăsime al gelato este mai scăzut decât al înghețatei, fiind de regulă între 4 și 9%.
Și nivelul de aerare a conținutului cu ajutorul mașinii de înghețată (un proces prin care se introduce aer în compoziție pentru a o face mai ușor de pus în cornete) este diferit, pentru gelato acesta fiind 25-30%.
În plus, gelato se păstrează la aproximativ -10 grade C, ceea ce înseamnă că este mai puțin rece ca înghețata clasică, dar se și topește mai repede.
Altfel spus, gelato are mai puțină grăsime, este mai consistentă (pentru că are mai puțin aer înglobat), este mai puțin rece și se simte gustul mai bine pentru că, de regulă, recele excesiv diminuează simțurile.
#Înghețată
Înghețata este desertul rece clasic, având ca ingrediente de bază smântână (de unde și denumirea englezească „ice cream”), lapte și gălbenuș de ou. Conținutul de grăsime este mult mai ridicat decât al gelato, fiind de minim 10% și ajungând până la 25%.
Înghețata este ținută mai mult timp în mașina de înghețată și viteza de amestecare pentru a îngloba aer este mai mare, asta pentru că la final, înghețata trebuie să aibă aproximativ 50% aer.
Temperatura la care se păstrează înghețata este mai scăzută, fiind cam de -14 grade C, ceea ce face ca în textură să se simtă bucățele fine de gheață.
Concluzia ar fi că înghețata are mai multă grăsime, ceea ce o face mai cremoasă, este mai aerată, mai rece și o găsești în variante nenumărate de arome.
#Sorbet
Sorbetul are la bază piure sau suc de fructe și îndulcitori și nu conține deloc ingrediente de origine animală (ouă, lactate). Neavând grăsime din lactate, sorbetul va fi mai puțin cremos, dar poate de aceea, mai răcoritor și mai ușor decât restul variantelor de deserturi reci.
Sorbetul se aerează la fel ca și gelato și înghețata și se servește la temperaturi între -5 și -12 grade C. O variantă a sorbetului este granita, care se prepară la fel, cu diferența că în loc să fie trecută prin mașina de înghețată, este pusă direct la congelator și se răzuiește direct pentru a o servi.
Deci, sorbetul are la bază fructele, fără lapte sau ou, fiind o variantă potrivită pentru vegetarieni sau vegani, dar și pentru cei cu intoleranță la lactoză sau ou, are o textură mai puțin cremoasă, dar mai light și mai răcoritoare.
#Frozen yogurt
Frozen yogurt (la noi se mai folosește terminologia iaurt înghețat, dar care mie mi se pare că duce cu gândul la altceva, nu la un desert rece asemănător înghețatei) are ca principale ingrediente lapte și culturi vii de iaurt (lactobacillus bulgaricus and streptococcus thermophilus).
Prima oară a apărut în anii ’70 și nu a avut mare succes pentru că semăna la gust prea mult cu … iaurtul :). După ce s-au mai experimentat rețetele și s-au mai adăugat diverse arome, frozen yogurt a început să fie văzut ca o alternativă interesantă pentru înghețată.
La fel ca și înghețata clasică, și frozen yogurt trece prin procesul de amestecare și aerare, iar temperatura la care se păstrează este de aproximativ -7, -8 grade C. Datorită temperaturii scăzute, o mare parte din culturile de iaurt nu vor mai fi active, deci beneficiile pentru organism nu sunt la fel cu cele ale iaurtului normal.
Așadar, frozen yogurt este o alternativă la înghețata clasică, cu un gust ușor acrișor – specific culturilor de iaurt, îndulcit și cu o varietate de arome care a determinat publicul să îl ia în considerare ca variantă în alegerea deserturilor reci de vară.
În concluzie
Știind acum diferențele principale dintre deserturile înghețate, îți va fi mai ușor să îți alegi preferatul. Mai greu va fi cu aroma, dar sunt convinsă că vei găsi o soluție: mai multe cupe :).
fotografii: Shutterstock, Unsplash