În 2013 am venit în Oradea într-o mini vacanță de câteva zile și am fost tare impresionați de cât de frumos se transformase orașul și de cât de liniștit era în comparație cu Timișoara.
Venirea lui Matei ne-a făcut să ne regândim puțin viețile si prioritățile, să ne dorim ca viața noastră să adopte un ritm puțin mai lent, să ne bucurăm de cât mai mult timp petrecut cu el, să ne bucurăm și să apreciem mai mult fiecare moment al vieții.
După acea mini vacanță am luat decizia de a ne schimba orașul de domiciliu. În următoarele luni am vândut căsuța și, în octombrie, eram deja în Oradea împreună cu Matei și cu Iris încă în burtică, în căutare de apartamente.
Un articol scris și ilustrat de invitata noastră de astăzi, Patricia Popescu (Mutiu), fotograf @mutiu_patricia.
…
Patricia s-a născut pe plaiurile bihorene, dar, o dată cu studiile universitare, s-a stabilit în Timișoara. După mai mulți ani, o mini vacanță în Oradea a făcut-o să redescopere frumusețea și liniștea orașului.
S-a mutat cu familia în Oradea pentru că aici a simțit că a găsit un slow living exact cum își dorea. Și ne povestește azi de ce ar trebui să fim (măcar) călători în Oradea.
…
Câteva repere geografice și istorice despre Oradea
Acum să vă spun câte ceva despre Oradea si poate așa o să înțelegeți cum am reușit să ne îndrăgostim de acest oraș într-un timp foarte scurt.
Oradea este amplasată pe malurile Crișului Repede, râu ce traversează orașul de la est la vest și îl împarte în două jumătăți aproximativ egale. Crișul Repede trece chiar prin centrul orașului și creează o luncă plină de verdeață, copaci, un loc perfect unde poți să-ți întinzi o pătură pentru picnic și să te bucuri de energia și sunetul liniștitor al apei.
Și relieful contribuie la unicitatea acestui oraș, Oradea fiind situată într-o zonă de trecere de la relieful deluros (Dealurile Vestice, Dealurile Oradiei), către cel de câmpie panonică.
Între anii 1077-1095 a fost construită o cetate din ordinul regelui Ladislau I, iar prima atestare documentară a orașului a fost consemnată în anul 1113.
Spre deosebire de multe alte orașe medievale care s-au născut ca urmare a unor întemeieri, Oradea s-a format pe parcursul mai multor secole prin unirea într-un singur nucleu a tuturor așezărilor ce au luat naștere în jurul cetății.
Oradea este un important centru istoric-cultural, primul centru al umanismului din Transilvania. Până în 1918, Oradea a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar și a fost guvernată de Budapesta.
În acest oraș de pe malurile Crișului Repede și-au găsit loc de manifestare arhitecți de o valoare și stiluri arhitectonice apropiate Europei Centrale și de Vest. Considerată o adevărată “rezervație de arhitectură”, în Oradea pot fi admirate clădiri, monumente istorice și de arhitectură construite în diferite epoci și stiluri precum: baroc, Art Nouveau și eclectic.
Obiective de vizitat în Oradea
Aș zice să începeți cu o plimbare pe Calea Republicii, care păstrează un loc special în inima mea. Ne-am dorit foarte mult un apartament în centru să putem ieși cât mai des la plimbare prin oraș și am găsit unul chiar pe Calea Republicii și, cât timp am locuit acolo, zilele noastre începeau cu o plimbare pe această stradă superbă și animată, cu aer de vacanță.
Calea Republicii a fost și a rămas o arteră principală a orașului, pornește de la gara centrală și ajunge până în centrul orașului, la Piața Ferdinand. Pe această stradă au fost construite majoritatea palatelor de tip Art Nouveau.
Palatul Moskovits Miksa
A fost locuit de familia Moskovits, familie ce deținea la începutul sec. al XX-lea una dintre cele mai importante întreprinderi din Oradea denumită Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul.
Acest palat este unul dintre preferatele mele, “Doamna Albastra” îi spun eu pentru că motivul decorativ central, situat deasupra balconului este compus dintr-un cap de femeie ce iese dintre ramuri și flori.
Palatul Apollo
Peste drum de Palatul Moskovits se află Palatul Apollo, o clădire impozantă, albă, elegantă. Ce iubesc eu tare mult la aceasta clădire sunt bovindourile puțin reliefate și elementele decorative ca o dantelă fină care îmbracă aceasta clădire maiestuoasă.
Palatul Apollo fost construit între anii 1912-1914 de arhitectul Kálmán Rimanóczy junior. Aici a funcționat la început o cafenea, “Cafeneaua Orașului”, un loc de întâlnire pentru medici, comercianți, mici industriași și tineretul orașului.
Palatul Stern
Palatul Stern se află peste drum de primele doua palate. Planurile amplului imobil au fost concepute de arhitecții Komor Marcell şi Jakab Dezső. Acest palat este decorat cu motive florale specifice artei populare maghiare.
Palatul Rimanóczy Kálmán-Senior
Dacă vă continuați plimbarea pe Calea Republicii înspre Piața Ferdinand, dați peste Palatul Rimanóczy Kálmán-Senior care pe mine, la prima vedere, m-a dus cu gândul la Veneția.
Proprietarul și constructorul a fost arhitectul Kálmán Rimanóczy Senior, care, după moartea sa, a lăsat Palatul moștenire orașului. Exteriorul palatului este pus în valoare prin elemente și structuri decorative din cea mai înfloritoare perioadă a goticului venețian. Etajul întâi are ferestre în ogive, subliniate prin arcade, curbe decorative cu motive geometrice.
Casa Kolozsváry
La capătul străzii aveți pe partea stânga Casa Kolozsváry, construită la comanda bijutierului Sándor Kolozsváry, construcția fiind terminată de văduva acestuia. În clădire, la parter, funcționa bijuteria proprietarului, lângă aceasta se afla magazinul de modă Markovits și Weinberger, la mezanin era amenajat un salon de modă. La etaje se aflau locuințe spațioase, de lux, unele cu câte șapte camere.
Clădirea este una modernă, cu decorațiuni puține, dar a fost dotată de la început cu electricitate.
Casa Poynar
Ajungem în Piața Regele Ferdinand și, la intersecția cu strada Grigorescu, se află Casa Poynar, unul dintre palatele proiectate si construite în stil Art Nouveau de către cunoscutul arhitect orădean Ferenc Sztarill.
Casa a fost destinata comerțului, fiind compartimentată pentru prăvălii. Până în anul 2004, parterul imobilului a găzduit cea mai mare librărie din oraș. În prezent aici funcționează o farmacie, iar la etaj sunt locuințe.
Hotel Astoria – Palatul Sztarill
La intersecția Pietei Ferdinand cu strada Teatrului se află Hotel Astoria – Palatul Sztarill construit în stil neogotic cu elemente Art Nouveau, cu frontoane înalte și contururi curbate. Palatul avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua EMKE, cafeneaua preferata a scriitorilor și ziariștilor vremii.
În vecinătatea Hotelului Grand Astoria se află clădirea superbă și elegantă a Teatrului de Stat Regina Maria.
Piața Unirii
De câte ori ajungem în Piața Unirii este motiv de bucurie atât pentru copii, cât și pentru noi. Ei au spațiu să alerge, să se dea cu trotinetele, noi stăm lângă una din fântânile arteziene și îi observăm, toate astea într-un spațiu în care suntem înconjurați de clădiri monument istoric care îți bucură privirea: Primăria Oradiei (1901 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903 – 1905), Palatul Vulturul Negru (1907 – 1908), Palatul Moskovits Adolf și fiii (1904 -1905).
Palatul Vultutul Negru
Palatul Vulturul Negru, situat in partea de est a Pieței, este cea mai apreciată realizare arhitectonică din Oradea în stilul Art Nouveau. Fațada principală spre Piața Unirii este formată din două corpuri mari, inegale, între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre alte două străzi: Independenței și Vasile Alecsandri.
Palatul Vulturul Negru a fost un complex multifuncțional, în care a funcționat un hotel cu două fațade, două săli de spectacole, cofetărie, cafenea și 75 de camere.
La parter, spre Piața Unirii, în interiorul pasajului erau 35 de magazine, în partea hotelului se afla Cofetăria “Coroana”, la etajul 1 o bancă, iar la etajul al 3-lea erau apartamente.
În aripa dinspre strada Independenței se afla un restaurant și un ansamblu de săli pentru întruniri și evenimente. La intrarea dinspre strada Vasile Alexandri funcționa Cinematograful Urania.
Prima data când am văzut Palatul Vulturul Negru restaurat mi s-a tăiat respirația, am stat câteva momente nemișcată, încercând să observ toate elementele decorative florale cu care este împodobită fațada, picturile din interior, toate detaliile.
De fiecare data când ajungem la Palatul Vulturul Negru trebuie să trecem prin pasaj, o regulă impusă de copii, și de fiecare data este o adevărată încântare să vezi cum pătrunde lumina prin vitraliu, creând o atmosferă aproape magică.
Emblema acestui palat este vitraliul cu vulturul negru care a fost creat cu o incredibila atenție la detalii în atelierul Neumann K din Oradea, în anul 1909.
Biserica cu Lună
Tot în Piața Unirii găsiți Biserica cu Lună, unul dintre monumentele emblematice ale orașului. Pe turla bisericii se afla un mecanism care pune in mișcare o sferă cu diametru de 1M, de forma lunii, vopsită jumătate în negru și jumătate în galben, care arată prin rotirea sa toate fazele lunii.
Fie că vrei să te plimbi, să admiri clădirile superbe, să te relaxezi pe o bancă sau lângă o fântână arteziană, să mănânci o înghețată, sa bei o cafea bună sau să iei o masă delicioasă, în Piața Unirii găsești tot ce dorești.
Foarte aproape de Piața Unirii găsiți doua sinagogi pe care va recomand să le vizitați.
Sinagoga Neologă Sion
Sinagoga Neologă Sion – templul a fost construit de către evreii reformiști din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă în anul 1870.
Sinangoga din Oradea este o clădire în plan pătrat, cu o cupolă centrală de dimensiuni mari. Fațada principală a sinagogii dă spre strada Independenței, fiind de inspirație maură, cu ferestre de mari dimensiuni.
Sinagoga Mare Ortodoxă
Sinagoga Mare Ortodoxă a fost construită pe strada Mihai Viteazul, nr. 4 de maistrul constructor, întreprinzătorul orădean Knapp Ferenc. Clădirea este realizata în stil eclectic, cu spațiu longitudinal de structură tip hală și cu galeria femeilor dezvoltată pe trei laturi.
Dintre decorațiile interiorului se remarcă pictura decorativă cu motive geometrice stilizate a pereților și bolților, cu tonuri de albastru și galben-auriu, vitraliile superbe compuse din elemente geometrice colorate în alb-mat, albastru și portocaliu, aplicate în golurile de diverse forme.
Aici este un loc în care poți petrece ore întregi încercând să observi și să te bucuri de fiecare detaliu.
Complexul Baroc
Pe lista celor mai importante obiective de văzut în Oradea trebuie să includ și Complexul Baroc. Acesta cuprinde: Palatul Baroc, un palat cu 365 de ferestre, construit în stil baroc austriac târziu, ce s-a dorit a fi o copie mai mică a Palatului Belvedere din Viena, Catedrala Romano-Catolică, sfințită în 1780, unde sunt organizate periodic evenimente culturale, concerte de muzică clasică și Șirul Canonicilor compus din 57 de arcade în stil baroc, care constituie un coridor lung de peste 250 m, unind 10 clădiri.
În spațiul din fața palatului și al catedralei a fost amenajată o grădină peisagistică în stil englezesc.
Dacă cumva vizitați Oradea în perioada înfloririi magnoliilor, atmosfera din grădina Complexului Baroc devine una de poveste. Grădina din fața palatului este plină cu magnolii, iar la picioare vi se întind covoare multicolore de flori de primăvara, narcise, lalele, care vor transforma vizita la Complexul Baroc într-o experiență de neuitat.
De câte ori mergem în gradina palatului, timpul parca se oprește puțin în loc, te bucuri de sunetul frunzelor și de bogăția plantelor și a florilor din gradină, uitând pentru câteva momente că te afli în oraș. Este un loc pe care noi toți îl iubim, de la mic la mare și revenim cu mare drag de fiecare dată aici.
Cetatea Oradea
Un alt obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratați daca vizitați Oradea este Cetatea. Cetatea Oradea este un monument arhitectonic, una dintre puținele cetăți utilizate și în prezent.
Cetatea a fost deschisa după un lung proces de restaurare a curții și clădirilor. Zidurile Cetății sunt pline de istorie și te fac să te gândești la vremurile de mult trecute, la câte bătălii s-au dat la porțile cetății sau câți domni și domnițe au dansat în curtea Cetății.
Parcul Dendrologic care înconjoară Cetatea este o altă oază de verdeață, cu multe specii de arbori, plante și tufe de lavandă, dar și două lacuri mici cu nuferi.
Parcul Libertății
Pe lângă toate locurile de care v-am povestit până acum, în Oradea mai sunt câteva locuri foarte îndrăgite de noi patru, iar unul dintre ele este Parcul Libertății sau Parcul cu pian cum îi zicem noi, aflat în apropierea Pieței Ferdinand, pe malul drept al Crișului Repede. Îi spunem “Parcul cu pian” pentru că aici este un foișor unde a fost amplasată o pianină la care trecătorii pot cânta.
Este parcul nostru preferat, de care ne leagă multe momente frumoase. Mult timp am petrecut aici cu copiii, la leagăne, alergând printre copaci sau în jurul statuilor sau în partea de jos a parcului, chiar pe malul Crișului, unde este o luncă superbă, cu multă verdeață, copaci umbroși, bănci și mese din trunchiuri de copac.
De câte ori ajungem aici, ne întindem o pătură pe iarbă chiar lângă Criș și petrecem ore întregi doar bucurându-ne de sunetul și liniștea apei, de rațele și lebedele care vin la mal pentru o mică atenție sau admirând clădirile de pe celălalt mal care, atunci când apa este liniștită, se oglindesc perfect în luciul Crișului.
Casa Darvas-La Roche
Un alt loc drag mie este Casa Darvas-La Roche, care este ca o mică bijuterie ascunsă în inima orașului. Când noi am ajuns în Oradea s-au început lucrările pentru recondiționarea acestei clădiri și abia am așteptat să fie deschisă pentru vizită, iar așteptarea a meritat.
Clădirea este construita în stil Art Nouveau vienez, planul clădirii este în forma de L, având două fațade, una spre strada Iosif Vulcan, iar cealaltă spre Cris. Casa Darvas-La Roche găzduiește singurul muzeu Art Nouveau din România și te transpune în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii.
Expoziția muzeală reconstituie mediul ambiental burghez de la Oradea, obiectele expuse fiind caracteristice locuințelor burgheze, vilelor și palatelor construite în stil Art Nouveau.
Recomandări de locuri cu mâncare faină și cafea delicioasă
Și, după atâta plimbat, probabil vi s-a făcut foame, dar nu va faceți griji pentru că în Oradea se mănâncă foarte bine.
Încep prin a vă recomanda Dorbob Bakery pentru că, atunci când călătorești, de multe ori vrei să iei ceva de mâncare rapid și să îți continui vizita. La Dorbob găsiți pâine artizanală cu maia, cea mai buna pâine din Oradea, produse de patiserie incredibil de bune, cafea aromată pe care o puteți lua și la pachet, sandvișuri pe care doar când le vezi îți lasă gura apă, produse de cofetărie, iaurt cu granola delicioasă și fructe aromate.
Trebuie neapărat să încercați plăcinta în foi (de Beiuș) specifică zonei, plăcinta cu varză sau cartofi, tarta cu legume, deliciosul sandviș roman sau croissandwich-ul cu ou, focaccia.
La capitolul dulce neapărat trebuie să încercați cruffinul, fâșii de aluat pufos la interior și caramelizat la exterior, cu miez cremos de crema mascarpone cu aroma de portocala, este demențial. Trebuie sa încercați și prăjitura Flodni, prăjitura evreiască cu patru straturi de umpluturi diferite: mac, nucă, mere și magiun de prune sau Linzerul cu brânză.
În Oradea găsiți o mulțime de restaurante și bistro-uri cu preparate delicioase. Chiar la intrare pe strada Republicii găsiți Restaurant Allegria care vă oferă preparate tradiționale, dar și seafood sau preparate specifice bucătăriei mediteraneene.
La Ristretto puteți să serviți o cafea delicioasa alături de un mic dejun sau un brunch savuros, într-o atmosfera frumoasă.
Din Piața Unirii ajungeți și pe strada Vasile Alecsandri, o altă stradă pietonală superbă, plină de clădiri fermecătoare, cafenele, restaurante, cofetarii si bistrouri cu oferte variate care să vă încânte papilele gustative.
Aici neapărat încercați The Dripper daca sunteți mari iubitori de mic dejun sau brunch. Cafeaua este genială, pancakes foarte pufoase, sandvișuri mega delicioase, iar atmosfera superbă.
Daca vreți doar o cafea bună și o brioșă sau un sandwich to go si sunteti pe Calea Republicii încercați Zatz Coffee și, pe lângă o cafea delicioasă, luați la pachet câteva zâmbete și puțină energie frumoasă de la cei doi proprietari minunați.
Și nu se poate să vizitați Oradea și să nu mâncați măcar o dată la Piața 9, un local cu design modern și concept unic unde puteți să serviți burgeri delicioși, diferite preparate la grill sau un desert demențial. Mâncarea este delicioasă, gătită cu atenție și pasiune, atmosfera este superbă, personal zâmbitor și amabil.
Un alt restaurant care noua ne place mult si are atmosfera frumoasa este Marty. Aici te simți bine venit, ești întâmpinat cu zâmbete și energie bună, iar mâncarea este delicioasă.
De final
Sper ca v-a plăcut să vă plimbați cu mine prin Oradea. Pentru mine Oradea înseamnă acum “acasă”, deși încă mă bucur să o descopăr și să învăț despre ea.
În Oradea am găsit un oraș mai liniștit, potrivit pentru viața de familie, un oraș care înflorește de la o zi la alta, un oraș care demonstrează că “se poate” și în Romania.
Am găsit oameni zâmbitori și calzi care abia te așteaptă la o poveste și un ritm de viață mai domol.
fotografii: Patricia Popescu (Mutiu), surse date istorice: www.wikipedia.org, www.visitoradea.com, www.oradeaheritage.ro.