O altfel de vacanță în Dubai

Durata: 3 minute

Sigur, atunci când auzi numele Dubai, ceea ce îți vine în minte e opulență, lux, recorduri peste recorduri, mașini scumpe și multe altele, toate la superlativ. Așa este, The IT City în aceste vremuri e Dubaiul, însă o vacanță în Emiratele Arabe Unite poate fi o evadare în natură fantastică, așa cum nu te-ai fi gândit vreodată!

Odată ce ai ieșit din zona metropolitană a marilor orașe, natura este fabuloasă: deșert de 7 culori diferite, precum cele 7 emirate unite, care oferă și mai multe feluri de a face cunoștință cu frumusețea exotică orientală.

Printre experiențele surprinzătoare de care te poți bucura atunci când alegi să-ți faci vacanța în Dubai și Emirate, se numără hiking-ul fie la Khorfakkan sau Jebel Jais, cel mai înalt munte al țării, cu peste 2000 m altitudine, kayak pe lacul de smarald din Hatta sau camping în deșert.

Hiking în Khor Fakkan și Jebel Jais

Khorfakkan este un mic oraș situat la 2 ore cu mașina de Dubai, cu peisaje splendide, care se întind de la plajă până sus pe muntele, loc ideal pentru un traseu de hiking, în Wadi Sena. Pentru cei pasionați de drumeții, cea mai bună perioadă este din noiembrie până în aprilie, iar startul ar trebui să fie înainte de ora 6, pentru a prinde răsăritul sus.

O splendoare de priveliște se arată, atunci când ajungi la finele traseului de o oră și 45 de minute. Iar la întoarcere, poți să alegi una din multele plaje ale Mării Arabiei.

Un alt traseu pentru drumeție este Jabel Jais, care începe de la poalele celui mai înalt munte al Emiratele Arabe Unite. Climatul deșertic cu temperaturi foarte ridicate înseamnă și că munții sunt stâncoși, cu vegetație aproape inexistentă, însă îmbinarea culorilor și canioanele sculptate de vânt creează peisaje care te lasă fără cuvinte.

Traseul de hiking de la Jabel Jais durează între 4 și 5 ore și este mult mai spectaculos, dar și mai dificil.

Kayak pe lacul de smarald de la Hatta

Hatta dam – barajul Hatta – este o enclavă a Dubaiului, la 130 km distanță, un loc superb pentru călătorii active precum hiking, ciclism sau kayak, cea din urmă fiind cea mai populară activitate de vacanță.

Apa din barajul Hatta este de un verde smarald spectaculos, înconjurată de munții Hajar, este un loc perfect pentru plimbări line, la apus, cu barcă sau kayak pentru cei mai activi. Fiind într-o zonă cu altitudine mai ridicată, temperaturile sunt mai blânde și experiența este una foarte plăcută.

Hatta mai are și herghelii în care poți opta pentru cursuri de călărie, o fortăreață construită de portughezi, dar și un muzeu al istoriei și etnografiei poporului emiratez în care poți face cunoștință cu viața de dinaintea descoperirii petrolului: simplă, autentică, tradițională, frugală.

Toate aceste atracții îți pot ocupa un weekend întreg în care nu vei mai simți că ești în Dubai, ci într-o destinație exotică, orientală.

Mers cu cortul în deșert

Una dintre activitățile preferate de expații care locuiesc în număr mare în Dubai și în restul Emiratelor este mersul la grătar în deșert și statul peste noapte, la cort. Iar cei mai curajoși chiar aleg trasee de hiking, rămân peste noapte și mai apoi, se trezesc devreme pentru a fi martorii unei noi zi, al cărei început se vede de sus: frumusețea rară a soarelui ce iese din mare și se înalță peste dune interminabile de nisip auriu și munți stâncoși.

Dacă te atrage această activitate, ai de ales între zona deșertică aproape de marile orașe sau Love Lakes – parcul național dedicat iubirii, o oază în deșert unde sunt amenajate lacuri în forma unor inimi întrepătrunse, alături de alte guri de apă, pe malul cărora se poate campa. Iar dimineața, răsăritul se reflectă maiestuos în apa iubirii.

Poți vizita parcul, te poți plimba ore întregi aici și apoi îți poți așeza cortul, astfel ca priveliștea să aibă și apă, nisip.

Orice ai alege, asigură-te că atunci când călătorești, îți oferi timp să vezi și frumusețile mai puțin turistice, dar de-a dreptul impresionante!

Care sunt planurile tale de vacanță?

Raluca Mureșan
Raluca Mureșan
Călătoare, visătoare, iubitoare de frumos. Consultant în turism și marketing, specialistă în călătorii și vacanțe, mereu în căutarea celor mai interesante locuri și a celor mai frumoase povești. Scrie de pe plajă, din Dubai.