Bile de lână eco-friendly pentru uscarea hainelor

Durata: 2 minute

Poate că nu ai auzit niciodată despre ele (și eu, recunosc, știam până acum destul de vag), dar bilele de lână pentru uscarea hainelor sunt acel “ceva” care probabil că îți va schimba modul în care te organizezi acasă cu spălatul/uscatul hainelor.

Uitându-te la ele, ai spune că sunt niște simple mingiuțe de lână. Dar, dincolo de aspectul lor jucăuș, se află o idee născută din grija pentru mediul înconjurător și pentru slow living, în general.

Și asta pentru că bilele de lână pentru uscătorul de haine sunt 100% naturale, eco-friendly, reutilizabile. În plus, sunt și o alternativă naturală la șervețelele captatoare de umezeală folosite la uscătorul de rufe, precum și la balsamul folosit la spălare, care pot conține substanțe chimice afectând pielea.

Există bile pentru uscătorul de rufe fabricate și din alte materiale, dar cele din lână se dovedesc a fi cele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

Cum acționează bilele de lână?

  • Grăbesc procesul de uscare a hainelor – Rețin și emană căldura emanată în interiorul uscătorului, dar absorb și umezeala, de aceea ajută la grăbirea procesului de uscare. Astfel, se economisește energie electrică  prin reducerea cu circa 40% a duratei ciclului de uscare.
  • Hainele sunt mai puțin șifonate– Separă hainele în timpul procesului de uscare și de aceea, ele vor ieși cu mai puține cute, iar asta înseamnă și mai puțin timp pentru călcat.
  • Acționează ridicând firele din țesături, hainele devenind moi și plăcute la atingere. De aceea, nu mai e necesară folosirea balsamului de rufe la ciclul de spălat.
  • Au efect anti-static – Reduc fenomenul de electrizare a hainelor în uscătorul de rufe.
  • Se pot aromatiza cu uleiuri esențiale pentru a da un miros plăcut hainelor – din nou, nu mai este nevoie de folosirea balsamului de rufe.

În plus, sunt reutilizabile până la 1000 de cicluri de uscare! Pentru întreținere trebuie băgate periodic la un ciclu de spălare.

Alexandra Ștefan – owner la magazinul de produse artizanale Earth Friendly Products Crafted în Iarmaroc, realizează manual astfel de bile pentru uscător folosind 100% lână românească la interior și un strat superior de lână Australia. Bilele au aproximativ 7 cm diametru, iar, în funcție de capacitatea, uscătorului ea recomandă folosirea a 3 până la 6 bile.

“Oițele de la care provine lâna fac parte din rasele Țigaie și Merinos și sunt crescute zburdalnic pe meleaguri românești. Lâna lor este tratată antimolii cu blend natural din plante. Produsul este 100% handmade, zero waste și plastic free. De asemenea, se poate recicla în totalitate la centrele de colectare îmbrăcăminte” povestește Alexandra.

Așadar, dacă vrei să adopți un stil de viață mai prietenos cu mediul, aceste bile de lână pot fi un mic prim pas.

Tu ai folosit până acum bilele de lână pentru uscător?

fotografii: Earth Friendly Products Crafted în Iarmaroc

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.