Ce au în comun piesele de vestimentație contemporane (tricouri, hanorace), zicerile din popor mai vechi sau mai noi, motivele tradiționale și micile piese autentice aplicate (bucăți de pânză brodate sau cusute)? Simplu, Mândra Chic!
Trăim într-o lume în care suntem pe fast-forward zi de zi, în care produsele de masă au invadat toate palierele vieții și în care valorile și obiceiurile de odinioară au fost uitate sau abandonate. Un brand unic în lumea modei românești, Mândra Chic, readuce în prim plan valorificarea tradițiilor românești și introduce conceptul de „zestre contemporană”.
Mândra Chic este un brand lansat de mai bine de 10 ani de către Alina Zară Prunean, pornind de la dorința ei de a recupera valorile portului tradițional românesc și de a le adapta secolului XXI.
Numele duce atât la termenul popular “mândră” cu care erau denumite tinerele românce dichisite în straie tradiționale, dar și la satul Mândra, din județul Brașov, de unde provine Alina. Aici, în micul sat brașovean se află Atelierul-Șezătoare în care se fac toate creațiile Mândra Chic, cu ajutorul câtorva localnice care cunosc încă tainele meșteșugului coaserii și brodării în stil tradițional.
Slow fashion – cultural fashion – zestre contemporană
“Mândra Chic însemnă reuse, slow & cultural fashion, produs local, făcut pe îndelete, original și asumat, înseamnă design autentic și responsabil, lucru manual care însumează sute de ore de dichis și bună rânduială, pledoarie pentru consumul de produs românesc și susținerea micului artizan local”, sintetizează Alina esența brandului.
Pe lângă tricouri și hanorace – piesele de rezistență ale brandului, poți alege și alte produse unice: hăinuțe pentru copii, pernițe de zestre cu aplicații și mesaje brodate, trăistuțe “urbane”, batiste de buzunar brodate, șorțuri de bucătărie cu vechi rețete cusute pe ele sau fețe de masă, broșe și insigne brodate, cărți poștale cu povești.
Cel mai fain este că îți poți crea propria „zestre contemporană”, adică poți face la comandă o piesă de îmbrăcăminte unică, alegând forma de bază, materialul, broderia, mesajul și chiar aducând de acasă bucăți de material, broderii sau alte elemente moștenite din familie.
coloRIT, colecția optimist-colorată de vară
Pentru vara anului 2021, Mândra Chic ne propune o colecție mult mai colorată decât cele de până acum, în care lait-motivele sunt florile, soarele și culorile (roșu, galben, verde, mov).
„coloRIT este colecția noastră optimist-colorată, în vremuri gri, care scoate la lumină tricourile și hanoracele colorate Mândra Chic, în combinație cu mesaje cu puternice vibrații pozitive și o tehnică de broderie specifică Transilvaniei, inspirată din cultura maghiară: irașoș”, spune Alina.
Sub umbrela Mândra Chic mai intră:
Muzeul de Pânze și Povești, aflat chiar în casa bunicilor Alinei, în Mândra – un mic centru cultural și de expunere colecții etnografice, artă vizuală sau tip cultural fashion, dar și un proiect de implicare în comunitate pentru păstrarea valorilor locale (campanii sociale sau de mediu, burse de educație sau ateliere gratuite dedicate copiilor de aici).
Suveica Mamei Ruța în jurul lumii, un proiect internațional de călătorie, dedicat memoriei bunicii Alinei, care și-ar fi dorit să călătorească și să vadă lumea, dar nu a apucat. Astfel, Alina a inițiat acest proiect simbolic prin care diferiți călători iau suveica împreună cu ei în periplurile lor și fac fotografii cu ea în diferite colțuri ale globului. Până acum, s-a depășit 1 milion de km parcurși de suveica-simbol!
fotografii: Mândra Chic