Pe o străduță liniștită din cartierul Cotroceni, mai exact pe strada Doctor Carol Davila nr 96, găsești un loc de basm pentru cei mici: Librăria Asteroidul B 612, dedicată cu totul și cu totul cărților pentru copii.
“Misiunea noastră este să deschidem orizonturile celor mici și să le oferim o poartă spre Posibil prin puterea cuvintelor, a poveștilor și a celor mai frumoase cărți pentru copii din lume. Aici fiecare copil este important și toți sunt bineveniți.” Cu această misiune a plecat la drum, în decembrie 2019, Ana Sipciu, inițiatoarea acestui proiect.
Numele librăriei este inspirat de romanul „Micul Prinț”, Asteroidul B 612 fiind planeta pe care locuiește acesta în carte. „A fost o întâmplare numele – pur și simplu a fost primul lucru care mi-a trecut prin cap când am înființat compania, la momentul respectiv nu mă gândeam că va fi și numele brandului. După aceea, mi-am dat seama că, de fapt, se potrivește foarte bine, așa că acum Asteroidul e o planetă foarte mică și plină de povești 🙂„, mărturisește Ana.
La Asteroidul B 612 găsești cărți pentru copiii între 0 și 12 ani, cu texte bine scrise și grafică de bună calitate, care incită la visare și dezvoltă imaginația. Colecția de cărți propuse aici sunt atent selecționate pentru a oferi cea mai bună experiență de lectură celor mici, dar și pentru a le sădi și crește plăcerea pentru lectură.
Cum poți accesa cărțile librăriei:
- Cel mai simplu este să vii direct la sediu, programul este de miercuri până vineri între orele 14-19, iar în weekend între orele 10-19. Aici te vei bucura împreună cu cei mici de experiența directă a răsfoirii cărților, de recomandări directe din partea echipei atunci când ești indecis, iar copiii își vor putea dea frâu imaginației desenând pe un perete special dedicat.
2. Intri pe site și accesezi secțiunea de shop online de unde poți selecta cărțile în funcție de categoria de vârstă a copiilor, autor, editură sau colecție.
„Cred că vizitele în librărie și cumpăratul online sunt complementare. În librărie putem avea experiența completă a unei cărți – putem s-o răsfoim, s-o atingem. În cazul cărților ilustrate, de obicei scurte, chiar s-o citim complet ca să ne dăm seama dacă vrem să o avem în bibliotecă sau nu. Când e vorba de cărți pentru copii contează și ilustrația, și mărimea literelor, uneori chiar și dimensiunea sau greutatea efective ale cărții. Contează și ”chimia” pe care o are copilul cu cartea, imposibil de prevăzut de multe ori. Noi încercăm să facem și cumpărăturile online mai apropiate de experiența librăriei, prin recomandări personalizate și filme în care arătăm și discutăm noutățile sau diverse alte titluri interesante”, spune Ana.
3. Alegi abonamentul lunar, prin care primești acasă, prin curier, o cutie cu 3 titluri din categoria de vârstă selectată de tine. Livrările se fac atât în București, cât și în țară. Mai multe detalii găsești pe pagina dedicată abonamentelor.
4. Profită de Raftul de schimb, un proiect de reciclare de cărți: aduci de acasă cărți de care cei mici s-au plictisit sau care nu mai sunt potrivite vârstei lor și iei altele la schimb din cele aduse de alți părinți.
În plus, evenimentul de lectură “Storytime” are loc zilnic, de miercuri până duminică, la ora 17, pe treptele din fața librăriei (participare gratuită, fără rezervare).
Recomandări pentru lectura de vară
În funcție de categoria de vârstă, Ana ne recomandă:
0-2 ani: ”Bebe Bondărel, te iubesc” (Britta Sabbag, Maite Kelly, Joelle Tourlonais) – o cărticică în versuri în format mic, complet cartonat, primul titlu pentru bebeluși din seria foarte apreciată Bondărel. Editura Corint Junior.
3-5 ani – ”Paco și fanfara” (Magali Le Huche) – cele mai recente cărți muzicale din seria Paco, prin care facem cunoștință cu instrumente sau bucăți muzicale clasice. Editura Katartis.
6-8 ani – „Povestea cu lupul”, William McCleery – un mic roman captivant și foarte distractiv, pe capitole, potrivit pentru primele lecturi. Editura Frontiera.
9-12 – ”Erori galactice”, Luca Perri – o carte altfel despre știință, cu povești amuzante, uneori incredibile, despre gafe monumentale ce demonstrează că și geniile sunt oameni :).
fotografii: Librăria Asteroidul B 612