Moda. Sau despre a te îmbrăca pentru tine și deloc pentru ceilalți

Durata: 4 minute

Când a încetat moda să mai spună ceva despre noi și când am început să ne îmbracăm pentru ceilalți?

Când am încetat să experimentăm și să alegem ce ne place și când am început să alegem ce poartă toată lumea aka tendințe?

Când a încetat moda să mai fie o joacă și când am început să ne fie rușine cu ceea ce am ales să purtăm?

„Nu ieși așa pe strada că te faci / că mă faci de râs!”
„Albastru e de băietei și roz e de fetițe!”
„Poarta mai multe rochii, să se vadă că ești domnișorică!”

Hainele și moda, implicit, par a fi mai mult despre cum ne împachetăm și ne înfățișam în ochii celorlalți și mai puțin despre cum suntem, cine suntem și ce ne place nouă.

De la rușinea pe care trebuie să o simțim pentru alegerile noastre neconforme, la etichetele „culori de fetițe și haine de băieți” și până la încadrarea în tendințe = norme. Toate sunt parametri ce au vizat, mai degrabă, satisfacerea imediată a actului îmbrăcării pentru a fi conform cu societatea.

Dar mă gândesc că există și un mental health al modei și s-a vorbit prea puțin despre el.
De la educație în styling și imagine cu accent pe ce ți se potrivește și mai puțin pe efemeritatea tendințelor.
De la construirea garderobei sănătoase pe principii budget friendly și sustenabile și mai puțin pe consumerismul fast fashion.

Și până la normalizarea siluetelor de tot felul și acceptarea / incluziunea alegerilor pe care le facem.

Căci, încă vorbim despre curaj și asumare chiar și în alegerea unor piese vestimentare și accesorii “mai fistichii”. Și nu ar trebui.

Despre curaj – asumare – a fi la moda – despre a alege ce îmi place mie pentru că așa vreau și mă bucur să experimentez cu moda că o extensie a personalității și creativității mele.

Am vorbit cu Alex Nimurad, prieten și coleg, un artist desăvârșit, un bărbat cu un simt estetic impecabil și… posesorul unor piese de moda “fistichii”.

Alex Nimurad
Alex Nimurad

Curatorialist: Ce este moda pentru tine?

Alex Nimurad: Un curent de noutate și de reinventare a unei roti care se învârte de când e societatea. De cele mai multe ori o percep ca pe un spectacol pe care îl pot accesa foarte ușor, la un “add to bag” distanta. Uneori este și o masca și o uniforma, sau o armura. Depinde de context și situație și cum o aplic (pe ea pe moda) în viață mea.

Ce vrei să transmiți prin felul în care te îmbraci? Vrei să transmiți ceva?

De obicei nu prea vreau să transmit nimic. Ideal pentru mine e sa mă simt bine cu ce port.

Am observat ca dacă mă îmbrac pentru ceva sau cineva mă simt foarte inconfortabil. Ca și cum încerc sa mă mulez în hainele altcuiva.

Alex Nimurad
Alex Nimurad

Ce criterii ai cand alegi o piesa vestimentara / accesoriu?

Sunt câteva, primul e sa îmi rămână în minte la câteva zile după ce l-am văzut. Dacă e instant crush, automat văd în imaginația mea haina/accesoriul în toate combinațiile posibile cu ce am deja în garderoba de acasă.

Un alt criteriu e prețul. Prefer să cumpăr fie în sales/ sample sales/ lichidări de stoc unde prețul e foarte apropiat de prețul real.

Apoi vine execuția și materialul. În rest, sunt foarte flexibil și îmi place să încerc chestii în afara zonei mele de confort (care e de obicei formată din haine negre și tricouri gri simple).

Ce ai simtit cand ai vazut pentru prima data aceste piese vestimentare / accesorii?

Alex Nimurad
Alex Nimurad The Margiela Tabi Shoes
Alex Nimurad
Alex Nimurad

The Margiela Tabi Shoes

Mi-a plăcut culoarea, că arată confortabil, clasic și ca au un mic twist. Îmi place ca au preluat sursa de inspirație (Jikatabi – tradiționali japonezi) și au adus-o în contemporan și implementat-o atât de natural și neforțat în sportswear. La colaborarea cu Reebok a fost instant crush și mi-a plăcut tare mult cum au texturat culoarea albă peste pantoful negru, dar și cum au perforat partea din spate.

Alex Nimurad
Alex Nimurad The Coin Purse

The JW Anderson Coin Purse

Am zis ca nu aș purta așa ceva niciodată, ca e prea curajos pentru hainele mele, dar în același timp o tot “vedeam” în diverse combinații.

Reacționează oamenii când le vad? Ce spun? Care e reacția pe care o primești? Și cum o primești (ce simti tu?)

Da, de cele mai multe ori mi s-a spus că pantofii sunt satanici sau de bovina, ceea ce mă amuza și mai mult.
O întrebare pe care o aud foarte des e dacă sunt confortabili și dacă Șosetele sunt la fel.
Dacă e ce ceva ce îmi place la modă vestimentara, e atributul secundar pe care îl are și anume ca trebuie sa iti facă plăcere, sa fie fun și sa nu te iei prea tare în serios.
The Coin Purse stârnește zâmbete, ceea ce e un punct ochit-punct lovit.

TU? Pentru cine te îmbraci și care este cea mai „ciudată” piesă din garderoba ta?

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.