Atelier Devi | Două surori unite de o mare pasiune: crearea de bijuterii

Durata: 11 minute

Raluca Sima și Brîndușa van Dijk sau Atelier Devi. Două surori cu trasee diferite de viață, trăind chiar în țări diferite, dar reunite de o mare pasiune împărtășită pentru bijuterii. Și nu doar pentru a le purta, ci și de a le crea și de aduce și altor femei bucuria de a se simți speciale.

Raluca și Brîndușa sunt din Slatina au venit în București pentru studii, ambele alegând ASE-ul. Raluca a ales să se specializeze în Finanțe-Bănci, dar permanent a fost atrasă de creația de bijuterii, drept pentru care a urmat mai multe cursuri în acest domeniu.

Brîndușa s-a îndreptat către Relații Externe Internaționale, urmat de un master în marketing în Olanda, țară care a cucerit-o și a făcut-o să rămână acolo. Timp de 15 ani, a avut roluri de business management în domenii variate.

Pandemia le-a făcut să ia o pauză și să se gândească la ce își doresc cu adevărat să facă în viitor, iar creația de bijuterii a venit ca o idee salvatoare. Și ca moment de reunire într-un proiect antreprenorial de familie.

Atelier Devi

Citește mai jos interviul cu Brîndușa și Raluca, cele două jumătăți ale Atelierului Devi, despre cum a început totul, care este viziunea lor despre bijuterii, materialul inovator cu care lucrează – aurul filat – și cum poate o afacere cu bijuterii să fie și sustenabilă.

Atelier Devi
Raluca Sima și Brîndușa van Dijk – fondatoare Atelier Devi

Curatorialist: Când v-ați îndrăgostit de bijuterii și ați decis să faceți din asta un proiect antreprenorial? În ce etapă a vieții voastre erați înainte de a face acest pas?

Brîndușa: Dragostea de bijuterii am avut-o de când mă știu. Îmi aduc aminte când eram mică și petreceam ore întregi uitându-mă la bijuteriile mamei și ale bunicii. Eram fascinată de delicatețea lor. Îmi amintesc și acum fiecare bijuterie în parte, fiecare detaliu și mi-a plăcut de mică să o văd pe bunica purtând la fiecare eveniment din familie șiragul ei din perle, broșa și cerceii. Mi se părea așa elegantă și deosebită pentru că se gândea de fiecare data cum să înfrumusețeze ceea ce poarta prin ajutorul bijuteriilor.

Cred că bunica noastră a avut o mare influență asupra mea și asupra bijuteriilor pe care aleg să le port sau să le creez. Cred că romantismul, nostalgia pe care o regăsesc clientele noastre în bijuteriile noastre vine de la aceasta reinventare a modelelor clasice, pe care le-am văzut la bunica mea, îmbinată cu modernismul femeii de azi de oriunde din lume.

Eu locuiesc în Olanda de 15 ani și, în acest timp, stilul meu a evoluat, asimilând practicul, sobru, stil specific nordului Europei  însă și îmbinând romantismul și nostalgia de care vorbeam mai devreme, rezultând stilul de bijuterii Atelier Devi.

Atelier Devi

Raluca: Am început Atelier Devi în 2020 în plina pandemie, însă pasiunea pentru bijuterii, am descoperit-o de mult. În ultimii ani, am participat la numeroase cursuri de bijutier, de hand-made, realizând bijuterii din materiale diferite. La început, am realizat bijuterii încercând să găsesc un refugiu, o oază de pace și bucurie în mijlocul situației globale în care ne aflam.

Am început cu un buget redus, de 1000 euro, pe care i-am folosit pentru a cumpăra primele materiale.  Am vrut sa vedem dacă modelele noastre sunt interesante pentru audiența din Romania. Cred că în 2020 eram amândouă într-o etapă de căutare, în care încercam să redefinim ce ne aduce bucurie în viață. Amândouă lucram în multinaționale, în domenii diferite, având cariere de succes și un viitor sigur.

Însă simțeam că nu era de ajuns și că nu mai este destinația pe care o dorim pentru viitor. De foarte mult timp discutam și visam să realizăm ceva împreună și bijuteriile au fost întotdeauna un subiect care ne-a pasionat și unit. Și ne-am gândit: de ce nu?

Faptul că amândouă am făcut studii în afaceri și, pe lângă asta, cursuri de specializare în designul bijuteriilor, ne-a dat curajul să începem atelierul.

Atelier Devi

Ce sunt bijuteriile pentru fiecare dintre voi? Cum le-ați defini?

Brîndușa: Acel ceva care te face sa te simți specială, că pui un efort să te simți bine, în primul rând pentru și cu tine. De când sunt mamă, nu mai am la fel de mult timp să mă aranjez dimineața. Dar, chiar și când lucrez de acasă sau am o zi pe care o petrec doar cu băiețelul meu, îmi pun cercei, inelele preferate și mă simt imediat bine, pentru că am depus un mic efort, doar pentru mine.

Raluca: Pentru mine, bijuteriile nu sunt simple accesorii, ele fac parte din mine, în fiecare zi. Momentul meu preferat al zilei este dimineața, după ce mă îmbrac, mă uit la cutiuța de bijuterii si mă gândesc ce să port în ziua respectivă. Faptul că avem un atelier si că putem realiza exact ce vrem să purtăm are mari avantaje, putem să creăm exact bijuteriile pe care vrem să le purtam.

Cum au fost începuturile pentru Atelier Devi? 

Începutul ne-a dat multe speranțe. De la început am făcut totul doar noi două, de la design și realizarea bijuteriilor, până la a crea website-ul. Am învățat totul, pas cu pas. Nu am avut nici o așteptare, ne-am bucurat să descoperim totul și să luăm lucrurile așa cum vin.

Ne-a ajutat mult faptul că noi două avem interese și skill-uri diferite, însă suntem unite de dorința de a reuși să facem ceva special și, bineînțeles, aceeași viziune a succesului.

Cum vedeți piața bijuteriilor din România? Cum vă situați voi aici, în această piață?

De la început am vrut să realizăm bijuterii pe care doream noi să le purtăm, dar nu le găseam. Și anume, bijuterii moderne, ușor de purtat, zi de zi, dar care au și ceva special, când le porți îți dau o stare de bine cu tine, fie pentru că trezesc o amintire, fie că aduc bucurie prin armonia pe care o au, dar și din punct de vedere al materialelor.

Aici era dilema principală. Căutam bijuterii frumoase, care rezistă în timp, dar care au un preț accesibil.

Iubim bijuteriile din aur solid, dar acestea sunt deseori mai puțin accesibile ca preț. Pe de altă parte, bijuteriile din argint placat sau vermeil nu rezistă în timp.

De aceea, am început să lucrăm cu aurul filat, un material prețios care conține de 100 de ori mai mult aur decât bijuteriile placate cu aur și au un preț accesibil. Acest material ne-a permis să experimentăm, să realizăm bijuterii cu perle și pietre prețioase, să ne descoperim și perfecționam stilul care ne definește.

Aurul filat este un material foarte des folosit în Olanda, unde l-am descoperit, dar mai ales în SUA. În România suntem printre primele ateliere care îl folosesc și suntem foarte bucuroase de acest lucru. Credem că am reușit să realizăm un stil propriu și, folosind aurul filat, să introducem un nou segment în piața de bijuterii din România, acela al bijuteriilor frumoase, care rezista ani de zile.

Cum se desfășoară procesul de creație a bijuteriilor Devi? Colaborați cu ateliere specializate în domeniul realizării artizanale a bijuteriilor?

Bijuteriile sunt în întregime realizate de noi, la atelierul nostru din București. Începem o colecție nouă desenând modelele pe care vrem sa le realizăm. Ideile pornesc de la perlele deosebite pe care le găsim la furnizori, de la modele mai vechi pe care vrem sa le reinventam sau de la ținutele cu care am putea purta bijuteriile.

După această etapă, începem să realizam prototipuri, pe care le purtăm noi la început, să ne asigurăm că vin bine și sunt ușor de purtat.

Ne gândim deja cum vrem să arate viitorul pentru noi și vrem să începem să lucrăm și cu aur solid. Pentru acest lucru, am găsit câteva ateliere din Europa, care pot să realizeze modele desenate de noi.

Suntem foarte entuziasmate de această posibilitate pentru viitor, simțim că păstrăm promisiunea noastră de a aduce femeilor din România bijuterii ușor de purtat, speciale și care rămân frumoase în timp.

Atelier Devi

Care sunt materialele preferate de voi pentru bijuteriile Atelier Devi? De unde provin acestea?

Materialele preferate de noi sunt cele care rămân frumoase în timp. Vrem să evităm risipa de resurse pe produse care pot fi purtate doar un sezon. De aceea, realizăm bijuterii care au un stil atemporal, din materiale care nu se deteriorează în timp.

Folosim aurul filat care rămâne frumos chiar și după 10 ani de purtare, argintul și aurul solid care rămân frumoase toată viața. Oferim și reparații pe viață a produselor realizate în atelierul nostru.

Dacă aurul, argintul și aurul filat sunt alegerile “smart” pentru bijuteriile care rezistă în timp și sunt o investiție care are sens, perlele sunt cele care ne-au cucerit și care ne-au permis să dăm “suflet” bijuteriilor noastre.

Am ales să folosim în exclusivitate perle naturale și de cultură, care au forme organice, făcând ca fiecare bijuterie să fie unică.

În multe din modelele noastre folosim perle cu design-uri moderne, ușor de purtat și nepretențioase. Avem coliere din perle care pot fi purtate cu un tricou și o pereche de blugi și care te fac imediate să te simți elegantă, îngrijită și că ai depus un efort pentru tine. Perlele pe care le folosim provin de la furnizori cu producție sustenabilă din Hong Kong, dar și din alte părți ale lumii.

Ce ne puteți povesti despre aurul filat? Care este diferența față de aurul obișnuit și care sunt avantajele acestui tip special de material?

Când am aflat de aurul filat, nu am putut să credem că acest material există și că nu este încă foarte cunoscut in România și în Europa. Răspunde perfect dilemei pe care o aveam de mult timp: un material care rămâne frumos și permite realizarea de bijuterii la un preț accesibil.

Am început să căutam mai multe informații despre acest material și am luat legătura cu mulți furnizori. Am aflat că aurul filat este des folosit în SUA și câștigă din ce în ce mai multă popularitate în Europa. În industria de bijuterii, aurul filat necesită în mod legal cel puțin 5% din aur pur în greutate, de 100 de ori mai mult aur decât bijuteriile placate cu aur.

Producerea aurului filat este un proces strict reglementat care implică legarea sub presiune a mai multor straturi de aur solid de 14K peste un nucleu de aliaj de înaltă calitate, ceea ce duce la o rezistență crescută a bijuteriei, chiar și 10 ani de purtare.

După aur masiv, aurul filat este cu siguranță cea mai bună și cea mai accesibilă alegere pentru bijuteriile din aur, mai ales pentru pielea sensibilă. Cu puțină grijă, îți poți păstra frumoase bijuteriile din aur filat pentru toată viața. Nu face pielea să devină verde și nu își pierd culoarea. Am fost imediat convinse c[ acest material ne va permite să realizam bijuteriile pe care le vrem și am început cu mult entuziasm să îl folosim.

Sustenabilitatea este un principiu de bază în proiectul vostru. Cum se manifestă ea mai exact în activitatea voastră?

Așa este. Vrem să avem un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător din respect pentru natura și pentru că ne pasă de viitorul copiilor noștri. Sunt multe companii pioniere în sustenabilitate și încercăm să învățăm cât mai mult de la ele.

Atelier Devi este un proiect de suflet și vrem să ne simțim bine cu fiecare decizie pe care o luăm, în modul cum facem afaceri. Sustenabilitatea nu este o alegere, este o practică de bun simț în afaceri ca și în viață.

  • realizăm produse doar pe comandă, ceea ce a însemnat ca ne-am eficientizat operațiile ca sa permitem o alocare flexibilă a materialelor între mai multe modele de bijuterii
  • producem în serie mică. Raluca este cea care realizează fiecare bijuterie manual. Am ales să realizăm mai puțin și de calitate mai bună, astfel încât să putem cere un preț corect pe fiecare bijuterie și să nu depindem de vânzarea unor cantități mari din fiecare model pentru a fi profitabil
  • Oferim reparații pe viață pentru orice produs creat de noi. Repararea unui produs este de mii de ori o alegere mai buna cumpărării unui produs nou, pentru că presupune mult mai puține resurse naturale.
  • Ambalajele noastre au fost de la început 100% bio degradabile și sunt făcute din materiale reciclate.
  • Lucrăm la multe inițiative care urmează sa fie implementate în viitorul apropiat: 100% din operații să fie “carbon neutral” este cea mai mare din ele. Sperăm să avem vești bune anul viitor referitoare la acest aspect.

Care considerați că este rolul unei bijuterii în ținuta unei femei? Ce spune ea despre persoana care o poartă?

O bijuterie este menită să o facă pe persoana care o poartă să se simtă bine. Bijuteria este pentru ea. Să se simtă bine cu ea, să simtă că a depus efort pentru ea în ziua respectivă. Nu credem că femeia este un “obiect de adorație” pentru alții, un fel de muză care trebuie să fie într-un anumit fel pentru a fi plăcută sau adorată.

Vrem să îi oferim ei bijuterii, pe care le poate purta cu lejeritate, cu orice ținută, pentru a-i aduce un pic de bucurie în plus în ziua respectivă. Dacă reușim să o facem sa se simtă bine purtând bijuteriile noastre, suntem fericite.

Atelier Devi

Care sunt piesele pe care le iubiți cel mai mult din toate bijuteriile create până acum? De ce, care ar fi povestea lor?

Brîndușa: Am două piese preferate pe care le port foarte des. Ador cerceii Twist: niște creole micuțe pe care am pus 3 perle de cultură rotunde, legate de cercel printr-un fir de aur. Mi se pare un model așa de frumos, făcând din niște creole simple ceva mai special.

Îi port zi de zi și îi ador: se simt ușori în urechi, sunt ușor de asortat cu ținute de zi de zi și mi se par cu adevărat speciali. Un alt model care îmi place este colierul din perle Positano. Acest colier are ca inspirație un model clasic de “filigree” pe care l-am reinventat într-un model modern, cu perle de dimensiuni mici, ușor de purtat și se asortat cu absolut orice: rochii de in, pulovere, și chiar și tricouri.

Raluca: Colierul meu preferat este colierul Diva. Îl port cu orice ținută, cu cămăși simple, cu tricou si blugi și chiar la evenimente, cu o rochie elegantă. Acesta este realizat din perle de cultură, cu un lanț fin, de care este prinsă o perlă baroc și o scoică din aur filat.

Îmi place acest colier, pentru că mă salvează de fiecare dată când simt că nu sunt mulțumită de ținuta mea. Ador faptul că este versatil: ai nevoie de un singur produs să fii elegantă.

Cum vă hrăniți creativitatea pentru a crea noi modele de bijuterii? Ce vă aduce cea mai multă inspirație?

În primul rând, ne gândim ce am purta noi zi de zi. Multe modele sunt gândite pentru a aduce ceva special ținutelor casual: cămașă și jeans, o rochie lejeră, un tricot relaxat sau o ținută de serviciu.

Bijuterii care pot aduce imediat un pic de strălucire și stil, fără să fie pretențioase sau “overpowering”.

În al doilea rând, inspirația ne vine și uitându-ne la modele clasice sau vintage și gândindu-ne cum le putem aduce în prezent: de aici cred că vin elementele clasice reinventate în linii simple, moderne, cum ar fi filigree-ul pe care l-am menționat mai devreme sau chiar și cercuri, inimi, stele reinventat în modele cu linii simplificate.

Voi ce aveți frumos astăzi?

Atelier Devi a adus in viețile noastre o schimbare binevenită, un drum plin de noutăți și învățăminte pe care le-am îmbrățișat cu drag.

Ne încântă ideea că putem să oferim o bucurie unui alt om prin o bijuterie frumoasă, purtată cu drag. Acest lucru ne face fiecare zi mai frumoasă.

Săptămâna aceasta este și mai frumoasă, deoarece am fost selectate să participăm la 3-a ediție a Romanian Jewelry Week, o adevărată onoare pentru noi fiind încă la început de drum.

Vom avea o expoziție în cadrul magazinului Alb Alb din București pe data de 9 octombrie, unde o sa prezentăm cele mai noi modele de bijuterii din colecția noastră din perle. Sperăm să întâlnim, cu acest prilej, cât mai multe dintre clientele noastre și să ne hrănim reciproc pasiunea pentru bijuterii și frumos.

fotografii: Atelier Devi

Acest articol a fost prezentat de Atelier Devi.

Află mai multe despre evenimentul Romanian Jewelry Week 3.0 din articolul nostru:

Romanian Jewelry Week 3.0 | 10 designeri de bijuterie contemporană ne împărtășesc ce au frumos astăzi

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.