Laneria | Slow fashion bazat pe autenticitate, eleganță și responsabilitate

Durata: 9 minute

„We wool rock you!” este sloganul care însoțește fiecare piesă vestimentară Laneria, o promisiune care înglobează grija pentru calitatea fibrelor folosite, pasiunea pentru design și efortul pentru un business cât mai sustenabil.

Carmen Zamfir, fondatoarea Laneria, este o antreprenoare cu o bogată experiență în domeniul industriei textile – mai bine de 40 de ani – trecând de-a lungul activității sale prin toate etapele procesului de producție: croit, confecționat, controlul calității sau management al producției.

Criza economică din anii 2007-2008 a reprezentat un moment de cumpănă pentru Carmen. Fabrica de tricotaje la care activase cu câțiva parteneri italieni s-a închis, dar pentru ea, acest eveniment nu a fost un eșec, ci mai degrabă un nou început.

Neavând nimic de pierdut, Carmen s-a simțit cu adevărat motivată să pornească un proiect pe cont propriu în domeniul creației vestimentare, prin care să își pună în valoare experiența, creativitatea, pasiunea pentru modă și propria viziune despre lume.

Astfel a luat naștere Laneria, un brand auntentic, care folosește fibre naturale de lână  – merinos, mohair, cașmir, în creații contemporane, durabile și în ediții limitate, ce garantează un caracter original și subliniază încă o dată grija pentru om și natură.

Laneria
Carmen Zamfir, fondatoare Laneria

Curatorialist: Cine este Carmen Zamfir dincolo de rolurile de designer de haine și antreprenor?

Carmen: Sunt o femeie pasionată de modă și o exploratoare a frumuseții. Pe lângă acestea, mă fascinează fiecare aspect al procesului de producție. Prin implicarea mea în toate etapele, de la design și tricotare până la confecționare, controlul calității și ambalare, încerc să aduc o notă personală și atenție specială la fiecare detaliu.

Am crescut în mijlocul naturii, având o copilărie de vis marcată de momente magice petrecute la sat, alături de bunici. Și după mutarea la în Pitesti pe când aveam 7 ani, am continuat să simt o legătură profundă cu natura. Alegerea de a reveni la rădăcinile mele, în judetul Neamt, reflectă pasiunea mea pentru liniște și echilibru, în armonie cu mediul înconjurător.

Înainte de a fi antreprenoare, sunt o soție și mamă dedicată, căsătorită de aproape 40 de ani și mă bucur din plin de timpul petrecut în familie. Am construit împreună o căsuță într-o zonă de munte, lângă Piatra Neamț și aceasta a devenit o oază de inspirație și reîncărcare, iar legătura cu natura influențează și munca mea în moduri surprinzătoare.

Ceea ce fac nu este nu doar o profesie, ci și o expresie a stilului meu personal și a viziunii mele asupra lumii.

Îmi place să cred că am găsit echilibrul între muncă, pe care o ador, viața de familie și bucuriile simple ale vieții. Așa cum spune Confucius, „Dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nicio zi din viața ta”.

Laneria

Când ai realizat că ești pasionată de modă și de creație vestimentară?

Pasiunea mea pentru modă și creație vestimentară a început să prindă contur încă din copilărie. Crescând în perioada comunistă, unde uniformele erau obligatorii pentru toți, am simțit mereu dorința de a-mi exprima personalitatea și de a aduce un plus de originalitate uniformei școlare.

Încă de atunci, încercam să îmi personalizez tinuta cu accesorii și făceam mici modificări pentru a mă diferenția de ceilalți. Această dorință constantă de a-mi crea un stil propriu a fost un punct de plecare al pasiunii mele în continuă evoluție pentru modă și design vestimentar.

Cum a apărut ideea lansării acestui nou brand vestimentar și care au fost pașii de la idee la practică?

Lansarea Laneria a fost rezultatul unei călătorii pline de pasiune, care a avut ca scop aducerea unui echilibru între tradiție și contemporaneitate, precum și construirea unei comunități care să celebreze libertatea, creativitatea și calitatea, într-o lume dominată de consumerism și viteză.

Am început această călătorie prin cercetarea atentă a materialelor și definirea identității brandului. Un moment semnificativ în această evoluție a fost alegerea numelui, inspirat, în cele din urmă, de firele principale folosite în creațiile noastre. Logo-ul Laneria simbolizează originalitatea și bucuria cu care producem fiecare articol.

De la oițele cu stil, la tine în garderobă! Puloverele noastre sunt tricotate cu grijă, din lâna celor mai cool oi din turmă 🙂

Următorii pași au venit firesc: selecționarea cu grijă a firelor naturale, creionarea unui design contemporan premium și stabilirea unor practici etice și responsabile în procesul de producție. Am străbătut fiecare etapă cu atenție și dedicare, adăugând valoare fiecărei piese în parte și consolidând relațiile cu comunitatea Laneria.

Această călătorie nu s-a rezumat niciodată doar la haine, ci a inclus și exprimarea frumuseții autentice și durabile în fiecare articol pe care îl creăm. Cu atenție la detalii și cu o pasiune profundă pentru autenticitate, ne dorim să aducem emoție și bucurie fiecărei femei care îmbracă creațiile Laneria.

Laneria

Povestește-ne despre experiența ta bogată în domeniul textilelor și cum te-a ajutat ea să dezvolți acest nou proiect antreprenorial.

Experiența mea în domeniu își are rădăcinile în anul 1981, când am început să activez în industria tricotajelor. Am traversat toate etapele procesului de producție, de la croit și confecționat până la controlul calității și partea de management al producției. Am avut privilegiul să lucrez în mai multe secții de tricotaje, iar mai târziu, am contribuit la înființarea unei mici fabrici în colaborare cu parteneri italieni.

În perioada crizei din 2007-2008, am decis să-mi deschid propriul atelier, după retragerea investitorilor și închiderea fabricii în care activasem. Această tranziție m-a provocat să învăț, să mă adaptez rapid la noile condiții de piață, și să-mi consolidez abilitățile antreprenoriale.

Această experiență îndelungată m-a educat să apreciez materialele de cea mai înaltă calitate și să acord o atenție deosebită detaliilor fine ale texturilor.

Este o continuare firească a călătoriei mele în lumea tricotajelor și o expresie autentică a pasiunii mele pentru calitate și creativitate.

De ce ai ales lâna ca țesătură principală pentru produsele Laneria? Ce are fibra de lână mai special comparativ cu alte tipuri de țesături?

Au fost mai multe motive care m-au determinat să aleg lâna ca țesătură principală pentru produsele Laneria. În primul rând, firul de lână este moale și călduros, oferind un confort excepțional.

Apoi, lâna este rezistentă și oferă o durabilitate în timp, transformând piesele noastre vestimentare în investiții pe termen lung în garderoba fiecărei femei. De asemenea, lâna menține confortul termic în diverse condiții climatice, conferind produselor un nivel de versatilitate crescut, potrivit pentru diferite sezoane și ocazii.

Sustenabilitatea este un alt aspect esențial, deoarece fibra de lână este biodegradabilă și reciclabilă, având, astfel, un impact redus asupra mediului.

Ce aduce Laneria nou pe piața designului vestimentar românesc?

Laneria aduce o abordare fresh prin combinarea elegantă a tradiției cu inovația și spiritul contemporan. Cu produse realizate în serii limitate, între 50 și 100 de bucăți, din fire naturale, ne propunem să oferim femeilor din România opțiuni vestimentare autentice și deosebite. Într-o eră a producției în masă, ne concentrăm asupra calității, exclusivității și sustenabilității. Fiecare piesă Laneria exprimă atenția noastră la detalii, designul premium și angajamentul pentru o experiență autentică.

Laneria

Laneria

Laneria

Piesele vestimentare Laneria au un stil clasic with a twist. Care este publicul căruia te adresezi cu acest brand, cum este femeia care le poartă?

Femeile Laneria sunt persoane sofisticate, care apreciază eleganța clasică, dar, în același timp, au un spirit deschis către inovație. Ele își exprimă individualitatea prin alegerile vestimentare, având un gust ușor avangardist, dar mereu în pas cu tendințele. Aceste femei pun accentul pe calitate, având principii și valori bine definite. Sunt pasionate de frumos și artă, iar Laneria le oferă opțiuni vestimentare care să reflecte acest rafinament și stil personal.

Care este piesa ta vestimentară preferată din portofoliul Laneria?

Fiecare piesă are un loc special în inima mea, dar cardiganul Heritage, cu detaliul său tradițional românesc, este o adevărată bijuterie.

Laneria
Cardigan Heritage

Hainele reprezintă pentru mine…

… o formă de artă în continuă evoluție și o expresie a personalității. Cred că acestea sunt mijloace prin care poți transmite emoții și inspira încredere. Am petrecut o mare parte din viață lucrând și învățând în fabrici de îmbrăcăminte și ateliere de creație.

Astfel, am ajuns să apreciez importanța fiecărui detaliu, să înțeleg puterea unei haine de a aduce bucurie celei care o poartă și de a crea conexiuni emoționale unice.

Pentru mine, hainele sunt mai mult decât simple obiecte vestimentare. Sunt mijloace prin care îmi exprim creativitatea și prin care aduc un strop de bucurie în viața fiecărei femei.

Produsele Laneria se fac în ediții limitate, de ce ai ales acest model de business?

Acest principiu este mai mult decât un simplu model de business, este o filozofie pe care am integrat-o în esența brandului nostru. Limitându-ne la serii de 50 sau 100 de bucăți pe model, ne dorim să oferim femeilor piese vestimentare autentice și exclusive. Alegerea edițiilor limitate reflectă dorința noastră de a crea o experiență specială pentru clientele noastre, oferindu-le posibilitatea să se simtă unice și apreciate.

Credem că exclusivitatea acestor serii limitate adaugă valoare fiecărui articol și permite concentrarea noastră pe calitate, nu cantitate.

În plus, acest model de business promovează un consum conștient și sustenabil, încurajând femeile să investească în piese durabile și de o calitate superioara, renunțând la mentalitatea fast fashion.

Care sunt principiile de sustenabilitate care stau la baza proiectului Laneria?

Principiile de sustenabilitate care stau la baza proiectului Laneria reflectă angajamentul nostru față de mediul înconjurător. Ne dedicăm sustenabilității în toate aspectele afacerii noastre, începând de la eliminarea intermediarilor și reducerea producției în exces până la utilizarea materialelor sustenabile.

Integrăm și firele de stoc în creațiile noastre, transformând aceste resurse în piese vestimentare de calitate și evitând astfel risipa. Prin producția în serii limitate, promovăm un model de business care nu oferă doar exclusivitate, ci contribuie semnificativ la eliminarea supraproducției.

În plus, utilizarea firelor de calitate oferă durabilitate produselor noastre, iar designul atemporal al creațiilor noastre are menirea de a oferi o alternativă la fast fashion. Laneria își propune să creeze haine autentice, de o calitate excepțională, care să poată fi purtate cu mândrie și bucurie pe termen lung, subliniind astfel angajamentul nostru pentru un consum conștient și sustenabil.

În ceea ce privește producția, tricotam pe mașini performante pentru a asigura un proces eficient și pentru a evita resturile de materiale. În cazul puloverelor cu defecte, adoptăm o abordare responsabilă prin refolosirea materialul, incercand o abordare zero waste din acest punct de vedre.

Care este cel mai frumos feedback primit de la clientele Laneria?

Am primit foarte multe feedback-uri pozitive și mulțumim, pe această cale, clietelor noastre pentru încredere. Toate ne-au impresionat profund, dar cel care îmi vine acum în gand este acesta, primit din partea Liviei:

„Absolut încântată! – Sunt deja la a cincea achizitie și asta spune totul :). Modele fermecătoare, calitate buna a materialului și execuției, genul de obiect vestimentar care devine favoritul tău și din care nu mai vrei să ieși. A trebuit să comand și pentru fiicele mele, ca să mă asigur că nu raman fără :)). Felicitări din toată inima, și pentru atenția la detalii și prezentare, fiecare comanda arată ca un cadou prețios, iar cardul de instrucțiuni personalizat este o idee superbă. Mulțumesc și succes!”

Ce alte branduri vestimentare românești admiri și de ce?

Aprecierea mea pentru brandurile românești se reflectă în admirația pentru Musette și Ami Amalia, două nume de referință în peisajul modei autohtone. Cristina Bâtlan și Amalia Săftoiu sunt, în ochii mei, femei puternice, creatoare de frumos și modele de antreprenoriat.

Admir aceste branduri pentru angajamentul lor în a oferi produse de calitate, pentru promovarea valorilor românești și pentru contribuția lor la diversificarea și îmbogățirea peisajului modei locale.

Care este povestea certificatului de originalitate care însoțește fiecare comandă Laneria?

Certificatul de originalitate reprezintă o mărturie a angajamentului nostru profund față de calitate și transparență în cadrul brandului Laneria. Fiecare produs din seria limitată este însoțit de un certificat personalizat, pe care îl considerăm o parte esențială a experienței Laneria.

Acest document atestă autenticitatea și calitatea fiecărui articol și servește ca o conexiune directă între brand și clientă. Fiecare certificat include numărul produsului respectiv din seria limitată, oferind unicitate fiecărei piese. De asemenea, certificatul este completat manual și personalizat cu numele clientei, exprimând astfel respectul și aprecierea noastră față de fiecare persoană care a ales Laneria.

Pentru noi, certificatul de originalitate este o modalitate de a sublinia autenticitatea și exclusivitatea fiecărui produs, contribuind astfel la construirea unei relații sincere și de încredere cu clientele noastre.

Ce te inspiră în realizarea pieselor Laneria?

Procesul creativ este, într-adevăr, o experiență personală și complexă. Sunt inspirată în realizarea pieselor Laneria de diverse surse, iar fiecare colecție își găsește rădăcinile în emoții și elemente surprinzătoare. Natura este o sursă constantă de inspirație pentru mine, îmi oferă motive și forme interesante care se regăsesc în designurile Laneria. Mă inspiră și peisajele nordice și energia vibrantă a Italiei.

Îmi place să păstrez un strop de mister referitor la acest proces, dar pot împărtăși că totul pornește de la firele cu care lucrăm.

Care ar fi cuvântul care definește ce mai bine brandul Laneria?

Cred că cel mai bine ne definește termenul de „autenticitate„. Laneria aduce originalitate, eleganță și bucurie în fiecare detaliu, în fiecare piesă creată. Vrem să accentuam încrederea în propria frumusețe, iar această autenticitate este fundamentul pe care se construiește identitatea noastră ca brand.

Fotografii: arhivă Laneria

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.