În ziua de astăzi, gestionarea finanțelor personale este o provocare complexă care necesită introspecție, exercițiu practic, studiu și surse de informare de calitate, pentru crearea unei strategii financiare pe termen lung și îndeplinirea obiectivelor de viață. Într-un cuplu, această provocare poate fi pe cât de complexă, pe cât de entuziasmantă, atunci când cei doi reușesc să comunice eficient și să-și îndrepte eforturile către visele și obiectivele comune, definite în cuplu.
Este esențial să înțelegem că un parteneriat financiar sănătos poate contribui la stabilitatea și fericirea relației.
În acest articol, vom explora câteva modalități prin care cuplurile pot începe prima lor călătorie în finanțe personale împreună, să fie mai conectate cu prioritățile lor și să-și atingă obiectivele într-un mod strategic.
articol pentru Curatorialist de Vlad Caluș, educator financiar și fondatorul Academia Minimalistu, plaftormă dedicată educației financiare.
Setarea obiectivelor financiare:
- Stabilirea obiectivelor financiare nu doar că oferă direcție și scop eforturilor voastre financiare, dar contribuie și la consolidarea relației prin lucrul împreună către obiective comune.
- Împreună, stabiliți obiective financiare realiste și cuantificabile. Acestea pot include economisirea pentru o casă, călătorii sau pensii confortabile. Prioritizați acele obiective și lucrați împreună pentru a le atinge. Revizuiți periodic progresul și ajustați-vă planul în funcție de schimbările în viața voastră.
Bonus: Creați obiective realiste și specifice, după o comunicare onestă și deschisă. Apoi setați obiective pe termen scurt (1-3 ani), mediu (3-5 ani) și termen lung (peste 5 ani).
Planificarea financiară:
- Planificarea financiară în cuplu este un proces continuu și dinamic. Este important să alocați timp pentru a discuta despre obiectivele și valorile financiare comune și să stabiliți un plan care să vă ajute să le atingeți. Stabiliți un buget comun, urmăriți veniturile și cheltuielile și identificați domeniile în care puteți economisi și investi. Începeți cu bazele planificării financiare în doi: prioritizarea cheltuielilor, economisirea pentru obiectivele pe termen lung și gestionarea eficientă a fluxului de numerar.
Bonus: Totul începe cu un buget: aduceți laolaltă cheltuielile fixe, cheltuielile variabile și veniturile din ultimele 6 luni.
Management-ul banilor:
- Odată ce aveți un plan financiar în loc, este esențial să gestionați banii eficient. Asigurați-vă că aveți la îndemână o strategie ușor de implementat pentru amândoi, prin care să administrați cu înțelepciune finanțele zilnice, asigurându-vă că fiecare leu este cheltuit în modul cel mai eficient posibil.
Bonus: Creați-vă un sistem de cashflow lunar, în care să încorporați veniturile fiecăruia, împărțite după preferințe, în conturi individuale și/sau conturi comune. Decideți de unde vin banii, în care cont sunt alocați și automatizați plățile pentru furnizori (chirie/ipotecă, facturi și alte abonamente).
Comunicare și colaborare:
- Comunicarea deschisă și colaborarea sunt cheile pentru a construi o fundație financiară solidă, care să susțină obiectivele și stilul de viață ale cuplului pe termen lung.. Faceți-vă timp pentru a discuta regulat despre aspectele financiare și asigurați-vă că fiecare partener se simte ascultat și înțeles. Împărtășiți viziunile, îngrijorările și ideile și găsiți soluții împreună. Explorați activ diferite strategii și tehnici prin care să îmbunătățiți modul în care discutați despre bani și pentru a lua decizii financiare împreună, într-un mod care întărește relația și sprijină obiectivele comune.
Bonus: Faceți câteva exerciții practice de imaginație. Cum arată visele voastre pentru următorii 5-10 ani? Ce vreți să realizați? După ce răspundeți, continuați cu vizualizarea vacanței perfecte. Apoi cu vizualizarea unei zile perfecte, de dimineață până seara. Veți vedea practic către ce obiective și dorințe puteți economisi împreună.
Investiții și economii:
- Investițiile și economiile sunt instrumente importante în construirea securității financiare pe termen lung. Cercetați împreună opțiunile de investiții potrivite pentru voi și stabiliți strategii pentru a vă diversifica portofoliul. Documentați-vă cu privire la strategiile de diversificare pentru minimizarea riscurilor și maximizarea randamentelor.
- Nu neglijați importanța economisirii regulate și consistentente pentru a vă asigura că aveți un fond de rezervă pentru orice eventualitate. Investițiile oferă oportunitatea de a crește averea pe termen lung și de a atinge obiective financiare ambițioase.
Bonus: Începeți prin crearea unui fond de urgență (ideal ca el să acopere între 3 și 6 luni de trai). Suma exactă va varia în functie de stilul vostru de viată, obligațiile financiare si de nivelul de confort dorit. Al doilea pas este să fixați conturile de economii, care să răspundă obiectivelor voastre pe termen scurt, mediu și lung.
Money Date:
Un „money date” este o modalitate eficientă de a face gestionarea financiară mai plăcută și mai constructivă în cuplu. Acesta implică programarea unei întâlniri regulate pentru a discuta despre finanțele voastre comune și personale. Folosiți acest timp pentru a revizui bugetul, a verifica progresul către obiectivele financiare și a face planuri pentru viitorul vostru financiar împreună. Un Money Date poate întări relația și poate transforma gestionarea finanțelor într-o activitate pozitivă și colaborativă.
Bonus: Alegeti primul Money Date: Stabiliti data, ora si locul, dar și obiectivul, pentru primul vostru money date. Alegeti un cadru care minimizeaza stresul si distragerea atentiei.
Prin adoptarea acestor principii esențiale ale planificării financiare și prin cultivarea unei comunicări deschise și constructive, cuplul poate construi o fundație financiară solidă care să susțină obiectivele lor pe termen lung și să le ofere securitate și stabilitate în viața lor financiară și personală.
___________
Vlad Caluș este fondatorul Academia Minimalistu, plaftormă dedicată educației financiare.
Vlad Caluș este un tânăr antreprenor pasionat de antreprenoriat și de independență financiară. Cu o comunitate vastă în spate, Vlad împărtășește în scris experiența personală legată de atingerea independenței financiare, oferind acces transparent la propriul lui portofoliu de investiții de €100,000, construit până la vârsta de 26 de ani. La 19 ani a decis să lase facultatea pentru a se dedica exclusiv antreprenoriatului, lansând start-up-ul Planable, platformă online de colaborare pentru echipele și agențiile de marketing. Primii săi pași în această călătorie de dezvoltare a companiei l-au adus de la Chișinău la Cluj, apoi la Sillicon Valley și Londra. La vârsta de 22 de ani, Vlad Caluș a fost recunoscut în prestigiosul top care celebrează reușitele notabile ale tinerilor sub 30 ani – Forbes 30 Under 30.
Cursurile de inițiere „De la Nu Știu la Prima Investiție”, „Banii Tăi Centralizați”, „Primul Tău Buget”, „Independența Financiară Pentru Începători”, cursurile specializate pentru părinți „Investește Pentru Viitorul Copiilor Tăi”, cursurile pentru viitorii investitori „Venit Pasiv din Dividende” și sesiunile de mentorat financiar fac parte din programul amplu de educație financiară dezvoltat de Academia Minimalistu.
Platforma de cursuri este disponibilă online: https://minimalistu.teachable.com/
foto: Vlad & soția sa, Catrina
fotograf: NadyaGlo