“Nimeni nu știe câte animale avem pe străzi, e imposibil de estimat pentru că rata abandonului e uriașă”, îmi povestește Hilde Tudora, șef al Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov. Din documentarea ei reiese faptul că doar 1 din 10 căței de pe străzi este adoptat.
Am pornit la drum acum o lună să descopăr mai multe despre adopția umană. Prin poveștile personale despre adopție ale lui Noemi și Sînzianei am conștientizat și o altă față a adopției, cea a animalelor domestice. Ambele au adoptat căței. Și pentru că eu cred în destin, o cunoștință mi-a povestit despre inițiativele Hildei în această perioadă.
În plus, vara aceasta, socrul meu a adoptat un cățel de pe strada de la țară. Bine, adevărul este că mai mult s-a trezit cu el în curte și s-a atașat de el. Pe timpul rece s-a mutat înapoi în București și pentru că nu avea cum să ia cățelușa cu el, mai are o cățelușă acasă, am decis ca eu și soțul să o adoptăm, să avem grijă de ea, să o sterilizăm.
…
Hilde îmi povestește că dintr-o femelă nesterilizată și un mascul necastrat pot apărea, în șase ani, aproximativ 67K de pui dacă animalele se înmulțesc necontrolat. Iar în ultimele patru luni echipa ei s-a ocupat de aproximativ 150 de câini și 20 de pisici. Asta ca să îți faci o idee despre numerele și rata scăzută de adopție.
Până la vârsta de 30 de ani, pe care urmează să îi împlinească în decembrie, Hilde s-a născut în Dolj, s-a școlit acolo până în clasa a VIII-a și spune că este “fată de la țară” cu mândrie. Fosta absolventă a Facultății de Științe Sociale, specializarea Jurnalism, la Universitatea din Craiova, din vară și până acum a făcut o lume întreagă să se uite la România prin intermediul campaniei “Umple golul din viața ta” despre care ne povestește mai multe mai jos.
CURATORIALIST: Care este prima ta amintire legată de animale?
Am avut animale de când mă știu și am fost educată în direcția asta: să am mereu grijă de ele. Am salvat animale de pe străzi, am cules căpușe de pe câinii nimănui în drum spre școală, am scris despre ele și am multe fotografii din copilărie cu câte un animal în brațe.
Nu-mi văd viața fără animale și consider că un om care nu simte empatie față de ele e gol pe dinăuntru.
Din documentare reiese că ești jurnalist de teren la bază. Ce te-a motivat să aplici la jurnalism?
Am lucrat în presă încă de pe băncile facultății. Mi-am dorit mult să fiu jurnalist pentru că îmi place să scriu. Mereu mi-am așternut pe foaie gândurile, sentimentele. Îmi plac cuvintele și uneori reușesc să le fac să sune bine.
Cum a fost trecerea, a fost un moment care a declanșat schimbarea către protecția animalelor?
Trecerea a fost naturală. Ca jurnalist, am documentat mult problema animalelor în general – suferința animalelor de export în Orientul Mijlociu și adopțiile de animale din România, Germania sau UK. Am făcut campanii și am susținut modificarea legislației astfel încât cei care fac rău cu intenție animalelor să fie pedepsiți cu adevărat.
Mi-am dorit să fac mai mult pentru animale, iar poziția pe care o ocup acum îmi permite acest lucru.
Cum ai ajuns în echipa Consiliului Județean Ilfov, ce îți place cel mai mult la noul tău rol și ce schimbări îți dorești să aduci în județ?
Am ales să fac parte din actuala echipă a Consiliului Județean Ilfov pentru că președintele instituției își dorește cu adevărat să schimbe ceva pe acest plan și nu numai. Îmi place să lucrez cu și pentru animale. Ce poate fi mai frumos?! Sunt în slujba celor mai curate inimi.
În momentul de față rolul meu este să vin cu proiecte care să rezolve problema câinilor fără stăpân din județul Ilfov. Împreună cu echipa din care fac parte, gândim proiecte care să prevină abandonul animalelor și să încurajeze adopția. În momentul de față, avem la sediul Consiliului Județean Ilfov 11 câini și 6 pisici. Vorbim de animale salvate de pe străzi, cărora le căutăm familii responsabile.
Îmi doresc să reduc numărul câinilor de pe străzi și din adăposturi; să educ, să schimb mentalități și cât mai multe vieți, să văd cât mai mulți câini adoptați.
Cum decurge procesul adopției canine, se adoptă mult în țară sau sunt mai multe propuneri de adopție din străinătate?
Ca să adopți un câine, să schimbi o viață, trebuie să îndeplinești trei condiții: să prezinți o copie de pe buletin, să faci dovada spațiului și dovada venitului (sunt condiții prevăzute în legislație). Și orice efort merită! Un câine te schimbă complet. Odată intrat în viața ta, nu-ți mai vezi viața fără el.
Se adoptă mai mult în străinătate decât în țară, dar eu cred că, prin proiecte frumoase și bine gândite, putem crește rata adopției și în România. Trebuie doar să ne implicăm cu adevărat. Noi am reușit să aducem oamenii mai aproape de animalele singure prin campaniile pe care le-am făcut până acum.
Care sunt pașii pentru educația românilor, în special a noilor generații cu privire la animale?
- Informarea
- Exemplificarea
- Implicarea noilor generații
Ce poți să ne spui despre responsabilitățile proprietarilor de câini și sancțiuni când nu sunt respectate legile?
Din punctul meu de vedere, 80% dintre români nu sunt responsabili atunci când vine vorba de animalele lor. Foarte puțini oameni știu că există o lege care protejează animalele, foarte puțini oameni conștientizează că problema animalelor de pe străzi pleacă de fapt de la om, nu de la animal.
În zonele rurale, cei mai mulți câini sunt nesterilizați. Amenda pentru nesterilizarea câinelui de rasă comună e cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar abandonul se pedepsește cu amendă de până la 3.000 de lei.
În continuare, sunt oameni care cred că locul câinelui e în lanț și care nu dau doi bani pe suferința animalelor.
Poți să ne povestești mai multe despre inițiativele pentru a educa publicul și a promova adopțiile – Caravana Responsabilității și Umple golul din viața ta?
Ideea campaniei “Umple golul din viața ta” a părut la început ceva greu de făcut. Ne-am dus la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) cu gândul că cel mai probabil nu vom reuși. Dar am găsit la LPF oameni foarte deschiși.
Am știut că ne vom bucura de vizibilitate mare, dar nu ne-a trecut niciodată prin cap că marile publicații ale lumii vor scrie despre noi. Am fost dați exemplu în toate colțurile lumii și, cel mai frumos, ideea noastră a fost preluată și de alte țări, de Bulgaria, Grecia și Italia.
Am prezentat până acum căței disponibili pentru adopție la șase meciuri. Fotbaliștii, organizatorii meciurilor, observatorii meciurilor, toți sunt super deschiși cu noi și ne susțin.
…
Caravana responsabilității a fost o campanie de informare privind beneficiile sterilizării animalelor și obligațiile legale ale deținătorilor de câini și pisici. Am mers în Dobroești, Măgurele, Domnești și Corbeanca. Am mers efectiv din poartă în poartă și am stat de vorbă cu oamenii.
Am constatat următoarele:
- în una din două curți există cel puțin un câine; 70% dintre câinii din curți nu sunt sterilizați deși sunt de rasă comună; cel mai invocat motiv: nu-l sterilizez pentru că nu iese din curte; în una din cinci curți există cel puțin o pisică;
- 80% dintre pisici nu sunt sterilizate pe motiv că pleacă de acasă și sunt greu de prins.
Este foarte important să știm că: numai prin sterilizare reducem numărul animalelor de pe străzi. Astfel prevenim problemele de comportament ale animalului nostru și diminuăm din riscul îmbolnăvirii animalului.
Ce susținere ți-ar plăcea să ai pentru a-ți putea îndeplini țelurile cu aceste inițiative și ce ai în plan pentru 2022?
Susținere am din partea președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma. Iar asta contează mult. Nu lucrez sub presiune și mereu mi se oferă încredere și sprijin. Și, cel mai important, am alături de mine oameni care mă ajută să mișcăm lucrurile în direcția bună. Am o colegă, Anca, despre care zic mereu că e mâna mea dreaptă. Când nu suntem la birou, ne sunăm și croșetăm idei.
Pentru 2022 vreau să continui să lucrez pentru animale și, sper eu, să fac treabă bună.
Am energie, am entuziasm și inima plină de iubire pentru bine.
Tu te-ai gândit vreodată să adopți, ai o poveste de adopție? Te așteptăm în comentarii mai jos.