Plant Up: „fără plante, viața noastră nu ar fi completă”

Durata: 7 minute

Dacă pentru mulți dintre noi, ghivecele cu plante de interior sunt elemente de decor care dau frumusețe și armonie unei camere, pentru Raluca Tenea (24 ani) și Koray Turhan (26 ani), plantele sunt pasiune și centrul unui proiect antreprenorial aflat la început de drum.

Plant Up este numele micului business online cu plante de interior și a fost lansat de o jumătate de an de cei doi tineri antreprenori. Raluca vine cu expertiza în domeniul plantelor, ea fiind absolventă a Facultății de Horticultură din cadrul USAMV, dar și cu dragoste pentru plante pe care i-a insuflat-o și partenerului ei de viață și de business. Koray, care a urmat cursurile Facultății de Film Production, din cadrul The University of West London, aduce, în schimb, spiritul întreprinzător și creativitatea.

Mai jos, un interviu cu Raluca despre cum au luat decizia de a deschide un astfel de business, ce aduce nou Plant Up, dar și despre rolul plantelor de interior în viața noastră.

Raluca Tenea și Koray Turhan

Curatorialist: Când ați lansat proiectul Plant Up și cum a fost începutul?

Raluca: Plant Up a fost sădit în mințile noastre încă din 2020. Timp în care fiecare dintre noi era implicat în diverse proiecte, eu lucrând ca organizatoare de evenimente (tot înconjurată de flori). Anul acela a venit cu multe schimbări pentru noi în plan profesional și căutarea de noi oportunități.

Încet și sigur am pus cap la cap conceptul ușor inovator și, credem noi, nu suficient de exploatat la noi în țară: un shop online cu plante de interior însoțite de instrucțiuni de îngrijire, tips-uri personalizate și ghivece decorative, livrate direct la ușa ta, în plus oferim consultanță înainte și după achiziționarea plantelor.

Deși au trecut doar 6 luni de la lansare, simt că acest proiect și-a creat rapid și sigur o cale bine definită și ne bucură să vedem impactul pe care îl are asupra persoanelor care ne descoperă. Datorită lor am ajuns să creștem așa frumos, feedback-ul lor ne încarcă mereu pozitiv.

Când erați copii, iubeați natura, florile, statul și jucatul pe afară? Care a fost relația cu plantele?

Cred că toți copii sunt atrași și curioși față de natură și sunt sigură că fiecare dintre noi a trăit cele mai plăcute experiențe și peripeții în natură.

De mică, am avut o mare curiozitate pentru plante și îmi plăcea să stau pe lângă bunici pentru a învăța cum se îngrijesc, să le înțeleg nevoile. Pot spune că pasiunea pentru plante s-a transmis din generație în generație, părinții mei având în acest moment o seră minunată cu flori și arbuști decorativi în Popești-Leordeni. La început, serele erau dedicate legumelor. Treptat, s-au îndreptat către flori, lucru care m-a încântat foarte mult. De atunci am început sa îmi petrec foarte mult timp printre flori ajutându-i, cu mâinile în pământ lucru care, pentru mine era cel mai relaxant sentiment pe care îl puteam avea.

Cât despre Koray, a copilărit în afara Bucureștiului, aproape de pădure, la Izvorani, unde marea majoritate a timpului și-l petrecea afară, în natură.

Care crezi că este rolul plantelor în viața oamenilor?

Trăind în mediul urban, în „jungla” de beton, am conștientizat cât de important este să menținem conexiunea cu natura și să ne înconjurăm de plante și la interior. Consider că, plantele aduc pur și simplu viață în casele noastre.

„Pe lângă faptul că ne purifică aerul pe care îl respirăm, plantele reprezintă o sursă infinită de energie și au un rol terapeutic în viața noastră: ne aduc o stare de liniște și relaxare, ne reduc stresul acumulat peste zi și ne îmbunătățesc starea de spirit.”

Ce aduce nou Plant Up în domeniul plantelor de interior?

PlantUp este mai mult decât un shop online cu plante, la noi fiecare plantă vine însoțită de instrucțiuni de îngrijire și tips-uri personalizate pentru ca oricine, chiar și un necunoscător în ale plantelor, să poată avea grijă de ele. De aceea, colecția noastră de plante se focusează în special pe cele ușor de îngrijit și credem că există o plantă potrivită pentru fiecare dintre noi.

Oferim consultanță în alegerea plantelor și a ghivecelor potrivite pentru spațiul fiecăruia, dar și după achiziționarea lor, atunci când oferim sfaturi de îngrijire personalizate. În cazul în care intervine pe parcurs ceva cu planta achiziționată, avem o secțiune dedicată „Plant Doctor”, unde ne poți povesti despre ce problemă ar avea planta ta, astfel încât să putem găsi o soluție rapidă și un tratament corespunzător pentru ea.

Care sunt criteriile de care trebuie ținut cont atunci când vrei să achiziționezi o plantă? Sunt diferite plantele care se potrivesc acasă de cele de la birou? Sau cele din dormitor cu cele din bucătărie? Inițiază-ne, te rog, în lumea plantelor pentru interior! 🙂

Cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont când alegem o plantă pentru spațiul nostru sunt: condițiile de lumină, cât timp putem acorda îngrijirii lor, ce dorim să facem cu planta respectivă sau mai exact unde vrem să o amplasăm. Dacă dorim să alegem plante pentru baie sau bucătărie, ne putem orienta după cele care sunt mai pretențioase față de umiditate și, atunci, noi le putem crea un mediu similar cu cel de origine. În celalalte camere putem opta pentru plante care nu necesita condiții speciale de umiditate.

Dacă ne gândim la plantele de birou vs cele de acasă, nu există mari diferențe. În schimb, la birou putem opta pentru plante care nu vor necesita prea multă atenție din partea noastră și care nu se supăra dacă uiți să le uzi, cum ar fi Snake plant (Sansevieria trifasciata) și Zz plant (Zamioculcas zamiifolia). Fiind plante suculente, ce acumulează apă în frunze datorită adaptării la condițiile de mediu secetoase, acestea vor necesita udări rare. Chiar le vom face rău dacă le udăm prea des sau prea mult. Este mai bine să uiți să le uzi decât să le dai apă în exces.

Un alt aspect care trebuie luat în vedere este dacă avem animale de companie curioase, astfel este bine să alegem variante de plante non-toxice sau pet-friendly.

Care este cea mai cumpărată plantă din shop-ul Plant Up, the most wanted one?

The most wanted one este clar o plantă ușor de îngrijit, aproape de „neucis” cum ne place să le alintăm noi, și anume Zz plant (Zamioculcas Zamiifolia).

Ar fi bine să alegem plantele și în funcție de personalitatea oamenilor, există vreo corelație?

Personalitatea oamenilor ne-a inspirat sa atribuim fiecărei plante câte un nume, să le umanizăm deoarece credem că fiecare plantă deține ca și noi o personalitate unică exprimată prin formă, culoare, structură și condițiile de mediu ideale pentru ea. În plus, ni s-a părut un mod funny de a reține mai ușor denumirile plantelor. 🙂

Sigur că plantele se aleg în funcție de personalitatea fiecăruia. De exemplu, dacă știi că ești o persoană ocupată, care nu poate acorda mult timp pentru îngrijirea plantelor, poți opta pentru plante care necesită un minim de atenție din partea noastră (ex: Zz plant, Snake plant). Pe de altă parte, dacă dispui de mai mult timp liber și ești o fire meticuloasă, te poți avânta și la plante, să zicem, ușor pretențioase (Calathea, Ficus lyrata, Strelitzia).

Am văzut că oferiți și serviciul de „plant doctor”. Apelează des clienții la voi pentru sfaturi de tratament?

Da, chiar suntem surprinși de cât de multă lume apelează la ajutorul nostru, chiar dacă aceștia nu au achiziționat neapărat o plantă de la noi. Suntem mai mult decât bucuroși să îi ajutăm cu sfaturi și să oferim soluții rapide și un tratament corespunzător pentru plante.

Câte sortimente de plante aveți disponibile?

În acest moment avem disponibile aproximativ 25-30 sortimente de plante, dar acest număr fluctuează deoarece încercăm în permanență să aducem un aer fresh prin plante noi, ușor de îngrijit, în funcție de sezonul în care ne aflăm.

Presupun că acasă aveți multe plante de interior, cam care ar fi numărul lor?

Avem acasă peste 100 plante, dar pot justifica acest număr mare la prima vedere, deoarece o parte din plantele pe care le avem în shop le ținem acasă, spațiul pe care îl avem dedicat pentru ele fiind în acest moment insuficient.

Daca te-ai putea transforma într-o plantă de interior, ce ai alege să fii?

Ușor de răspuns: m-aș transforma într-o Monstera minima (Raphidophora tetrasperma). Este o plantă tropicală, cu un look wild, fiind într-o permanență creștere și dezvoltare, așa cum îmi place să cred și eu despre mine – vezi mai jos imaginea:).

Dacă nu te-ai mai ocupa de plante, ce altceva ai face?

Nu îmi pot imagina altceva în momentul de față, dar cu siguranță ar fi vorba de un domeniu care implică multă creativitate.

Care ar fi 3 stări/sentimente/emoții pe care ți le induc plantele preferate?

Liniște, siguranță, acasă.

Dacă nu ar mai exista plante, atunci…..

…. atunci viața noastră nu ar fi completă.

Ție ce plante de interior îți țin companie? Împărtășește-ne în comentarii!

fotografii: PlantUp

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.