Acum mulți ani, când bucătăria nu era așa o pasiune pentru mine, aveam două tipuri de cuțite, unul zimțat, folosit la pâine, iar altul cu lama lungă și subțire, bun la toate și la nimic în același timp 🙂. Desigur, facem abstracție de cele mici, folosite ca tacâm la servirea mesei. Uitându-mă în urmă, nu știu cum de mă descurcam cu atât de puțin și atât de… generaliste. E drept, însă, că nici nu găteam așa de mult și la nivelul la care gătesc acum.
Și, totuși, mi-ar fi plăcut să fi știut și atunci aceste lucruri, așa că vă îndemn să citiți informațiile, indiferent de cât de mult gătiți și cât de complicat. Un cuțit bun și folosit la ce trebuie te va scuti de mult efort și îți va face viața de bucătar mai ușoară și mai plăcută!
Despre cuțite
Cuțitele sunt unele dintre cele mai utilizate ustensile din bucătărie. Aproape de fiecare dată când gătim ceva, folosim măcar un tip de cuțit. Dar pentru ca aceste instrumente să îți fie camarazi în periplurile tale culinare, trebuie să știi ce să alegi și la ce anume să le folosești pe fiecare dintre ele.
În primul rând, ar trebui să știi că, în funcție de modul în care sunt fabricate există două mari categorii de cuțite:
- Cuțite turnate dintr-o singură bucată (sunt cele fabricate integral din metal). Sunt mai grele, dar se remarcă prin construcție robustă, echilibrată și durabilitate mare. Și, da, sunt mai scumpe.
- Cuțitele nituite (cele la care lama de metal este prinsă de mâner, de regulă din lemn, cu ajutorul unor nituri). Acestea au o greutate mai redusă pentru că mânerul este fabricat dintr-un material mai ușor, mai puțin robuste și nu atât de durabile (există pericolul ca mânerul să se rupă în urma unei solicitări prea mari).
Foarte importante sunt greutatea, mărimea și modul în care simți cuțitul în mână, iar asta este ceva foarte personal.
Ideal este să îți alegi singur cuțitele, pentru a le putea testa cum le simți în propriile mâini.
Tipuri de cuțite pe care trebuie să le ai în bucătărie
1. Cuțitul bucătarului (Chef’s knife)
Este, probabil, cel mai folosit în bucătărie, cam în 90% dintre activități. Este un cuțit cu o lungime a lamei de 20 de cm și o lățime de până la 4 cm. Este foarte util în multe dintre activitățile pe care le presupune gătitul: cu ajutorul cuțitului de bucătar, poți tăia în felii, mărunți, toca. La acest tip de cuțit, lama este ușor curbată în partea dinspre vârf, pentru a facilita mișcarea cuțitului în timpul tăierii.
Versiunea japoneză a cuțitului de bucătar poartă numele de Santoku și are, de regulă, lama cu mici adâncituri, menite să împiedice bucățile tăiate să rămână lipite de lamă.
2. Cuțitul pentru legume
Este al doilea, după cel al bucătarului, la frecvența folosirii în activitățile culinare. Este mult mai mic decât primul, lama sa având, de regulă, între 8 și 12 cm. Este folosit pentru decojirea legumelor, a citricelor, tăierea în bucăți a fructelor mici sau a cartofilor, curățat creveți sau midii etc.
3. Cuțitul cu lama zimțată (sau cuțitul de pâine)
Este folosit pentru tăierea alimentelor cu coajă tare și interior moale, așa cum este pâinea, de unde este și denumirea, de cuțit pentru pâine. Zimții ajută la tăierea alimentelor cu precizie, fără să rupă. De asemenea, este folosit pentru tăierea alimentelor cu coaja lucioasă și alunecoasă (de exemplu, roșii), precum și pentru felierea blaturilor de tort în cofetărie.
Lungimea lui este cam aceeași cu cea a cuțitului de bucătar. Acest tip de cuțit are marele avantaj că rămâne ascuțit pentru o lungă perioadă de timp.
4. Cuțitul pentru feliat/tranșat
Este un tip de cuțit „mai specializat” față de cuțitul bucătarului și, anume, în feliere. De regulă, alimentele pe care le tai cu un astfel de cuțit sunt bucăți mari de carne, unde felierea cât mai precisă și uniformă este esențială.
Are o lamă mai puțin lată și este un pic mai lung decât cuțitul de bucătar.
5. Cuțitul pentru dezosare și filetare
După cum îi spune și numele, acest tip de cuțit servește la dezosare și la filetare (pui, pește). Are o lamă flexibilă și subțire și vârful foarte ascuțit, ceea ce face să poată urmări cu ușurință porțiunile curbate. Cuțitul pentru dezosare și filetare nu trebuie folosit pentru a tăia oase sau alimente tari, pentru că lama sa moale și flexibilă se poate strica ușor.
Tu ce cuțite folosești de obicei în bucătărie?
fotografii: Unsplash