Îmi plac tare mult florile, sunt atât de vibrant colorate și frumoase încât uneori îmi vine să le mănânc. La propriu. Și chiar pot face asta cu florile comestibile care înfrumusețează orice fel de mâncare, dulce sau sărată. Sunt convinsă că știi deja mare parte dintre florile despre care urmează să îți povestesc, dar probabil că nu știai că le poți pune și în farfurie, nu-i așa?
Câteva tipuri de flori comestibile
- Florile de dovlecel sunt o delicatesă în gastronomia italiană, fiind de regulă umplute cu brânză și mirodenii, apoi făcute pane și prăjite.
- Gălbenelele au un gust ușor picant și o notă vagă de citrice. Uneori pot fi și amare, de aceea se potrivesc cel mai bine în salate. Gălbenelele mai sunt folosite în loc de șofran, pentru a da culoarea și savoarea specifică. Se utilizează doar petalele.
- Panseluțele sunt foarte colorate, au un gust dulce, floral și se potrivesc cam la orice tip de mâncare: salate, topping pentru prăjituri, biscuiți sau focaccia, cocktail-uri.
- Trandafirii au un puternic miros floral și un gust mai subtil și fructat. Se folosesc la prepararea deserturilor, a dulcețurilor, siropului de trandafir și pentru decorare.
- Liliacul are gust foarte aromat floral, cu note de ce amintesc de lămâie. Se folosește pentru a face sirop de liliac, în înghețată sau creme, ca decor pentru deserturi sau pentru a aromatiza zahărul.
- Lavanda are o aromă foarte pronunțată și se folosește pentru a parfuma diferite băuturi (limonadă, cocktail-uri, latte-uri) și în deserturi (biscuiți, prăjituri, creme).
- Năsturelul are un gust puțin picant și este ideal de folosit în salate, risotto, pentru a aromatiza oțetul, în cocktail-uri sau umplut, la fel ca florile de dovlecel.
- Florile de păpădie tinere au un gust dulceag și pot fi folosite pentru a face sirop, pentru a aromatiza mierea sau se pot găti ca fritters. Petalele sale pot decora minunat orezul.
- Socul este foarte aromat, iar gustul său seamănă cu cel de pară. Rețetele clasice sunt băutura fermentată cu soc sau socata, siropul de soc, ingredient în deserturi sau cocktail-uri.
- Limba-mielului are un gust dulceag și este ideală în salate, cocktail-uri sau pentru decorarea deserturilor.
- Margaretele – petalele delicate de margarete se pun în salate, supe sau în sandvișuri.
- Nalba – petalele sunt folosite în salate sau pentru decorarea deserturilor.
- Garofițele au o aromă asemănătoare cuișoarelor și nucșoarei și se folosesc în salate, pentru decorarea prăjiturilor, a supelor și chiar pentru feluri cu fructe de mare sau stir fries.
Sfaturi despre folosirea florilor comestibile
- Alege să iei flori din surse organice, care să nu conțină pesticide sau alte substanțe nocive pentru sănătate.
- Spală bine florile înainte de folosire, apoi usucă-le pe un șervet de bucătărie.
- Păstrează-le în casolete închise, în frigider, timp de câteva zile.
- Scoate-le din frigider chiar înainte de a le folosi la mâncare, altfel riști să se ofilească rapid.
- Elimină staminele florilor pe care urmează să le folosești – unele prezintă polen care poate determina reacții alergice la persoane cu o sensibilitate în acest sens.
Deși există un sortiment bogat de flori care se pot consuma în mâncare, nu pleca de la premisa că absolut toate florile sunt comestibile, unele chiar pot fi otrăvitoare sau toxice. De aceea este bine să le știi pe cele care îți pot aduce un plus de savoare și frumusețe în farfurie!
Pentru pasionații acestui subiect recomand cartea The Art of Edible Flowers.
Tu ai folosit până acum flori comestibile?
fotografii: Shutterstock, Andreea Mira Photography