Este normal să fii atât de obosit?

Durata: 4 minute

Mereu mi-am dorit să fiu genul care se trezește rapid, cu un zâmbet mare și o dorință de a cuceri munții…dar, ca adult, mă simt constant obosită. Simt cum toate micro-deciziile se cocoață pe umeri și mă apasă. Încerc să le scriu pe foaie, ca să descarc creierul de ele, dar tot mă întreb “este normal să fii atât de obosit?” dimineața la cafea, seara la un pahar de vin, la finalul unui weekend, când răsună vocea mamei în cap “ce repede trece timpul”.

În tinerețe mă trezeam, mâncam, beam o cafea și, câteodată, mă culcam la loc. Totul ca să ies în oraș seara sau să îmi petrec nopțile devorând o carte sau vizionând un film. Apoi, în postura de mamă, am dat rolul de pasăre nocturnă pentru cel al unei vrăbiuțe. Am avut ca regulă de aur să mă odihnesc atunci când doarme copilul. Chiar și la trei ani continui să fac asta cu fiecare ocazie liberă. Pentru mine, somnul reprezintă cheia succesului, a fericirii.

Mereu m-au iritat întrebările „cum le faci pe toate?” și, în același timp, savurez răspunsurile mai ceva ca o pungă de popcorn. Odată cu maturizarea și cu însușirea mai multor responsabilități, mi-am dat seama că secretul este prioritizarea – astăzi fac mai multe pentru ca mâine să mă odihnesc sau ca să petrec timp cu cei dragi. Nu le poți face pe toate fără să cazi în prăpastia modernă ce poartă numele de epuizare sau „burnout”.

Ce se întâmplă când nu dormi

Să dormi îndeajuns nu înseamnă același lucru cu să te odihnești. De la această premisă am plecat să descopăr mai mult despre somnul adulților.

Nu vreau să fiu prea obosită ca să mă bucur de viață.

Un studiu arată că odată cu instalarea pandemiei globale, 45% din populația intervievată nu doarme bine din cauza stresului sau nu prezintă o rutină de somn. În plus, peste 80% din oameni folosesc telefonul în pat.

În acest studiu femeile au raportat majoritatea problemelor, ele fiind și mai deschise la alternative pentru a îmbunătăți situația. Printre soluțiile care au funcționat se numără: vizionat filme sau seriale și emisiuni la TV, citit, ascultat muzică relaxantă, reducerea cofeinei și consumul suplimentelor naturale.

Un alt studiu arată faptul că somnul insuficient poate duce la dezechilibrul corpului și, implicit, al vieții. Printre consecințele lipsei de odihnă bună se numără problemele cardiovasculare, șanse ridicate de diabet, obezitate, sistem imunitar slăbit și chiar deraierea funcțiilor cognitive, predispoziția la accidente auto sau la locul de muncă.

Specialiștii atrag atenția și asupra unor efecte secundare pe care mulți nu le atribuie lipsei de somn, precum anxietate, depresie, iritabilitate, atenție scăzută, lipsa motivației și chiar a organizării. Lipsa somnului poate duce chiar la insomnii, migrene și la letargie pe timpul zilei.

Este normal să fii atât de obosit?

Fizic versus psihic

Există câteva tipuri de „bagaje” care atârnă în viața noastră si ne împiedică să ne odihnim, chiar dacă dormim. Ele sunt fizice, psihice, digitale, emoționale și spirituale. Cred că trebuie să le luăm pe rând și să practicăm metoda KonMari a expertului în organizare Marie Kondo, dacă vrem să ne odihnim corect.

Mănânc sănătos (majoritatea timpului), iau vitamine și petrec cel puțin o oră pe zi afară. Am dezactivat notificările de la telefon, dorm minim 7h-8h pe noapte (dar visez la 9h) și am pus în practică chiar și faimosul “coffee power nap”. Când ai la dispoziție doar 30 de minute pentru o siestă, bei o cafea și apoi te culci 20 de minute ca să te trezești „fresh”. Funcționează deoarece în acest timp ai parte de două etape care alcătuiesc un ciclu complet de somn ușor. Siestele ajută creierul să stocheze informație nouă, dar parcă nu aș vrea să fac din asta o obișnuință.

După 30 de ani, caut mai mult soluții pe termen lung, de tipul “slow living”, decât “tips and tricks” rapide. Mai multă meditație și yoga, mai puține task-uri zilnice sau multi-tasking, vizionat filme și seriale cu moderație, citit cărți despre care m-am documentat, printre multe altele.

Cred cu tărie că, dacă încerc să fiu mai prezentă, voi fi mai liniștită. Astfel, voi putea să mă lupt cu dragonii anxietății, cu listele de „to-do”, cu aciditatea din stomac, insomniile și stările de nervozitate. Voi aprecia mai mult și chiar voi reține cuvintele noi pe care le învață copilul sau nu voi pierde printre degete faptul că cel mic a crescut și are nevoie de o pereche nouă de încălțăminte.

Tipuri de odihnă de care ai nevoie

  • Odihna fizică este cea mai importantă. Înainte de culcare, corpul și mintea au nevoie de pauză. Fără ea nu poți adormi liniștit și nu vei profita de cele patru etape ale unui ciclu de somn. Mlădierile musculare și o carte sunt mai practice decât vizionatul unui serial și ronțăit gustări cu 1-2 ore înainte de culcare.

În plus, este bine de știut că, de-a lungul nopții, dormim în reprize de 60-100 de minute. Ne luptăm cu somn ușor și somn profund. Motiv pentru care se recomandă să nu avem luminițe aprinse în cameră – TV, ceas, prize „smart”, sau să ne uităm în gadget-uri ca să verificăm ora. Astfel vom beneficia de REM („rapid eye movement”) când visăm.

  • Odihna mentală vine pe locul doi. Mult timp am încercat să practic meditația înainte de somnul fizic. Însă, nu m-a ajutat deoarece trebuia să schimb obiceiurile și pe timpul zilei. Să iau o pauză de 5-10 minute la fiecare două ore de muncă, să mă mișc, să privesc pe geam, să încetinesc gândurile.
  • Odihna senzorială este pe locul trei. Trăim într-o lume care ne oferă constant stimuli prin intermediul gadget-urilor. Când simți că nu mai faci față, ia o pauză, închide ochii, ieși pe o terasă și respiră. Seara încearcă să îți faci o rutină, de exemplu: între 8PM – 8AM să nu te uiți la telefon sau laptop și să dezactivezi notificările.
  • Odihna emoțională este ceva ce luăm de-a bună. Ne dorim de multe ori să spunem „da” la orice propunere. Poate ca să fim pe placul celorlalți sau să fugim de propriile sentimente. Dacă la finalul zilei nu te simți apreciat, atunci acceptă că este un semn de întrebare. Pune pe pauză seria de activități pentru alte persoane ca să petreci timp cu tine.
  • În final, rămâne odihna spirituală. Când aloci timp zilnic în care nu te gândești, nu cauți soluții, ci chiar te uiți după păsări pe cer și aloci momente dedicate plictiselii. Poți să colorezi, să faci puzzle-uri sau chiar să plantezi. Se poate face acest lucru și prin meditație, rugăciune sau printr-o plimbare singur pe străzi.

Te aștept în comentarii să îmi spui cum este relația ta cu somnul și cu odihna. Pui pe prim plan munca, „binge-watching” cu partenerul sau dormi mai puțin ca să petreci timp cu tine? Ai vreun truc ca să adormi mai repede?

fotografii via UNSPLASH

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising