De când m-am apucat serios de gătit, adică după ce m-am întors de la cursul de gastronomie din Franța, am adunat în bucătărie o serie de ustensile care mă ajută mult. Foarte mult. Pentru că îmi place să gătesc, dar timpul este destul de limitat (cei doi copii ai mei mă strigă des 🙂), atunci este cazul să apelez la aceste mici trucuri care scurtează timpul și fac viața în bucătărie mai ușoară.
Îți voi povesti mai jos despre 10 astfel de tool-uri de bucătărie și de ce merită să le ai.
Cana-fierbător de apă
Această cană mare în care poți fierbe până la 1,8 litri de apă odată este unul dintre aparatele pe care le folosesc cel mai des în bucătărie. Fac paste? Fierb rapid apă cu ajutorul lui. Fac supă sau ciorbă? La fel, pregătesc din timp apa fierbinte și doar o adaug peste legumele din oală. Am nevoie de bain-marie? Fierb instant apă și rezolv. Acestea sunt doar cîteva exemple, dar cu siguranță, îi vei găsi și alte folosințe. Crede-mă, merită să cumperi dacă nu ai deja. Și dacă ai deja, folosește-l mai des. Scurtează mult timpul în bucătărie.
Uscătorul de salată
Această invenție este mai utilă decât pare. Și asta pentru că te ajută să usuci rapid frunzele de salată și să obții o salată delicioasă și crocantă. Ce poate fi mai neplăcut într-un bol de salată decât frunze moi și pline de apă? Noroc cu francezul Jean Mantelet (fondatorul Moulinex) care a inventat această mașinărie prin anii ’70 ca să ne scutească pe noi toți de uscarea frunzelor de salată în șervete de hârtie. O ustensilă care te ajută să economisești timp, rolă de bucătărie și să gătești salate mai bune.
Presa de usturoi
Când eram mică, mă punea mama mereu să pisez usturoiul într-un mic mojar de lemn cu un pisălog tot din lemn. Nu mi-a plăcut niciodată asta și tare m-am bucurat când am descoperit presa de usturoi din inox, cu care obții rapid usturoi pisat, aproape fără efort. Super util, acest instrument te ajută să economisești timp și spațiu (față de un mojar cu pistil).
Răzătoarea microplană
Am descoperit această ustensilă în Franța și mi s-a părut wow! Atât de ușor dă răzuit ceva pentru a finisa o mâncare sau un desert! De la parmezan la ghimbir sau de la coaja de lămâie la ciocolată. Și câte altele! Mult mai versatilă și mai ușor de folosit decât răzătoarea clasică, în plus obții o răzătură foarte fină. E de pus pe lista ta de shopping dacă nu ai dejat!
Cântarul de bucătărie
Indispensabil pentru deserturi, dar și pentru pregătit, în general, diferite rețete, cântarul de bucătărie nu trebuie să îți lipsească din… bucătărie. Dacă o ciorbă sau o mâncare cu sos o poți face din ochi, la rețetele mai elaborate este absolut necesară măsurarea ingredientelor. Știu că mai există intrumente de tip american “cup” cu ajutorul cărora poți face măsurători în „cups”, dar eu prefer exactitatea pe care o oferă cântărirea efectivă.
Ascuțitorul de cuțite
Ce poate fi mai rău pentru un bucătar decât să taie cu un cuțit neascuțit! Pe lângă că te încetinește în procesul de gătire, mărește și șansele de a te tăia. Deși pare paradoxal, cuțitul neascuțit te poate face să te rănești prin faptul că trebuie să apeși mai tare pe pe lamă și este foarte posibil să alunece într-o parte sau alta a lucrului tăiat și foarte posibil peste unul dintre degetele tale. De aceea, un ascuțitor pentru cuțite nu trebuie să lipsească din casă. Ascute cuțitele periodic pentru a tăia cât mai ușor alimentele și cât mai puțin propriile degete!
Râșnița de condimente
Aroma de condimente proaspăt râșnite nu poate fi egalată de niciun pliculeț de condimente deja râșnite. Și asta pentru că aromele se dezvoltă și se emană imediat în momentul râșnirii și se pierde cu cât trece timpul. Îți recomand să ai măcar o râșniță pentru piper, căci finisarea unui fel de mîncare cu piper proaspăt râșnit este un must have.
Curățătorul de legume
Un curățător de legume este practic și util în bucătărie, pentru că te ajută să cureți coaja mai rapid și mai eficient decât ai face-o cu un cuțit obișnuit. În plus, poți folosi creativ acest instrument pentru a face felii foarte subțiri de legume/parmezan/ciocolată etc. Un instrument de nelipsit din bucătăria ta!
Spatula de silicon
Utilă mai ales în pregătirea deserturilor, spatula din silicon este de mare ajutor: amesteci, încorporezi, cureți ușor marginile unui vas. Care sunt avantajele ei: suprafață anti-aderentă, rezistența la temperaturi extreme (și fierbinte, și rece), nu este conductoare de căldură, durabilitate. Și îi găsești atâtea întrebuințări în timpul gătitului încât te vei întreba cum ai putut trăi până acum fără!
Termometrul
Este util să ai atât un termometru de cofetărie, cât și unul pentru gătit (pentru gătirea cărnii este foarte util, mai ales când este vorba de bucăți mari). Multe deserturi necesită cunoașterea temperaturii de fierbere/răcire la un moment data diferitelor ingrediente. Aici este un domeniu în care nu poți aproxima, iar șansele de reușită scad dramatic dacă nu dispui de un astfel de instrument precis.
Ce alte ustensile te mai ajută pe tine în bucătărie?
fotografii: Unsplash