Eclerul – un desert franțuzesc mereu actual și savuros

Durata: 3 minute

De origine franceză, eclerul este unul dintre cele mai fabuloase deserturi pe care le-am gustat. Desigur, vorbim de un ecler bun, cu ingrediente de calitate și grijă pentru respectarea tehnicilor de realizare. Combinația de aluat de choux crocant (pâte à choux, cum îi spun francezii), cremă fină de patiserie și glazură de ciocolată sau fondant fac din acest desert un deliciu de zile mari. Desigur, aceasta este combinația clasică de la care se fac nenumărate declinări de creme și glazuri, ceea ce face ca eclerul să fie un desert versatil de care nu poți să te plictisești.

Cine a inventat eclerul?

Eclerul a apărut în prima jumătate a secolului XIX, în Franța, sub numele de “pain à la duchesse” sau “petite duchesse” care au fost folosite până în anii 1850. În 1861, sunt primele mențiuni cu numele de ecler. Celebrul chef francez Marie-Antoine Carême (îl mai găsești și cu numele Antonin Carême, este vorba de aceeași persoană) – este considerat inventatorul eclerului așa cum îl știm azi. El a fost chef la curtea regală a Franței și este cunoscut ca fondator al gastronomiei clasice franceze.

Rețeta eclerului a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în anul 1884, mai exact în Boston Cooking School Cook Book.

De unde vine numele?

Eclair înseamnă fulger în franceză, dar care ar putea fi legătura cu deliciosul desert? Ei bine, se pare că există mai multe posibile răspunsuri. Unii spun că prăjitura a fost atât de apreciată încât s-a răspândit cu repeziciune peste tot, ca fulgerul. Alții consideră că eclerul este atât de bun încât este mâncat foarte rapid, dispărând… ați ghicit, ca fulgerul. Iar alții zic că de la glazura lucioasă a eclerului provine asemănarea cu fulgerul. Chiar dacă nu vom ști niciodată cu certitudine adevărul despre alegerea acestui nume, sigur este că vestitul desert și-a consacrat celebritatea în toată lumea ca ecler.

De ce este aluatul așa de special?

Eclerul are la bază un aluat de patiserie pe bază de apă, lapte, sare, unt, făină și ou, Nu conține deloc agenți de creștere cum ar fi drojdia, praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. Secretul aluatului de ecler stă în aburul care îl face să crească la temperatura cuptorului. Astfel, coaja de ecler, prin creștere, devine goală în interior, taman bine pentru a-l umple cu diverse creme savuroase.

Unde poți mânca un ecler de poveste

La Paris, cel mai celebru creator de eclere, este fără doar și poate, Cristophe Adam cu atelierul său de eclere denumit sugestiv L’Eclair De Génie. Eclerul cu păstaie de vanilie deasupra, cel cu 100% fistic sau vanilie și nuci pecan arată genial!!

La noi, paradisul eclerelor este French Revolution care are, probabil, cea mai mare varietate de eclere. Mie mi-au făcut cu ochiul eclerul cu cafea, cel cu caramel sărat și cel cu nucă de cocos.

Și încă ceva, dacă ești cu adevărat un fan al eclerului, pune-ți un reminder în calendar să sărbătorești Ziua Internațională a Eclerului cu Ciocolată pe 22 iunie :)!

fotografii: Unsplash, French Revolution, Andreea Mira Photography

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.