Ea și El: Nu contează cât de plină e balta, dacă nu știi ce cauți

Durata: 5 minute

Zilele trecute eram la masă cu soțul și nepotul de 19 ani. La scurt timp, ne-am dat seama din discuția cu el ce presiune simte noua generație cu privire la relații. Nu este mai grea sau mai ușoară față de ce am simțit noi în adolescență, doar diferită.

[acest articol a fost făcut în colaborare cu soțul-dătător-cu-vocea-profesionist]

Observ că timpul și social media au transformat percepția tinerilor în legătură cu ce cred că își doresc de la un partener. Nepotul nostru era puțin derutat de faptul că ceea ce vede în imagini, chiar și la prietenii apropiați, nu este adevărul. Ceea ce am încercat să discutăm cu el este cât de important este să știi ce îți dorești.

Nu se pune accent pe conținut, pe fond, ci pe formă.

Văzând tot timpul artiști cu pătrățele, păr aranjat de stiliști, forme voluptoase și talii de viespe, când adolescenții dau de un corp normal se poate să nu știe ce să facă. Cred că deși le place personalitatea care îl însoțește, ajung de multe ori să râdă, ajung la bullying.

Este șocant să vezi în postări trupuri mlădioase, ten perfect și bogăție “ca-n Miami”, ca, de fapt, în realitate să se vadă acea porție în plus de mâncare, pistruii care tot pe obraji sunt – indiferent cât fond de ten pui – iar mașina de zi cu zi oprește mai des în stații decât ți-ai dori, spune soțul sus numit.

Generația noastră, el 34 de ani, eu 32 de ani, a trăit cu acces la multă informație, cu Hi5 și YouTube. Sigur, informația o luam mai des de pe sitedeștiri.ro – nu de la vreun influencer -, pozele de pe Hi5 erau atât de pixelate încât puteai da tot zoom-ul din lume că tot nu se vedea bine logo-ul de pe bluză, iar pe YouTube erau clipuri muzicale în care cei cu bani și țoale scumpe erau artiștii – despre care oricum știai ca au bani și duc o viață bună.

De multe ori nici nu au curaj să intre în vorbă cu “perfecțiunea întruchipată” din cauza unui sentiment de inferioritate. Cred că asta e și cauza creșterii accelerate a d*pics-urilor. E, probabil, un moment de panică – atunci când nu știi ce să spui, te expui.

La fel și cu acele cupluri care se împacă și se destramă la câteva luni – deși în postări își juraseră dragoste eternă –, care se căsătoresc ca să divorțeze, care se despart ca să se împace cu foștii… crezi că dacă nu ai parte de dramă, nu ai o relație adevărată. Cu cât iese mai mult show, cu atât vin mai multe like-uri, nu?

Eu aș adăuga că în online vezi mulți oameni care par încrezători în ei, dar ei sunt timizi în realitate. Mi se par un pic pierduți tinerii, postează și șterg dacă nu primesc like-uri, se vede că asta îi influențează fizic și mental, iar studiile susțin ideea.

Cum învățăm să comunicăm?

Eu cred că un om îți arată cine este de la început, crede-l!

Nu de puține ori am întâlnit oameni care și-au creat o poveste despre persoana cu care sunt pe baza profilului online, apoi au încercat îl schimbe. Dacă îți place de cineva despre care vezi din postări că este preocupat de imaginea lui, nu te supăra dacă preferă să meargă la sală decât să petreacă timp împreună. Dacă îți place de cineva căruia îi place să citească, acceptă dacă nu vrea să iasă în oraș în timpul liber.

Din nou, comunicarea este esențială. Când cel de lângă tine face ce îi place, e bine să faci și tu la fel. Atât timp cât petreceți timp egal cu voi, dar și împreună, clepsidra iubirii se menține în echilibru. Dar vezi tu, eu știu asta la 30+ ani, după mulți ani de relație, multe cărți citite și câteva cursuri de comunicare în cuplu cu specialiști.

Cine îi învață pe adolescenți să învețe, pentru ca apoi să se asculte, să afle ce își doresc și ulterior să comunice asta corect cu ceilalți?

Cel mai eficient e să îl asculți tu pe el, fie că e copilul sau nepotul, și să-ți înfrânezi dorința de a-l sfătui prea mult. Nimic bun n-a ieșit dintr-o poveste care începe cu “pe vremea mea”.

În felul acesta, poate ai noroc și va remarca plăcerea de a sta de vorbă față în față cu cineva. Efectiv, să vorbești minute în șir fără un ecran despărțitor, fără să apeși ENTER la finalul propoziției și fără așteptarea primului like.

Nici nu cred că e nevoie să îl înțelegi 100%, dar e necesar să-i fi alături, indiferent dacă-ți convine sau nu subiectul. Se va obișnui să vorbească și va învârti pe toate părțile un subiect încât tot va ajunge la o concluzie.

Dacă va avea parte de tratamentul acesta acasă, șansele ca el să-l aplice mai departe sunt foarte mari – Acasă nu e numai locul unde ai WI-FI rapid și gratis, dar și comunicarea. Iar la noi în STOL se comunică, mult, pe toate părțile și despicând toate firele.

Cum învățăm să comunicăm?

Primul gând după această discuție a fost, nu contează cât de plină e balta, dacă nu știi ce cauți. Adică suntem expuși la mulți stimuli online, zilnic, cu fiecare scroll, dar totul începe cu noi, cu ceea ce ne dorim și cu felul în care comunicăm asta.

Psihologul Irina Doiciu îmi spune că să cunoști pe cineva cu adevărat este temporar deoarece oamenii se schimbă. Însă, poți cunoaște aspecte ale unui om într-o anumită perioadă a vieții lui. „Sunt tot felul de interacțiuni care îți arată care sunt principiile și valorile omului pe care vrei să îl cunoști mai bine,” spune aceasta.

Irina recomandă ca interacțiunea dintre două persoane să fie directă și rapidă pentru a verifica potrivirea pe diverse arii. Se poate face chiar și online, mai ales în vremurile în care trăim. Ea crede că discuțiile în contradictoriu sunt un moment cheie, autocontrolul scade și observi lucruri noi la cealaltă persoană. „Este un punct de plecare sănătos în a construi încredere într-o relație,” concluzionează aceasta.

Continuă să îmi spună că să te cunoști repede implică să ieși din zona de confort. De exemplu, dacă vrei să participi la un maraton, este important să exersezi, să dezvolți anduranță și putere. Iar în relații, limitele ies la iveală cel mai ușor, îți dai seama rapid ce este ok pentru tine și ce nu. Apoi comunici ceea ce simți, faci un plan de acțiune și evoluezi.

Irina confirmă faptul că nu știm să comunicăm, că trebuie să fim atenți dacă mesajul nostru este transmis cum trebuie, cu tonul potrivit și limbajul corpului în concordanță. Iar când ceea ce spunem nu are reacția care trebuie, este necesar să analizăm, să cerem feedback și să punem în practică.

“Sunt foarte puțini oameni echilibrați. Plecăm din start cu un dezechilibru emoțional în urma celor 18 ani de învățare a tiparelor comportamentale din familia de origine, prieteni și oamenii apropiați. Dacă fiecare dintre cei doi membri ai unui cuplu lucrează individual la propria evoluție și echilibrul său emoțional, lucrurile pot fi îmbunătățite. Comunicarea se ușurează, există mai multă toleranță și înțelegere între cei doi oameni. E nevoie de dorință, efort și răbdare,” povestește Irina Doiciu.

Ca o concluzie, este important să discuți, preferabil cu cineva cunoscut sau cu un specialist, pentru a săpa în tine și a te descoperi, dar și pentru a învăța să comunici. Apoi, ca să evoluezi, este important să ieși din zona de confort discutând cu oameni noi.

Tu când ai aflat ceva nou despre tine?

fotografii via UNSPLASH, PEXELS

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising