Drumul vinului trece prin Dealu Mare

Durata: 3 minute

“Dumnezeu a creat apa; însă omul a creat vinul” obișnuia să spună Victor Hugo. Dacă pe vremuri erau puțini cei care se pricepeau să aleagă un vin bun și chiar mai puțini cei care aveau o cultură oenologică de bază, acum lucrurile s-au schimbat. Oamenii au devenit mai pretențioși, oferta de vinuri de pe piață este foarte bogată, iar comparațiile cu vinurile din țările consacrate în domeniu precum Franța sau Italia și-au spus cuvântul.

Astfel, a luat amploare un trend interesant – o nișă de oameni obișnuiți care vor să afle cât mai multe informații despre vinuri, să facă degustări și să înțeleagă acele calitățile care fac un vin “de calitate”.

Ca răspuns la această tendință, au apărut o multitudine de evenimente și servicii legate de domeniul vinului, ba mai mult chiar putem vorbi despre un fel de turism oenologic. Ce ar însemna acesta? Un periplu ce oscilează între turism și inițiere oenologică prin cramele cu tradiție din România. Se învață arta degustării, se diseminează informații despre soiuri de vin și despre procesul de vinificație, se vizitează podgoriile și cramele (linia de producție).

Un astfel de eveniment este și “Evadare în Dealu Mare”, organizat de către Asociația Profesională Vitivinicolă Dealu Mare, ajuns acum la cea de-a doua ediție. Pe parcursul weekend-ului 26-27 iunie, pasionații vinului pot alege să urmeze unul dintre cele patru trasee a câte trei crame, fiecare din zona viticolă Dealu Mare, una dintre zonele cu tradiție în domeniul vinului din România.

“Globalizarea își face simțită prezența în alegerile consumatorilor. Aceștia sunt, în fiecare an, mai educați și mai pretențioși. Simultan și puțin paradoxal, pe măsură ce cunosc mai mult, devin mai patrioți, trend care se reflectă în alegerea de vinuri din soiuri locale sau de la producători români”, afirmă  Asociația Profesională Vitivinicolă Dealu Mare.

Crame și trasee la Evadare în Dealu Mare 2021

Traseu 1: Gramofon Wine, Dagon Clan, Domeniul Aristiței

Traseu 2: SERVE, Viile Metamorfosis, DAVINO

Traseu 3: Budureasca, APOGEUM, Licorna Winehouse

Traseu 4: The Iconic Estate, Aurelia Vișinescu Wines, Lacerta Winery

Mai multe detalii despre eveniment, găsești pe pagina de Facebook dedicată.

“Dacă ne raportăm la evenimentul de anul trecut și evenimentele lunare, am putea spune că procentul de cunoscători este de 20-25%. Oaspeții noștri se încadrează în următoarele categorii: tineri curioși, experimentaliști, familiști în căutarea unei oaze de relaxare și a evadării din cotidian, câțiva consumatori exigenți, în căutarea unor noi comori în sticlă și consumatorii rafinați, care doresc o experiență completă, mai ales să discute direct cu enologul. Toți participanții aleg aceste pachete pentru că au șansa de a petrece timp în aer liber, în general în familie sau alături de cei dragi.”, explică reprezentanții Asociației Profesionale Vitivinicole Dealu Mare.

La ediția din 2020 au participat 250 de pasionați de vin, dar, anul acesta, se așteaptă la o dublare a numărului de participanți, ceea ce arată că interesul pentru acest domeniu este în creștere.

fotografii: Asociația Profesională Vitivinicolă Dealu Mare

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.