Roșii, roz, galbene sau negre, mari sau mici, cărnoase sau zemoase, dulci sau ușor amare, cireșele sunt vedeta lunii iunie. Doar nu degeaba lunii iunie i se spune Cireșar. Cireșele sunt pe lista mea scurtă de fructe preferate pe care le-aș mânca oricând, oricum și în orice cantitate.
Și una dintre cele mai îndrăgite amintiri din copilărie legată de cireșe este cea în care căutam asiduu perechile de cireșe cu codiță pe care mi le agățam cu mândrie de urechi – cei mai frumoși cercei din lume!
Pe urmele cireșelor în istorie
Se pare că cireșele existau încă din Paleolitic, arheologii descoperind în peșteri din Europa și din Asia sâmburi de cireșe fosilizați datând din acea perioadă. Iar prima mențiune scrisă despre cireșe apare în lucrarea „History of Plants” a scriitorului grec Teophrastus, în anul 300 Î.H.
Romanii sunt cei care au ajutat la răspândirea cireșilor pe teritorii vaste. Cum? Ei bine, se pare că aceste fructe făceau parte din rația lor de mâncare, iar din sâmburii pe care i-au aruncat după ce au mâncat cireșele au crescut cireșii sălbatici. Și cum romanii au dus lupte de cucerire pe largi teritorii, la fel s-au răspândit și cireșii!
Denumirea lor provine din grecescul Cerasus, numele unui vechi oraș din Grecia antică (astăzi localitatea fiind denumită Giresum și se află pe teritoriul Turciei).
Să ne bucurăm că România este printre țările cu cea mai mare producție de cireșe din lume, alături de Turcia (liderul mondial cu 535.000 de tone), SUA, Iran, Italia, Uzbekistan, Spania, Chile, Ucraina și Rusia. Asta înseamnă că avem o abundență de cireșe pe piață, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Beneficiile cireșelor pentru sănătate
Cireșele conțin 82% apă, contribuind la o bună hidratare a organismului. Ele au și o cantitate impresionantă de vitamine și minerale (vitamina C, magneziu, potasiu, calciu, fier), sunt o sursă importantă de fibre, au un conținut scăzut de zaharuri și calorii, de aceea pot fi incluse și în dieta celor care încercă să reducă numărul de kg.
Mai mult, se pare că cireșele sunt și o sursă de melatonină, hormonul ce ajută la inducerea somnului, așa că nu fi uimit dacă te apucă somnul după ce ai savurat o porție zdravănă de cireșe! Glumesc, dar există studii care arătat eficacitatea suplimentelor care conțin suc de cireșe în tratarea tulburărilor de somn.
Tips & tricks despre cireșe
Cireșele trebuie păstrate la frigider pentru a-și păstra prospețimea cât mai mult timp. Cel mai bine este să le pui într-o casoletă mai mare, astfel încât cireșele să nu fie suprapuse și să strivească unele pe altele din cauza greutății.
Nu spăla toate cireșele în momentul depozitării în frigider, spală doar cantitatea pe care vrei să o mănânci.
Petele de la zeama de cireșe de pe mâini (dacă ai scos sâmburii de cireșe pentru o tartă sau un clafoutis, atunci știi la ce mă refer) se pot îndepărta cu ușurință cu zeamă de lămâie.
Pentru a scoate ușor sâmburii de cireșe, investește într-o ustensilă specială pentru asta, vei scuti mult timp și nervi.
Cireșele sunt delicioase savurate direct, ca gustare de fructe, dar le poți folosi și în domeniul culinar.
Iată câteva rețete cu cireșe pe care poți să le încerci:
Salată cu cireșe, couscous și rucola
fotografii: Andreea Mira Photography