Destinații de vacanță: Madrid

Durata: 10 minute

Madrid a fost destinația de vacanță pe care am ales-o în acest an pentru a-mi sărbători ziua de naștere. Și asta pentru că, de câțiva ani, cel mai frumos cadou și cel mai interesant mod de a-mi sărbători ziua este să merg într-o călătorie.

Să văd locuri noi, să degust din mâncărurile locale, să străbat la pas străduțele, să văd specificul locului dincolo de obiectivele înțesate de turiști și să mă uit la cerul care pare mereu altfel decât cel de acasă.

La fel ca în vacanța de la Bari, și de data aceasta am mers cu copiii. Au prins gustul călătoriilor și nu cred că mai vedem curând o vacanță în doi :)) Știm că pot ține pasul cu noi, ceea ce e bine ca să nu avem probleme de oboseală sau frustrare.

Madrid

Zborul

Am cumpărat biletele de avion pentru Madrid cam cu o lună înainte de ziua mea, dacă ne-am fi organizat mai din timp poate am fi găsit o ofertă mai bună. Dar pentru că nu știam dacă se vor reintroduce restricții și alte măsuri legate de pandemie, am amânat până mai aproape de octombrie.

Așadar, pe 4 bilete de avion la Wizz Air, fără bagaj de cală, doar cu 2 trollere mici, am achitat cam 2400 lei. Dacă la Bari am optat pentru 1 bagaj de cală și în rest doar cu câte un bagaj de mână (geantă, rucsac), acum am zis să vedem dacă ne încap toate lucrurile în bagajul de luat cu noi în avion. Și uite că au avut și asta pentru că am luat doar ce ne trebuia, am gândit garderoba în straturi și am renunțat la ceea ce nu era absolut necesar.

Nemaiavând bagaj de cală, nu am mai stat la coadă nici pentru înregistrarea bagajului, nici pentru ridicarea lui la aterizare.

Atenție mare, din experiența noastră și de acum, și din vară în Italia, am avut întârzieri destul de mari la Wizz Air, așa că fiți pregătiți pentru asta. La dus a fost o întârziere de aproape 2 ore, iar la întoarcere, de vreo 3 ore.

Cazarea

Pentru cazare am început să mă uit după ce am luat biletele, ca să știu exact perioada. Ca obiectiv, mi-am setat să găsesc un apartament în centrul orașului. Prefer să străbat pe jos străzile, decât să pierd timp prețios în metrou sau autobuz.

Am ales Aspasios Calle Mayor Apartments, cu o locație foarte bună, lângă Plaza Mayor, Plaza del Sol și Mercado San Miguel. Clădirea era veche, dar foarte bine întreținută, cu ferestre care dădeau direct spre stradă (Calle Mayor) și priveliște minunată asupra celorlalte clădiri din zonă. De altfel, ferestrele mai joase, din lemn, cu pervaz mai lat, au fost locul preferat de luat cafeaua dimineața, înainte de plecarea în oraș.

Madrid
Calle Mayor – priveliștea de la cazare
Madrid
Locul preferat de băut cafeaua dimineața

Apartamentul avea dormitor, living cu canapea extensibilă și loc de luat masa, bucătărie și baie. Era situat la etajul 6, dar dispunea de lift, iar priveliștea merita din plin 3-4 minute în plus cât așteptam/urcam/coboram cu liftul. Bucătăria era foarte bine echipată: plită și cuptor, microunde, frigider, espressor, storcător de fructe, mașină de spălat vase.

Pentru micul dejun, am făcut cumpărături la un magazin din apropiere de unde am luat produse locale: câteva tipuri de brânzeturi, jamon, chorizo, roșii, castraveți, portocale pentru suc, apă plată, pâine.

Transfer aeroport – cazare

Am plecat la drum cu ideea că vom merge cu metroul de la aeroport la locul de cazare, mă interesasem dinainte care este cea mai apropiată stație de metrou de Aspasios Apartments – era stația Sol. Așa că am străbătut vreo 15 minute terminalele aeroportului până am ajuns la zona de achiziție a biletelor de metrou, respectiv intrarea la metrou.

Acolo te întâmpină o mulțime de tonomate pentru cumpărarea biletelor, am făcut o simulare de cost și am văzut că ne-ar fi costat cam 24 de euro pe toți patru și ar fi trebui să schimbăm metroul de două ori.

Așa că mi-a venit ideea să simulăm și cât ne-ar costa Uber-ul. Spre surprinderea noastră, cu Uber am fi plătit 20 de euro, așa că am decis să mergem pe ideea de confort și rapiditate, plus un cost un pic mai mic. La plecarea din Madrid, am făcut același lucru, a fost cea mai bună soluție pentru noi.

Tapas și alte bunătăți pentru gurmanzi

Madrid

Ce ar fi o călătorie în Spania fără faimoasele tapas? Termenul „tapa” (tapas la plural) reprezintă, conform sensului de dicționar, ceva cu care acoperi, iar gastronomic vorbind sunt mici gustări care însoțesc o băutură sau care pot fi comandate și individual. De regulă, la o masă se comandă mai multe tipuri de tapas și se împart între prieteni, degustându-le, astfel, pe toate.

Tapas înseamnă mai mult decât o mâncare, este o modalitate faină de socializare și de împărtășire cu prietenii, căci, se știe, mâncarea ne aduce pe toți laolaltă 🙂 Și, bineînțeles, a devenit parte integrantă din cultura gastronomică spaniolă.

Madrid
Tapas pe bază de pește
Mercado San Miguel
Madrid
Mercado San Miguel

Pentru o incursiune în lumea tapas-urilor, dar nu numai, recomand o vizită la Mercado San Miguel, aflată în centrul orașului. Are mai mult de 100 de ani de când a fost înființată și este considerată, pe bună dreptate, un „monument” al gastronomiei spaniole și are peste 10 milioane de vizitatori anual.

Găsești aici peste 20 de standuri cu tot felul de bunătăți: pește și fructe de mare prăjite și vândute la cornet, stridii (desfăcute pe loc, atunci când le comanzi), paella de mai multe tipuri, mezeluri specific iberice precum jamon, chorizo, salsichon, fuet etc (platou cu felii de jamon și grisine era o gustare taman bună lângă o bere Estrella), brânzeturi, bere draught, vinuri la pahar, specialități din pește, scoici, caracatiță – inclusiv amestecate cu alte ingrediente (măsline, roșii uscate) și puse pe pâine pentru a fi servite ca tapas, crochete (cu jamon, hribi, cod), burgers sau friptură de vită, churros, cafea single origin și câte și mai câte.

Madrid

Sunt câteva spații cu mese și scaune unde poți sta să savurezi deliciile cumpărate, dar cu greu găsești loc liber. Este mai mereu aglomerat și adesea ajungi să stai pe colțul mesei alături de meseni pe care nu îi cunoști (încă).

În seara în care am ajuns am făcut și prima vizită la San Miguel, fiind la 2 minute de mers pe jos de cazare. La aproape 11 noaptea, piața încă era deschisă și plină încă de oameni care stăteau la discuții cu câte un pahar de bere/vin și ceva de mâncare. Tapas-urile nu sunt ieftine, cel puțin 1.5-2 eur per bucata, iar berea era 6 eur/paharul. Am degustat aici și stridiile (3.2-3.8 eur/buc, în funcție de mărime).

Chocolateria San Gines
Madrid
Interior Chocolateria San Gines

Copiii au fost super încântați să vadă peste tot localuri de tip Chocolateria/Churreria, așa că ne-am propus ca în prima dimineață din sejur să mâncăm churros cu ciocolată caldă.

O prietenă care a stat o vreme la Madrid mi-a recomandat Chocolateria San Gines, așa că am mers țintit într-acolo. Este una dintre cele mai vechi (e deschis din 1894!) și mai bine cotate localuri specializate în churros și ciocolată caldă, așa că este mereu plin. Am avut totuși noroc și am găsit o masă chiar când am ajuns înauntru.

Am luat două porții de churros (o cană de ciocolată caldă – foarte densă și consistentă – și 6 churros per porție). Nouă ne-au ajuns cele două porții pentru toți patru. E într-adevăr un deliciu să întingi churros-ul în ciocolata și să îl savurezi imediat. Merită încercat!

Canas y Tapas

Un mic local care ne-a plăcut a fost Canas y Tapas, aflat relativ aproape de noi. Bere bună, atmosferă faină, mâncare tipic spaniolă, fără nimic fancy, dar ok. Aici am servit tortilla de patatas și huevos ibericos (un fel care conținea cartofi prăjiți, felii de jamon și 2 ouă ochi deasupra).

Natif Cafe
Madrid
Interior Natif Cafe

În fiecare loc în care merg, caut o cafenea bună, pentru că sunt o mare iubitoare de cafea. Așa am ajuns în Madrid la Natif Cafe, o cafenea mică, dar mereu plină (am stat câteva minute până s-a eliberat o masă), cu design minimalist – genul scandinav și foarte plăcută.

Au și câteva prăjituri care arătau demențial, am luat o tartă cu ciocolată și mure, super bună. Plus sucuri naturale, aveau de ananas și de rodie, foarte bune și acestea.

Madrid

Madrid Tapa Tapa

Localul Tapa Tapa m-a încântat mai mult prin design și atmosferă, mai puțin prin mâncare. Aici am comandat Paella cu fructe de mare și a fost tare greu de terminat de una singură – puteți crede că sunt singura din familie care mănâncă orez?? Dar o vizită în Spania fără a mânca paella nu se putea, așa că m-am sacrificat.

Madrid

Locuri mai puțin știute de vizitat în Madrid

Dacă alte obiective turistice din Madrid sunt foarte cunoscute și „bifate” de majoritatea turiștilor, precum Palacio Real de Madrid, Museo del Prado, Puerta del Sol (aflată în renovare momentan), Fuente de Cibeles, Palacio de Cristal etc, vă recomand două locuri de văzut, mai puțin cunoscute.

 

Teleferico de Madrid

Madrid

Teleferico de Madrid are 80 de cabine și parcurge aproximativ 2,5 km de la un capăt la altul, la o înălțime maximă de 40 m. Costă 6 eur/adult și 5 eur/copil (între 4-12 ani, cei sub 4 ani au gratuitate) pentru cursa dus-întors.

Se pleacă de la Paseo de Pintor Rosales și ajunge la Casa de Campo – cel mai mare parc de lângă Madrid, cu o suprafață de 1700 de hectare. Marile atracții sunt lacul, Parcul de distracții (l-am văzut în depărtare din telecabină, este imens) și Zoo Aquarium – nu am ajuns și aici din cauza timpului scurt.

Drumul durează 11 minute, iar priveliștea este minunată. Zona peste care se trece este plină de copaci, drumuri șerpuite, coline, peste tot sunt pameni care merg cu bicicletele, aleargă sau se plimbă. La stația de coborâre este un loc de joacă – bucurie mare pentru copii, dar sunt și bănci și se poate admira orașul de la distanță.

Madrid
Priveliște din teleferic

Madrid

La plecare am așteptat un pic, bătea cam tare vântul și opriseră telefericul, dar i-au dat drumul în cele din urmă, după ce am stat vreo 15-20 de minute.

Templo de Debod
Madrid
Templo de Debod

Un vechi templu egiptean în Madrid, asta da minunăție. Acesta este Templo de Debod, situat în La Montana Park, în apropiere de Plaza Espana. Monumentul datează din secolul 2 IH și a fost strămutat din Egipt în Spania (între 1960 și 1968), fiind un cadou din partea egiptenilor.

Intrarea este liberă, dar se cam așteaptă la coadă – intră cam 4-6 persoane o dată.

Templul este înconjurat de grădini și are în față un bazin în care se oglindește monumentul (din păcate, când l-am vizitat noi nu avea apă). Este unul dintre puținele locuri în care poți vedea relicve egiptene în afara Egiptului. Sunt și câteva materiale multimedia care rulează în unele din încăperile templului.

Bonus: pentru familiile cu copii, musai de vizitat locul de joacă din Plaza Espana, Albert și Simina s-au distrat de minune aici la leagănele cu cauciucuri și toboganele înalte.

În încheiere

Am simțit spiritul locului mergând mult pe jos, pe străduțe, inclusiv în zone mai puțin turistice, gustând mâncărurile tradiționale – cu siguranță, a fost o vizită mai „gourmet” decât altele. Trei zile sunt suficiente pentru a vedea Madridul, dacă mai stăteam o zi am fi mers, poate, la Toledo cu trenul, este destul de aproape.

Madrid
Plaza Mayor
Madrid
Palacio Real de Madrid

Madrid

Have fun și călătoriți mult!

fotografii: arhivă personală, Unsplash

Vezi și alte destinații de vacanță recomandate de Curatorialist!

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.