Întotdeauna am fost de părere că micile obiecte de decor adăugate pe etajeră, comodă, pervazul ferestrei sau perete sunt cele care dau personalitate unei case. Aduse din călătorii, primite cadou sau iubite la prima vedere pe un site de decorațiuni interioare, piesele de decor ne fac casa mai frumoasă și mai primitoare. Și, mai ales, a noastră.
Iar când vorbim despre Crăciun, cu atât mai mult. Ce ar fi sărbătorile fără acele piese simbolice care ne aduc în case povestea iernii și a Crăciunului?
„Trai și trăiri” este promisiunea cu care ne întâmpină Tinterra, magazinul specializat în decorațiuni interioare și alte obiecte de arte frumoase inițiat de cuplul Maria și Radu Rădulescu. Iar acum, la începutul pregătirilor de sărbători, ne așteaptă cu o serie de obiecte decorative de Crăciun inspirate de natură, create manual, cu dragoste și atenție chiar de către fondatorii Tinterra.
Povestea Tinterra
Tinterra este mai mult decât un proiect antreprenorial, este o mică afacere de familie și un vis comun dus la îndeplinire. Maria și Radu sunt parteneri în viața personală, dar și în business și au pus împreună bazele brandului Tinterra în momentul în care au decis vor mai mult decât un job, își doresc ceva doar al lor.
Maria a avut întodeauna o înclinație către latura artistică, pe care a cultivat-o urmând Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Simțind, însă, că nu există o suficentă deschidere în domeniul industriilor creative în care se pregătise, Maria a ales să urmeze facultatea la SNSPA, Specializarea în Publicitate. Deși a iubit proiectele în publicitate, a regretat permanent că nu și-a urmat pasiunea și talentul, simțind adesea că „nu este completă” și tânjind după ceva „al ei”.
La rândul său, Radu a absolvit Politehnica și a lucrat în domeniul IT. A avut mereu o înclinație spre cărți, filme, filosofie și natură. După întâlnirea cu Maria, s-a apropiat mai mult de domeniul creativ, însoțind-o la diferite cursuri de artă. Ulterior, la Tinterra, Radu a adus dragostea pentru natură ca element de bază atât ca inspirație pentru creațiile proprii, cât și ca factor determinant pentru sustenabiltate și grijă față de mediu.
…
Citește mai multe despre cum te ajută obiectele de decor Tinterra să îți spui propria poveste prin modul în care îți decorezi casa și inspiră-te din noile colecții de Crăciun Tinterra pentru o atmosferă de poveste sau cadouri de suflet.
…
Curatorialist: Ce reprezintă “acasă” pentru voi? Și, în general, ce face ca o casă să devină “acasă”?
Maria: Confortul și liniștea pe care le simțim atunci când suntem împreună, înconjurați de obiectele dragi pe care le aducem din călătoriile noastre. În general, alegem obiecte din materiale naturale, precum lemnul, lutul și pleduri moi, atât pentru ceea ce reprezintă ele, dar și pentru că materialele naturale trec testul timpului.
În perioada în care trăim, avem de unde alege la orice categorie de produs, avem de toate, dar poate păstrăm și îngrijim prea puțin.
O casă devine acasă atunci când emană căldură, note personale și vizual, olfactiv, spune povestea noastră.
Avem și o pasiune comună de a găti, așa că în momentele mai libere experimentăm tot felul de rețete din alte culturi.
Radu: Nimic nu spune acasă mai mult ca mirosul felului de mâncare preferat într-o zi mai tihnită.
Când v-a venit prima oară ideea de a lansa un magazin de decorațiuni pentru casă? Și cum ați trecut de la gând la acțiune?
Maria: Mereu am tins către a-mi exprima latura creativă prin ceva doar al meu, ceva care să-mi poarte amprenta. Așa am început, după absolvirea facultății, să îmi continui pasiunea pentru pictură și să experimentez cu bijuteria contemporană, ulterior cu lutul.
Cu timpul, am prins mult drag de lut și am început să lucrez la o colecție a mea. Această perioadă a coincis cu gândul nostru de cuplu de a avea o afacere împreună, ceva mic, de familie, cu viziunea noastră. Am călătorit mult împreună și de fiecare dată am căutat să cunoaștem o cultură și prin prisma obiectelor de decor specifice. Așa că eram deja atașați de multe forme, materiale și concepte.
Planurile cumva ne-au fost grăbite de pandemie, când timpul petrecut mai mult împreună ne-a ajutat enorm să studiem mai mult și să găsim acea formă pe care o căutam.
Nu spunem că acest lucru a durat puțin, chiar ne-am pus întrebarea la început dacă este momentul pentru așa ceva, dacă oamenii vor rezona în perioada grea în care ne aflam. Însă arta și-a găsit mereu loc în viețile noastre și avem nevoie de ea, fiecare în felul său.
Iar un obiect ce are în spate o poveste, care păstrează un meșteșug mai vechi, aduce trăiri și un spirit aparte ce nu se poate reproduce; este mai mult decât un obiect cumpărat, este o celebrare a frumosului.
Așa că am decis cu toate resursele să începem ceva care să aibă la bază pasiunile noastre – munca de atelier și de creație și misiunea de a crea cu responsabilitatea pentru natură.
Deși atelierul este epicentrul Tinterra, iar de întreaga afacere ne ocupăm doar noi doi, am căutat să fim mai mult de atât și să aducem în atenția oamenilor și alte obiecte speciale de la creatori asemeni nouă.
Care este cea mai frumoasă, emoționantă sau amuzantă istorisire legată de începuturile antreprenoriale?
O întâmplare foarte dragă nouă este legată de cel mai exotic produs al nostru – textilele înrămate aduse din Mali. Perioada în care au ajuns la noi a coincis cu perioada sărbătorilor de iarnă, iar furnizorul nostru cunoaște și ajută comunități din Africa.
În pachetul în care am primit materialele, am găsit și o pereche de clopoței realizați din sârmă colorată și decorați cu mărgele. Atunci am auzit povestea celui care le-a lucrat, un tată din Zimbabwe, care meșterește acești clopoței pentru a-și întreține familia. Sunt neprețuiți pentru noi, iar gestul a fost unul minunat, emoționant.
Cum este să fiți un cuplu în viața de zi cu zi, dar și în business?
La început, am auzit deseori că asta poate fi o problemă, că un business ne va da bătăi de cap și în viața personală. Suntem de părere că experiența fiecăruia este diferită; cu probleme se confruntă oricine, dar depinde de noi cum reacționăm la ele.
Se întâmplă uneori să aducem anumite discuții și în plan personal, fiindcă nu poți pune o barieră clară unde începe afacerea și când se termină de discutat despre ea, mai ales când faci totul din pasiune. Nu există un program standard, avem și zile când ne întindem cu munca până noaptea târziu, când nu știm dacă un weekend va fi weekend sau o continuare a zilelor de muncă obișnuite, dar ține de comunicarea dintre noi ca la finalul zilei să fim mulțumiți și împăcați cu ce am decis împreună.
Până la urmă, suntem în asta împreună, iar de toate aspectele afacerii, de la atelier, la social media, la fotografii ne ocupăm noi doi. Dar, în colaborările noastre am descoperit și alte afaceri mici care au în spate tot un cuplu, așa că noi credem în această formulă și le dorim multă împlinire tututor celor care au pornit pe acest drum.
Cum ați ales numele Tinterra? Care este semnificația din spatele numelui de brand?
Ne-am jucat ceva cu mai multe cuvinte până când am ajuns la formula „tint” (eng. – nuanță) + “Terra”, cu referire la paleta de culori și inspirația pe care le găsești în natură, a materialelor naturale cu care lucrăm în atelier și pe baza cărora curatoriem produsele noastre.
În esență, vrem să ne bucurăm de ce are natura mai frumos de oferit, dar și să aducem mici schimbări pentru a-i reda ce este al său.
Ce criterii vă ghidează pentru alegerea furnizorilor și produselor din magazinul Tinterra?
Colaborăm cu alte afaceri mici, de familie, sau, chiar dacă este o afacere cu un număr mai mare de angajați, căutăm să fie tot un business care respectă etosul nostru, iar producția să fie în serie mică, de calitate și atentă la mediul înconjurător.
Încercăm să stabilim o conexiune cu ei și să vedem că există responsabilitate și devotamentul față de munca depusă. Suntem de părere că nu există repede și bine, așa că aceste aspecte se reflectă în prețul produselor. Este un preț cinstit pentru ei, pentru că, într-o eră a replicării, a produsului în serie cu costuri cât mai mici, să încetinești și să creezi un univers al frumosului cu grija pentru azi, dar și pentru generațiile următoare, atrage niște costuri.
Atrage și niște lecții pe care ni le asumăm, și de aceea ne căutăm parteneri de drum doar afaceri cu care avem obiective comune, pentru că în final, suntem împreună în această comunitate creativă și credem că este nevoie de mai multă educație spre un consum responsabil.
Se apropie sărbătorile de iarnă, momentul în care petrecem mult timp acasă. Toți ne dorim o atmosferă de poveste. Pentru voi ce reprezintă spiritul Crăciunului?
Să dăruim, nu neapărat bucurii materiale, ci timp celor dragi. E acel moment în care cumva cu toții tragem o linie și ne gândim la cum a fost anul respectiv. Și, fie că a fost un an bun sau unul mai puțin bun, cu siguranță totul este mai simplu și mai armonios când ai lângă tine persoanele iubite.
Iar dacă nu putem fi prezenți lângă toți cei dragi, cuvintele de apreciere și bunătate sigur îi vor aduce pe toți într-o atmosferă mai caldă, mai aproape de spiritul sărbătorilor.
Știm că, în fiecare an, pregătiți colecții speciale pentru Crăciun, create chiar de voi, într-un atelier propriu. Cum decurge realizarea unei colecții de Crăciun? Ce vă inspiră, când începeți, efectiv, lucrul, cu ce materiale lucrați de obicei? Dezvăluiți-ne din culisele atelierului vostru de decorațiuni.
Momentan nu avem un spațiu foarte mare dedicat atelierului, e mai mult colțișorul nostru unde iau naștere obiectele. Una dintre dorințele noastre cele mai mari este să avem un atelier în care să putem realiza mai multe colecții.
Lucrăm doar cu materiale eco-friendly, precum rășini și beton pentru colecția de ghivece și lut pentru colecția de sărbători.
Lutul este o mare iubire pentru noi, dintre toate materialele l-am simțit cel mai mult ca pe o întoarcere către sine, către creație. Ba chiar în una dintre vizitele la un muzeu de arheologie, urmăream amândoi colecțiile de ceramică și am avut acest sentiment puternic de admirație față de legătura dintre lut și om.
Încă din cele mai vechi timpuri, nevoia i-a împins pe oameni să-și facă cu mâinile lor vase de lut. Cât de frumoase sunt în imperfecțiunile lor! Cât de fascinant este să privești evoluția vaselor de lut ca mijoc de exprimare în funcție de identitățile culturale!
Revenind la noi și atelier, totul începe cu plimbările noastre în natură. De acolo ne inspirăm și găsim un pattern, o formă. Urmează paleta de culori și ceea ce vrem să transmitem. Chiar și denumirile colecțiilor sunt inspirate din natură. Anul acesta avem brăduți cu pistrui alintați de soare, colecția Frosted Forest și toate seturile cadou ce vin cu o denumire specială.
Care sunt piesele principale din noua colecție de decorațiuni de Crăciun?
Am pregătit 3 colecții separate de ornamente de pus în brad, crenguțe și orice colțișor decorativ. Toate au la bază emoția momentului sau a ieșirilor în natură iarna.
Colecția de ornamente „Turtă dulce” ne-a făcut să ne bucurăm ca niște copii, cum o facem de altfel în preajma sărbătorilor. Inspirați de mirosul condimentelor coapte, al casei ce răsună de râsetele celor dragi ce se adună în zilele festive, am creat forme de brăduți și fulgi de nea în nuanța turtei dulci glazurate cu zahăr.
Îndrăgostiți de eleganța copacilor înghețați în prag de iarnă, am creat ornamentele „Frosted Forest” în cele două culori care se pot vedea în codru iarna, albul pur al zăpezii și albastrul cerului. Sunt 4 piese concepute în diverse seturi, de la mic la mare. Cel mai complex este fulgul de nea, extrem de migălos, delicat și este un fulg care, după trecerea iernii, va rămâne cu noi.
A treia colecție, „Brăduți cu pistrui alintați de soare” a venit foarte spontan, jucându-ne cu tonuri verzi și picături aurii, plecând de la pădurea tăcută, ninsă, în miez de iarnă, dar în care se mai vede ici-colo câte un brăduț cu crengile mângâiate de soare.
Cum spuneam, momentele petrecute în natură sunt foarte importante, ne dăruiesc creativitate și resurse pe care iubim să le transpunem în piese ce rămân lângă noi an de an.
Cutia cu ornamente de brad poartă povestea multor ierni și, de multe ori, a unor generații.
Toate aceste colecții sunt prezente și în seturile pregătite de noi anul acesta, ce mai cuprind produse deja existente în shop și produse de la afaceri locale. Prin aceste seturi, vrem să cuprindem laolaltă obiecte cu suflet, ce vor deveni parte a unor momente speciale. Seturile le-am compus din diferite combinații de produse, în mai multe praguri de preț, pentru a bucura cât mai multă lume și a fi oferite în diverse contexte.
Din cadrul colecției de Cărciun, care este piesa preferată a fiecăruia dintre voi și de ce?
Maria: Îmi este greu să aleg, pentru că mă atașez de fiecare creație în parte. Însă o semnificație aparte pentru mine o au păsările din colecția „Frosted Forest”. În fiecare an când vremea se schimbă, păsările pleacă spre locuri mai călduroase. Însă nu toate speciile părăsesc țara noastră și am învățat acest lucru de la părinții mei care locuiesc într-un sat de munte, mai aproape de natură.
Au grijă să-mi povestească meticulos despre cinteze, măcăleandrul ce le vizitează curtea în căutare de grăunțe, mierla ce țopăie și lasă urme. Îmi sunt tare dragi atât poveștile, cât și păsările pe care le-am surprins cum foșnesc în curte, încât le-am dedicat acest ornament.
Radu: Pentru mine, “piesă preferată” este mult spus. Deși lucrul la colecțiile de Crăciun i-a aparținut Mariei, îmi sunt foarte dragi toate ornamentele. În schimb, pot spune că rezonez ca sentiment și emoție trezită mai mult cu brăduții alintați de soare. Îmi amintesc de pădurea amorțită în albul zăpezii și acea rază de soare, care abia își găsește loc pe o creangă de brad și care aduce, metaforic, speranța unei renașteri.
Care este cel mai frumos feedback primit de la un client legat de decorațiunile de sărbători Tinterra?
Atunci când oamenii ne spun că se simte că încercăm să fim cât mai atenți la detalii și că punem suflet în tot ce facem. Practic, aceste lucruri stau la baza produselor noastre și fără ele nu am avea energia necesară de a continua.
Asta este ceea ce ne dorim, ceea ce ne motivează – ca pasiunea și dedicarea depuse în munca din atelier să ajungă în casele oamenilor și să îi bucure, cel puțin cât ne bucură și pe noi să facem ceea ce ne place.
Voi ce aveți frumos astăzi?
Discuția cu voi, pachete de ambalat și multă recunoștință pentru momentul în care ne aflăm și oamenii de lângă noi.
fotografii: Felicia Simion
Articol susținut de Tinterra.